• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Wil je gewoon lekker meubels verven?

Heb je thuis ook een of twee meubels die je gewoon niet meer kan zien? Kwalitatief nog in topvorm, maar qua look niet meer van nu? Misschien heb je een prachtige oude kast geërfd, maar past de donkerbruine kleur gewoon niet bij je stijl? Ons antwoord: oude meubels verven is niet moeilijk! Met onze verf kun je je oude meubels weer strak in de lak zetten. Zo geef je ze in een handomdraai weer nieuw karakter.

Voor/na-foto's van geverfde en gelakte meubels

Waarom zou je houten meubels verven? Omdat je met een beetje verf en wat liefde je eigen unieke item kunt maken! Je kunt je oude en nieuwe meubels gewoon aanpassen aan jouw stijl, zo vaak je maar wilt. Kijk eens wat onze enthousiaste community al heeft gedaan met hun houten meubels: laat je inspireren!

Stapsgewijze instructies: hoe verf ik houten meubels op de juiste manier?

Stap 1: kies de juiste lak

Onze eggshell lak van MissPompadour is ideaal voor een zijdematte afwerking. Dit type lak is zeer robuust en makkelijk schoon te maken. Voor een matte afwerking kun je kiezen uit de verschillende kleuren matte lak van MissPompadour. Als je nog de juiste kleur zoekt, kun je vooraf onze kleurkaarten bestellen.

Stap 2: voorbereiden van het oppervlak

Verwijder voor het verven handgrepen, scharnieren en alles wat niet geverfd moet worden. Als de oude lak beschadigingen vertoont, schuur deze dan eerst glad. Kleine scheurtjes en andere beschadigingen kunnen goed hersteld worden met "Om te plamuren" – MissPompadour plamuur. Vervolgens glad schuren met schuurpapier. In onze FAQ vind je instructies voor het verven van geloogde, gewaxte en geoliede houten meubels.

Stap 3: reinigen van het oppervlak

Maak het oppervlak grondig schoon met "Om schoon te maken" – MissPompadour reiniger om het volledig stof- en vetvrij te maken. Vooral bij oude meubels is het belangrijk om alle hoeken en randen goed schoon te maken. Spoel de reiniger af met schoon water en laat alles goed drogen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen.

Stap 4: grondlaag aanbrengen

Als je natuurhouten meubels met een lichte kleur wilt verven, gebruik dan "Om te gronden" – MissPompadour stainblock om te voorkomen dat houtdeeltjes de nieuwe kleur beïnvloeden. Deze verkleuring staat bekend als "bloeden" en komt vooral voor bij eiken, tropisch hout en naaldhout. Ook oude lagen lak en beits kunnen de nieuwe verfkleur beïnvloeden. Als je fineer meubels verft, kan stainblock nuttig zijn, omdat echt houtfineer soms ook kan bloeden. Laat de grondlaag 12 uur of liever een nacht drogen.

Stap 5: meubelstuk verven

Breng nu de verf aan op je meubel! Breng zoveel lagen aan als nodig totdat je tevreden bent met het resultaat. Meestal zijn twee lagen voldoende voor een dekkende afwerking, maar mogelijk moet je een derde laag aanbrengen voor een perfecte dekking op bepaalde plekken. Laat elke laag goed drogen, gewoonlijk is 4-6 uur voldoende. Tussendoor schuren is niet nodig, want ook zonder schuren krijg je een prachtig resultaat. Het oppervlak wordt met de tijd steviger en is na 10 tot 14 dagen al behoorlijk schokbestendig.

Stap 6: verzegelen met topcoat

Als je hebt gekozen voor zijdematte lak, is een extra verzegeling in principe niet nodig, omdat deze laksoort al zeer robuust is. Als je veel slijtage verwacht, kun je met "Om te verzegelen" – MissPompadour topcoat zorgen dat de lak zo lang mogelijk meegaat. Je kunt ook matte lak beschermen met MissPompadour "Om te verzegelen". Als alternatief kun je een beschermende laag aanbrengen met MissPompadour transparante wax of accenten leggen met gekleurde meubelwas. Breng de wax aan met een wasborstel en laat het 24 uur drogen. Daarna kun je het oppoetsen met een pluisvrije katoenen doek.

Meubels als nieuw: waarom je je oude meubels zou moeten verven.

Je weet dat je oude meubels kan verven. Maar misschien vraag je je af: waarom zou ik eigenlijk? Nou, er zijn talloze redenen!

