Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

Houtkleur: wat je moet weten

Het valt niet te ontkennen dat hout een speciale charme heeft in zijn natuurlijke oppervlak, met al zijn groeiringen en knoesten. Maar niet alle houten meubels zijn zo hoogwaardig afgewerkt dat je ze volledig kunt laten stralen met een transparante coating. Voor maatwerk kun je het beste een mooie tint kiezen uit het kleurengamma van MissPomapdour. Want je kunt meubels gemakkelijk verven met onze houtverven.

Wat kenmerkt houtverf?

Om een duurzaam, slijtvast en mooi oppervlak te krijgen, moet een houtverf heel goed hechten aan de ondergrond en van hoge kwaliteit zijn. Als je hem dan ook nog gemakkelijk kunt aanbrengen, is schilderen een groot plezier.
Wij bieden een breed assortiment houtvernissen en -verven die niet geschuurd hoeven te worden. Je kunt kiezen uit twee glansgraden voor MissPompadour houtvernissen: halfglanzend en mat. Schilderen met de volledig matte muurverf is ook mogelijk voor open hout.

Welk hout kan ik mee verven of lakken?

Je kunt eigenlijk alle houtsoorten mee verven. Voor sommige projecten is het de moeite waard om even goed te kijken. Zit er al lak op het hout? Moeten imperfecties en vervelende krassen worden gerepareerd? Is het hout eerder gebeitst, geolied, in de was gezet of gelakt? Zelfs als je het niet zeker weet, kun je met de juiste primer toch een geweldig resultaat bereiken.
Weet je niet zeker wat je moet doen? Stuur onze klantenservice dan gewoon een WhatsApp of e-mail met een foto van je project! We helpen je graag met het verven van je hout.

Wanneer wordt houtverf gebruikt?

Houtverf wordt altijd gebruikt als je een verandering wilt. Of je houten vloer, wandbekleding, houten balken of meubels er nu niet meer fris uitzien - kies gewoon een kleur en ga aan de slag!

Of je nu binnen wilt meeverven of de houtverf voor een buitenproject is, bij MissPompadour vind je altijd een geschikte kleur.

De juiste kleur kiezen voor hout

Afhankelijk van de eigenschappen van je hout en hoe je het meubelstuk wilt gebruiken, zijn verschillende houtverven en lakken uit ons assortiment geschikt.


Hout dat zwaar wordt belast
- MissPompadour Eierschaal lak
- LittlePomp lak
- CosyColours lak
→ Matte lak kan stabieler worden gemaakt met aflak

Hout dat ongelakt is
- MissPompadour Matte lak MissPompadour Matte lak of Eierschaal lak
- LittlePomp krijtlak
- CosyColours krijtlak
→ aflak kan worden gebruikt om de stabiliteit te vergroten

Buitenhout
- MissPompadour Eierschaal lak

Welke MissPompadour verf is geschikt voor het schilderen van hout?

Als je project onderhevig is aan zwaarder gebruik, bijvoorbeeld een houten vloer, keukenmeubels of een schoenenkast die elke dag gebruikt wordt, is het de moeite waard om een van de stevige lakken te kiezen. De zachte matte MissPompadour Eggshell lakken zijn bijzonder robuust op houten oppervlakken. Weet je niet zeker of je keuken van echt hout is of van laminaat? Ook daar hoef je je geen zorgen over te maken, je kunt ook kunststof mee te verven met de halfmatte lakken.
De matte kleuren van MissPompadour verf en de krijtlak van LittlePomp en CosyColours zijn geschikt voor licht belaste houten oppervlakken, met een extra aflak ook gemakkelijk schoon te maken en schoon te vegen.
Deze zijn vooral indrukwekkend als je een meubelstuk voor de muur wilt laten "verdwijnen". Verf de muur erachter lekker mee in dezelfde muurverf en de oversized wandkast verdwijnt discreet naar de achtergrond. Zelfs stressed wallszijn geen obstakel voor onze verven.

