10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

Kleur voor hout: wat je moet weten

Het valt niet te ontkennen dat hout een speciale charme heeft in zijn natuurlijke oppervlak, met al zijn groeiringen en knoesten. Maar niet alle houten meubels zijn zo goed afgewerkt dat je ze volledig kunt laten stralen met een transparante coating. Voor maatwerk kun je het beste een mooie tint kiezen uit het kleurengamma van MissPomapdour. Wat dacht je van houtverf in grijs of wit? Of waag je aan een opvallende kleur zoals roze houtverf! Je kunt gemakkelijk meubels mee te verven met een van onze houtkleuren.

Wat kenmerkt houtverf?

Om je een duurzame, slijtvaste en mooie afwerking te geven, moet een houtverf heel goed hechten aan het oppervlak en van hoge kwaliteit zijn. Als je het dan ook nog gemakkelijk kunt aanbrengen, is schilderen een groot plezier.
We bieden een breed assortiment houtverven en vernissen die niet hoeven te worden geschuurd. Je kunt kiezen uit twee glansgraden voor MissPompadour houtlakken: halfglanzend en mat. Schilderen met de volledig matte muurverf is ook mogelijk met open hout.

Welk hout kan ik mee verven of lakken?

Je kunt eigenlijk alle houtsoorten om mee te verven. Voor sommige projecten is het de moeite waard om even goed te kijken. Zit er al lak op het hout? Moeten imperfecties en vervelende krassen worden gerepareerd? Is het hout eerder gebeitst, geolied, in de was gezet of gelakt? Zelfs als je het niet zeker weet, kun je met de juiste grondverf toch een geweldig resultaat bereiken.
Weet je niet zeker wat je moet doen? Stuur dan gewoon een WhatsApp of e-mail naar onze klantenservice met een foto van je project! We helpen je graag met het verven van je hout.

Wanneer wordt houtverf gebruikt?

Houtverf wordt altijd gebruikt als je een verandering wilt aanbrengen. Misschien wil je een felgekleurd meubel verven met oranje of zwarte houtverf of een stevige kast met beige houtverf. Of je houten vloer, wandbekleding, houten balken of meubels er nu niet meer fris uitzien - kies gewoon een kleur en ga aan de slag! Je kan ook je IKEA meubels mee verven met onze kleuren, van massa-meubels tot unieke stukken.

Of je nu binnen wil mee verven of de houtverf voor een buitenproject is, bij MissPompadour vind je een geschikte kleur.

De juiste kleur voor hout kiezen

Afhankelijk van de eigenschappen van je hout en hoe je het meubelstuk wilt gebruiken, zijn verschillende houtverven en lakken uit ons assortiment geschikt.


Zwaar belastbaar hout
- MissPompadour Eierschaallak
- LittlePomp krijtlak
- CosyColours krijtlak
→ Matte lak kan stabieler worden gemaakt met aflak

Ongelakt hout
- MissPompadour Matte lak of Eggshell lak
- LittlePomp krijtlak
- CosyColours krijtlak
→ meer stabiliteit is mogelijk met aflak

Hout voor buiten
- MissPompadour Eggshell lak

Welke MissPompadour verf is geschikt voor het schilderen van hout?

Als je project onderhevig is aan zwaar gebruik, bijvoorbeeld een houten vloer, keukenmeubels of een schoenenkast die elke dag wordt gebruikt, is het de moeite waard om een van de stabiele lakken te kiezen. De satijnmatte MissPompadour Eggshell lakken zijn bijzonder robuust op houten oppervlakken. Weet je niet zeker of je keuken van echt hout of van laminaat is? Geen nood, je kunt ook kunststof mee verven met de halfmatte lak.
De matte lakken van MissPompadour Matte lak en de krijtlak van LittlePomp en CosyColours zijn geschikt voor houten oppervlakken die niet aan veel slijtage onderhevig zijn.
Deze zijn vooral indrukwekkend als je een meubelstuk voor de muur wilt laten "verdwijnen ".Verf gewoon de muur erachter met dezelfde muurverf en de oversized wandkast verdwijnt discreet naar de achtergrond. Zelfs slijtvaste muren zijn geen obstakel voor onze kleuren.