Heb je een oude kledingkast geërfd, waaraan veel jeugdherinneringen hangen, maar die gewoon net niet mooi in je huis staat? Met een nieuw likje verf kun je hem aanpassen aan jouw smaak. En je jeugdherinneringen blijven bewaard.
Wil je een oud eiken meubelstuk verven? We leggen je uit hoe je dat het beste aanpakt in "Rustiek eikenhout verven".
Of begint je ladekast je na een tijdje tegen te staan? Toch wil je hem niet wegdoen omdat de opbergruimte zo handig is? Met een likje verf en eventueel nieuwe greepjes of poten wordt een saaie kast een unieke blikvanger. Vaak passen meubels van massief hout, zoals dennenhout of eikenhout, niet goed bij een moderne inrichting. Je kunt deze houten meubels gemakkelijk verven, en met andere technieken nog verder opleuken.
Neem bijvoorbeeld de fluweelzachte matte krijtverf van LittlePomp om je meubels een kalme, lichte uitstraling te geven. Met wat meubelwas kun je een mooi antiek, shabby chic effect creëren.
Je kunt er ook meubels met afgebladderde of gebarsten plekken een opknapbeurt mee geven.Het is superleuk om af en toe de woonsfeer aan te passen aan het hier en nu, en je creatieve bui vrij baan te geven. En het is altijd milieuvriendelijker vergeleken met nieuwe meubels kopen! Dus waarom weggooien als je ook kunt verven?

Tip: natuurlijk kun je ook meubels met een verflaag of folie verven. Uitgebreide uitleg, ideeën, tips en trucs vind je in onze blog Malm-ladekast verven.

Video tutorial: meubelstukken van hout verven – Meubels opknappen met de verf van MissPompadour

Dit heb je nodig om je favo houten meubels te lakken

Naast verf zijn er nog wat dingen die van pas kunnen komen bij het restylen van je meubels:
  • Schroevendraaiers om losse onderdelen (beslag) los te halen: dit is de makkelijkste aanpak, het bespaart je een hoop afplakwerk.
  • Schuurpapier of schuurvezel van verschillende grofheid: voor waar oude verf is afgebladderd. Dit moet eerst afgeschuurd worden.
  • Poetsdoek en emmer om je meubelstuk vooraf goed schoon te maken: alles moet vrij zijn van stof en vet, zodat de verf goed blijft zitten.
  • Schilderstape voor wat je niet wilt verven. Verwijder het afplakband het best voordat de verf droog is om een nette rand te krijgen.
  • Afdekfolie of krantenpapier: om je vloer te beschermen.
  • Kwast, verfroller en verfbak: het beste is om de verf in een verfbakje te gieten. Gebruik een kwast om hoeken en randen te verven, en een verfroller om vlakken te verven.

FAQ: veelgestelde vragen over het verven en lakken van meubels

1. Verf en gereedschap

Welke verf is goed om houten meubels te verven?

Als je voor een zijdematte look gaat, is MissPompadour eggshell lak de juiste keuze. Deze laksoort is het meest robuust en onderhoudsvriendelijk. Als je meer van een matte afwerking houdt, neem dan MissPompadour matte lak in de kleur van jouw keuze.

Welke kleur kies ik voor mijn meubelstuk?

De vraag naar de concrete kleur is vaak heel individueel. Natuurlijk moet de kleur passen bij je interieur en woonstijl. Wit is altijd populair en tijdloos, omdat het bij vrijwel elke stijl past - of het nu gaat om landelijk, modern of shabby chic. Goed nieuws is dat je houten meubels probleemloos in elk van onze wit-tinten kunt verven! Reken bij wit gewoon met 3 – 4 lagen verf, afhankelijk van de ondergrond en de precieze kleur wit, en soms is een grondverf best een goed idee. Daarna dekt ook een helder witte lak, zodat je je oude houten meubels kunt restylen.

Kwast of verfroller – Welk materiaal heb ik nodig?

Schilder de hoeken, randen, ornamenten en lastig bereikbare plekken met de fijne verfkwast van MissPompadour. Voor grotere vlakken kun je de lakroller gebruiken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het hele oppervlak met de kwast te verven. Onze fijne verfkwast is plat en afgeschuind. Daardoor krijg je een heel strak resultaat. Probeer gewoon eens uit wat voor jou het lekkerst werkt.

2. Voorbereiding

Kun je hout verven zonder het op te schuren?

We maken onderscheid tussen ongeverfd hout en gelakt hout.

Bij ongeverfd hout moet je altijd nagaan of het de laatste jaren met was of olie is behandeld. Zo ja, dan moet je het hout in ieder geval opschuren, anders houdt de verf niet goed.

Als het oppervlak al geverfd is, kun je het gewoon oververven. En dan maakt het niet uit of er acryllak of kunstharslak op zit. Alleen als de lakverf hier en daar afbladdert, moet je deze plekken even bijschuren.

Kan ik ook in de was gezette of geoliede meubels verven?

Als je verfprojectje met meubelwas is behandeld, moet je deze verwijderen voor het verven. De beste manier hiervoor is het hout te schuren. Het was moet volledig worden verwijderd zodat de verf goed hecht.

Bij geoliede meubels is het de vraag hoe lang het geleden is dat ze voor het laatst in de olie zijn gezet. Als je de laatste jaren altijd opnieuw hebt geolied, dan moet je het oppervlak ook schuren en goed schoonmaken. Wanneer je meubel van twintig jaar geleden in het begin één keer met olie is behandeld en daarna nooit meer, hoef je het niet te schuren.

Omdat in was gezette of geoliede meubels vaak van echt hout zijn, raden we aan om ze met MissPompadour "Om te blokkeren" te gronden.