De juiste houtverf voor buiten

Je kunt houtverf ook gebruiken om harmonie en individualiteit buiten te creëren. Of het nu een tuinhuisje, tuinmeubilair of kinderspeelhuisje is - de projecten zijn in een mum van tijd geschilderd en klaar voor het volgende buitenseizoen. Het maakt niet uit of je gelakt en veel gebruikt hout gebruikt of een compleet nieuw meubelstuk: Je kunt je mee verven met de Eggshell lak kwaliteitsvernissen voor hout. Let natuurlijk wel op welke voorbereiding het oppervlak nodig heeft. In principe moet het hout geschikt zijn voor gebruik buitenshuis en als het wordt blootgesteld aan weersinvloeden, moet het dienovereenkomstig worden geïmpregneerd.
Zolang er geen regenwater of sneeuw op de geverfde oppervlakken blijft liggen, zijn de geverfde oppervlakken duurzaam, waterdicht en weerbestendig.
Zelfs als de lak geen houtbeschermingslak is en het geverfde hout niet extra beschermt tegen weersinvloeden, kun je de weerbestendige houtlakken zonder zorgen buiten aanbrengen. Dat komt omdat ze ook buiten stabiel zijn en een weerbestendige buitencoating bieden.

Houtverf voor hout binnenshuis dat aan weinig slijtage onderhevig is

Als je je houtverf binnenshuis wilt aanbrengen, kun je dat zonder aarzeling doen, want onze verven zijn praktisch geurloos en spatten niet.
Minder gebruikte open, d.w.z. ongeverfde en niet verzegelde houten oppervlakken kunnen ook heel goed worden mee verven met de matte verfkwaliteiten en zelfs de extreem hoogwaardige muurverf. Hieronder vallen bijvoorbeeld houten plafonds in woonkamers, puur decoratieve meubelstukken en woonaccessoires. De muurverf is bijzonder geschikt als basis voor aflak met decorin de was zetten zoals metaaleffect, antiek of witin de was zetten.
Je kunt ook een platte kwast gebruiken voor mee te verven, omdat met name kwaststreken de perfecte shabby look creëren op matte meubels.

Hout schilderen: een paar tips voor het aanbrengen

Niet al het hout is hetzelfde en iedereen heeft zijn eigen favoriete techniek. Daarom hebben we hier uitgelegd waar je nog meer rekening mee moet houden als je hout gaat verven.

De juiste grondverf voor hout

Als natuurlijk materiaal kan hout een beetje onvoorspelbaar reageren op een nieuwe laag verf. Als je de nieuwe verf aanbrengt op een open houten oppervlak, kunnen er ingrediënten worden geactiveerd die verkleuring kunnen veroorzaken bij lichtgekleurde inkten. Dit lekken van beits, looistoffen en eerdere beitsen wordt " bleeding" genoemd. Gelukkig kun je het risico op bloeden voorkomen door simpelweg te gronden met een stainblock.
Dit komt vaak van pas op trappen en houten plafonds, omdat deze meestal van bloedend hout zijn gemaakt. Vooral op zeer poreuze oppervlakken kun je een stabiele verflaag creëren door een grondverf aan te brengen met een houtprimer zoals om mee te gronden.

Wat is beter: hout vernissen of hout beitsen?

Houtbeits is een vernislaag met minder kleurpigmenten en vulstoffen. Hierdoor kun je de houtnerf zelfs na het schilderen nog zien. Al onze kleuren en houtvernissen kunnen worden verdund en aangebracht als een lazuur. Door de houtverf te verdunnen met water wordt hij minder slijtvast. Bovendien is het niet mogelijk om onder de lazuur te gronden, omdat de grondverf de nerf al bedekt. Je hebt wat oefening nodig om met een houtbeits op grote oppervlakken een egale kleuring te krijgen.
Het doel van de verf is om ervoor te zorgen dat de kleur dekkend wordt aangebracht en zo volledige veerkracht bereikt.

Bestel houtverf & houtlak in de MissPompadour Shop

MissPompadour biedt je de mogelijkheid om zonder veel moeite je houten meubels en oppervlakken te verfraaien. Je kunt vooraf gebruikmaken van onze gratis klantenservice, die je graag helpt met je project. Je kunt ook bij hen terecht met vragen tijdens het project - 6 dagen per week, per e-mail, WhatsApp, telefoon...
Weet je niet zeker welke kleur het beste bij je past? Onze gratis kleur- en klantenadviesis er voor jou!