• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina
Wil je je houten plafond schilderen en ben je op zoek naar de perfecte producten? In onze productset vind je alles wat je nodig hebt!

Tot in de jaren tachtig waren lamellenplafonds modern. Helaas passen ze niet meer bij onze moderne interpretatie van gezelligheid. Meestal ontwikkelt het zachthout van deze plafonds in de loop der jaren een onaantrekkelijke gele tint. Of het is vanaf het begin donker gekleurd en dan drukt het plafond letterlijk van bovenaf op het hoofd. Soms zijn de panelen ook van plastic, wat er ouderwets en beklemmend uitziet. Gelukkig kunnen plafonds en wandbetimmeringen vrij gemakkelijk geschilderd worden. Dan zien ze er in een handomdraai echt chique uit.

De juiste kleurkeuze voor je houten plafond

Hoe vaak wil je gewoon je houten plafond wit schilderen? Maar daar beginnen vragen te rijzen! Aan de ene kant is niet al het wit hetzelfde - iedereen die ooit op onze site is geweest zal dat onmiddellijk herkennen. Anderzijds vinden veel mensen het moeilijk voor te stellen dat het zo gemakkelijk kan zijn om van bruin/donkerbruin naar wit te gaan. We hebben in onze instructies uitgelegdwaar je rekening mee moet houden en hoe je het beste te werk kunt gaan !

Misschien vraag je je af of je een bruin of donker houten plafond echt kunt overschilderen? Ja, dat kan met onze Verven en lakkenn. Bekijk onze klantenfoto's in de volgende sectie en laat je overtuigen.

Wit en andere lichte tinten zijn vaak bijzonder geschikt als plafondkleur, omdat ze kamers groter en breder doen lijken. Dit is vooral een pluspunt in smalle gangen, lage plafonds en kleine kamers.

Waar je op moet letten bij het wit schilderen van het plafond: Als je je houten plafond wit wilt schilderen is ook hier een grondverf belangrijk. Onze Verven en lakken bedekken echter ook donkere oppervlakken. Merk echter op dat je bij het schilderen van donker naar licht altijd rekening moet houden met meer lagen dan normaal!

Vóór/Na voorbeeldfoto's van geschilderde of gelakte houten plafonds en wandpanelen

Waarom zou je je houten panelen schilderen? Als je houten plafonds of wandpanelen wilt verwijderen, betekent dat vaak een hoop vuil, werk en misschien wat vervelende verrassingen. Met een laagje verf kun je je plafond en wandpanelen minder indrukwekkend laten lijken of juist een heel eigen blikvanger maken. En wie houdt er niet van om zijn muren af en toe te veranderen, of het nu gepleisterd is of met panelen? Kijk eens hoe onze klanten hun kamers hebben veranderd en laat je inspireren!

Stap-voor-stap handleiding: Hoe je plafondpanelen op de juiste manier mee kunt verven en vernissen

Stap 1: Kies een kleur

Om je houten plafond- en wandpanelen mee te verven kun je in principe elke kleurkwaliteit kiezen, ongeacht het materiaal. Als je een halfglanzende look wilt, kies dan onze MissPompadour Eggshell verf. Voor een matte look raden we onze MissPompadour Matte lak, de CosyColours krijtlak of onze zachte LittlePomp krijtlak aan. Je kunt muurverf ook gebruiken om bijvoorbeeld het plafond mee te verven in dezelfde look als de muur. Kies bijvoorbeeld voor MissPompadour - Duurzame eco muurverf of de krijtverf van LittlePomp. Als je niet kunt kiezen voor een bijpassende witte kleur, kun je het beste de kleurkaartn bestellen !

Stap 2: Bereid het oppervlak voor

Schuur eventuele oneffenheden of krassen op je lambrisering lichtjes mee te schuren. Je kunt hiervoor fijnkorrelig schuurpapier gebruiken. Verberg je krasjes vervolgens met om mee te plamuren - MissPompadour plamuur. Je kunt knoesten ook op deze manier dichten om te voorkomen dat je donkere plekken in je verf achterlaat.

Stap 3: Reinig het houten plafond of de houten wandpanelen

Reinig de oppervlakken om ze goed voor te bereiden op het schilderen. Je kunt eerst stof wegzuigen. Gebruik daarna MissPompadour reiniger en lauw water om de oppervlakken mee te reinigen. Veeg daarna goed af met schoon water. Het is belangrijk dat het oppervlak stof- en vetvrij is. Alles moet goed drogen voordat je ermee gaat verven.

Stap 4: De oppervlakken gronden

Hout:
Als je een natuurlijk houten plafond of wandbetimmering hebt, moet je deze voorstrijkenmet om te gronden - MissPompadour grondverf. Bij echt hout bestaat altijd het risico dat looistoffen of vlekken vlekken achterlaten in je nieuwe lichtgekleurde lak. Als je het houten plafond wit mee wilt verven, is deze stap extra belangrijk. Als je onze primer gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je om kwasten mee schoon te maken gereedschap gebruikt. Laat de primer 8 uur of een nacht drogen.


Kunststof:
Verwacht je een verhoogde belasting, zet dan kunststof lambrisering of reeds geschilderde oppervlakken voor met een dikke laag om te gronden voor een betere hechting van de verf aan de ondergrond. Voor plafondskun je dit achterwege laten, omdat deze niet worden blootgesteld aan zware belasting. Bij kunststof wandbekleding moet je op veilig spelen en voorstrijken, vooral als je met de muurverf mee wilt verven.