Wanneer moet ik grondverf gebruiken?

Werk je met lak en wil je al gelakte meubels verven, dan heb je geen grondverf nodig. Een grondlaag met MissPompadour "Om te gronden" is geschikt wanneer je onbehandelde houtsoorten wilt verven.

Eiken, tropisch hardhout of zachthout kunnen gaan "bloeden". Dit betekent dat looistoffen uit het hout vrijkomen die lelijke vlekken in de verf veroorzaken. Dit effect is vooral merkbaar bij lichte en middellichte kleuren. Verf je in een donkere kleur, dan kun je zonder "Om te gronden" aan de slag. Meubels verven met MissPompadour matte lak kan bij onbehandeld hout fantastisch. Vanzelfsprekend heb je ook hier "Om te blokkeren" nodig wanneer het hout zou kunnen gaan bloeden. Verf je met matte lak op een al verzegeld, dus gelakt, oppervlak, dan kun je het best "Om te gronden" – MissPompadour hechtprimer gebruiken zodat de verf beter aan het oppervlak hecht.

3. Tijdens het verven

Hoe verf je een houten kast dekkend?

Onze verven en lakken hebben allemaal een hoge dekkracht en zijn daarom supergeschikt om houten meubelen te verven. Meestal kun je met slechts twee lagen al een prachtig dekkend resultaat verkrijgen. Soms zijn er ook iets meer verflagen nodig. Bekijk ook even onze aanwijzingen over grondverf.

Hoeveel lagen verf moet ik aanbrengen en hoeveel verf is daarvoor nodig?

Voor veel projecten kun je met maar twee lagen een prachtig resultaat bereiken. Natuurlijk hangt het ook van de verftechniek, de ondergrond en de gewenste kleur af hoeveel lagen je nodig hebt. In onze handige verfrekenmachine, die je naast elke verfkleur vindt, vul je in hoeveel vierkante meter je gaat verven. Je verkrijgt dan de verwachte hoeveelheid voor twee lagen.

Hoe kan ik transparant verven zodat de houtstructuur bewaard blijft?

Onze lakken en verven hebben een zeer hoge dekkracht. Ze kunnen met een beetje water worden verdund om een transparante afwerking te krijgen. Houd er rekening mee dat dit de duurzaamheid nadelig kan beïnvloeden. Bovendien is het niet mogelijk om bij verdunde verf een grondverf te gebruiken, omdat die erdoorheen zou schijnen. Dus als je hout verft dat de neiging heeft om door de verf heen te bloeden, raden we af om de lak of verf te verdunnen.

4. Na het verven

Hoe lang gaat de verf mee als meubels veel gebruikt worden?

Hoe lang een verflaag meegaat, is natuurlijk altijd afhankelijk van de mate van slijtage. Elk geverfd oppervlak is in zekere mate blootgesteld aan slijtage. Daarnaast is de bestendigheid natuurlijk ook afhankelijk van de ondergrond. Als de ondergrond stevig en goed schoon is, hebben onze lakken en verven een heel lange levensduur. Met MissPompadour "Om te verzegelen" kun je meubels die zwaar gebruikt worden ook nog extra beschermen. Maar omdat iedere schilderaar het gebruik van zijn meubels anders inschat, kunnen we al met al niet voorspellen hoeveel jaar je lak perfect meegaat. Desnoods kunnen afgebladderde plekken of krassen wel heel gemakkelijk worden bijgewerkt.

Moet ik mijn meubelstuk met topcoat aflakken?

De zijdematte MissPompadour eggshell lak is uiterst robuust. Als je een hoge belasting verwacht, kun je MissPompadour "Om te verzegelen" gebruiken om de oppervlakken nog steviger te maken. De matte variant MissPompadour lak is minder robuust. Hier kun je ook MissPompadour "Om te verzegelen" gebruiken voor een steviger oppervlak. Ook kun je de matte lak prachtig verzegelen met onze transparante was. Vaak zijn 1-2 lagen van de transparante was voldoende. Bekijk onze blogpost hierover.

Hoe reinig en onderhoud ik mijn geverfde meubelen?

Het schoonmaken van je gelakte meubel is supersimpel! Afstoffen met een katoenen doek – gebruik geen microvezel, want dat heeft een schurend effect en tast de lak geleidelijk aan. Vlekken veeg je voorzichtig af met een vochtige spons en afwasmiddel. Over het algemeen zijn milde schoonmaakmiddelen beter geschikt om de verf niet te beschadigen.

Belangrijk is dat je de verf niet blootstelt aan stilstaand vocht. Daar houdt hij niet van, want dan kan hij oplossen.

Het gelakte oppervlak heeft verder geen onderhoud nodig.

Kan ik mijn meubels ook binnen verven?

Onze soorten verf en lak zijn geurarm en kunnen zonder problemen binnenshuis worden gebruikt. Zorg bij het schilderen voor goede ventilatie.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Op zoek naar de perfecte kleur?

Hier een selectie van onze populairste kleuren voor meubels

Voor jouw perfecte project

Ons materiaal voor het schilderen van meubels van hout