De juiste houtkleur voor buiten

Je kunt houtkleuren ook gebruiken om harmonie en individualiteit buiten te creëren. Of het nu gaat om een tuinhuisje, tuinmeubelen of een kinderspeelhuisje - de projecten zijn in een mum van tijd geschilderd en klaar voor het volgende buitenseizoen. Het maakt niet uit of je gelakt en veel gebruikt hout gebruikt of een compleet nieuw meubelstuk: Je kunt je mee verven met de Eggshell lak kwaliteitsvernissen voor hout. Let er natuurlijk wel op welke voorbereiding het oppervlak nodig heeft. In principe moet het hout geschikt zijn voor gebruik buitenshuis en als het wordt blootgesteld aan de elementen, moet het dienovereenkomstig worden geïmpregneerd. Wil je nu je houten tuinmeubelen om mee te verven? Welke kleur moet je kiezen? Groene houtverf of bruine houtverf? Misschien wil je de concurrentie met de zon aangaan en bijvoorbeeld een tuinhuisje om mee te verven met gele houtverf.


Zolang er geen regenwater of sneeuw op de geverfde oppervlakken blijft liggen, zijn de geverfde oppervlakken duurzaam, waterdicht en weerbestendig. Zelfs als de verven geen houtbeschermingsverven zijn en het geverfde hout niet extra beschermen tegen weersinvloeden, kun je de weerbestendige houtlakken zonder zorgen buiten schilderen. Dit komt omdat je ze ook buiten stabiel zijn en een weerbestendige buitencoating bieden.

Houtverf voor minder blootgesteld hout binnenshuis

Als je je houtverf binnenshuis wilt aanbrengen, kun je dat zonder zorgen doen, want onze verven zijn praktisch geurloos en spatten niet.
Open, ongelakte en niet-verzegelde houten oppervlakken die aan weinig slijtage onderhevig zijn, kunnen ook heel goed worden mee te verven met de matte verfkwaliteiten en zelfs de extreem hoogwaardige muurverf. Hieronder vallen bijvoorbeeld houten plafonds in woonkamers, puur decoratieve meubelstukken en woonaccessoires. De muurverf is bijzonder geschikt als basis voor de aflak met decorin de was zetten zoals metaaleffect, antiek of witin de was zetten.
om mee te verven kun je overigens een platte kwast gebruiken, want vooral kwaststreken zorgen voor de perfecte shabby look op matte meubels.

Hout schilderen: een paar tips voor het aanbrengen

Niet al het hout is hetzelfde en iedereen heeft zijn eigen favoriete techniek. Daarom hebben we hier uitgelegd waar je nog meer op moet letten als je hout mee wilt verven.

De juiste grondverf voor hout

Als natuurlijk materiaal kan hout een beetje onvoorspelbaar reageren op een nieuwe verflaag. Als je de nieuwe verf aanbrengt op een open houten oppervlak, kunnen er ingrediënten geactiveerd worden die verkleuring kunnen veroorzaken bij lichtgekleurde inkten. Dit lekken van beits, looistoffen en eerdere beitsen wordt "bloeden" genoemd. Gelukkig kun je het risico op bloeden vermijden door gewoon voor te strijken met een beitsblok.
Dit is vaak een goed idee op trappen en houten plafonds, omdat deze meestal van bloedend hout zijn gemaakt. Vooral op zeer poreuze oppervlakken kun je een stabiele vernislaag creëren door een grondlaag aan te brengen met een houtprimer zoals om te gronden.

Wat is beter: hout vernissen of beitsen?

Een houtbeits is een vernislaag met minder kleurpigmenten en vulstoffen. Hierdoor kun je de houtnerf zelfs na het schilderen nog zien. Al onze kleuren en houtvernissen kunnen worden verdund en als glazuur worden aangebracht. Door de houtverf te verdunnen met water wordt hij minder slijtvast. Bovendien is het niet mogelijk om onder de lazuur te gronden, omdat de grondverf de nerf al bedekt. Je hebt wat oefening nodig om een gelijkmatige kleuring te krijgen met een houtbeits op grote oppervlakken.
Het doel van lakken is om ervoor te zorgen dat de kleur dekkend wordt aangebracht en zo volledige veerkracht bereikt.

Bestel houtverf & houtvernis in de MissPompadour shop

MissPompadour biedt je de mogelijkheid om zonder veel moeite je houten meubels en oppervlakken te verfraaien. Je kunt vooraf gebruikmaken van onze gratis klantenservice, die je graag helpt met je project. Jekunt ook bij hen terecht met vragen tijdens het project - 6 dagen per week, per e-mail, WhatsApp, telefoon...
Weet je niet zeker welke kleur het beste bij je past?Ons gratis kleur- en klantenadvies staat voor je klaar!