Stap 5: Om mee te verven

Verf nu om de gewenste kleur mee te verven. Breng zoveel lagen verf aan als je nodig hebt tot je tevreden bent met het resultaat. Het resultaat is meestal dekkend na 2 - 3 lagen, maar een dubbele laag is altijd aan te raden. Laat elke laag 4 - 6 uur drogen. De verflagen worden met de dag stabieler - na ongeveer 14 dagen hebben je lagen een veerkrachtige stabiliteit bereikt. Om planken met messing en groef mee te verven, kun je de groeven, d.w.z. de voegen, prachtig voorverven met onze fijne MissPompadour verfkwast, bijvoorbeeld in 50 mm. Daarna kun je de oppervlakken met de verfroller voor verven op waterbasis mee verven.

Stap 6: Muurpanelen af te lakken

Plafonds hoef je niet af te lakken, omdat je ze bijna nooit handmatig belast. Voor wandpanelen kun je om af te lakken - MissPompadour topcoat gebruiken voor een nog steviger oppervlak. Vooral als je met de muurverf hebt mee geverfd, is het raadzaam om de oppervlakken afhankelijk van de belasting af te lakken. Breng de aflak aan nadat de verf 24 uur heeft gedroogd.

Video: MissPompadour Campus: project plafondbalken schilderen

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Veelgestelde vragen over het schilderen van wandpanelen en houten plafonds

1. Dingen die je moet weten over de voorbereiding

Moet ik het hout schuren voor het schilderen?

Basisschuren is niet nodig. Alleen als delen van een oude coating op de houten panelen loslaten, moeten ze glad geschuurd worden.

Moet ik het plafond of de wandpanelen voorstrijken?

Gebruik voor panelen van echt hout MissPompadour Om te gronden als grondverf om ervoor te zorgen dat het hout geen verkleuring afgeeft aan de nieuwe kleur. Dit is vooral belangrijk bij eiken, tropische houtsoorten en zachthout, omdat deze de neiging hebben om looistoffen af te geven. Gebeitste en geglazuurde houtsoorten kunnen je verf ook verkleuren.
Voor kunststof oppervlakken kun je MissPompadour Om te gronden als primer gebruiken. De verf hecht dan beter aan het oppervlak en het oppervlak is perfect voorbereid om te schilderen.

Hoe bepaal ik de juiste hoeveelheid verf?

Naast elke kleurnuance in onze winkel vind je de praktische hoeveelheidscalculator. Voer gewoon de te schilderen vierkante meters in en je krijgt het geschatte verbruik voor twee lagen.

Kun je een houten plafond schilderen met Muurverf?

Ja, je kunt houten plafonds niet alleen vernissen, maar ook dekkend schilderen met Muurverf. Je kunt het hout vooraf schuren, zodat het de verf beter opneemt. Vooral als je het plafond nog meer wilt laten opgaan, kun je met Muurverf het uiterlijk van het plafond afstemmen op de muren.

Moet ik het plafond of de wandpanelen afdichten?

Als je je houten plafond wilt schilderen, kun je hier de aflak uitsparen. Plafondpanelen worden meestal niet blootgesteld aan zware belasting, dus een aflak is niet nodig.

Wandpanelen kunnen echter wel worden blootgesteld aan zware belastingen, afhankelijk van de locatie. Onze lakkwaliteiten zijn erg robuust, zelfs zonder aflak. Als je echter een zware belasting verwacht, kun je op veilig spelen met MissPompadour Om te verzegelen. Als je een Muurverf hebt gekozen voor je wandpanelen, kun je ze robuuster en gemakkelijker te onderhouden maken met Om te verzegelen.

2. Schilderen boven het hoofd gemakkelijk gemaakt

Hoe schilder ik zonder te druppelen?

Onze Verven en lakken zijn allemaal voldoende dik en hebben niet de neiging om te druppelen. Natuurlijk kan dit, afhankelijk van de schildertechniek, nog steeds gebeuren. Het is raadzaam de kwast niet helemaal in de verf te dompelen, maar slechts ongeveer ⅔ van de haren. Dan wordt de verf echt verspreid en druipt hij niet langs de kwast naar beneden. Plaats de roller nooit zo in de Verfbak dat de zak in de verf zit, anders kan de verf van de zak druipen. Bescherm je vloer en meubels nog steeds met afdekfolie, schildersvlies of papier

Welke roller heb ik nodig om het houten plafond te schilderen?

De meeste houten lambriseringen - en ook kunststof lambriseringen - hebben groeven, d.w.z. kleine uitsparingen. Deze kunnen heel goed worden voorgeschilderd met onze fijne MissPompadour borstels. Gebruik dan de lakroller voor het oppervlak.

Kan ik de verf ook spuiten?

Laten we eerlijk zijn - een houten plafond schilderen is vermoeiend. Dus als je je plafondpanelen wilt schilderen, kun je je project aanzienlijk versnellen met behulp van een Wagner verfspuitsysteem. Verdun de verf met ongeveer 10% water. Je kunt het beste eerst oefenen op een proefstukje of een onopvallende plek. Je zult het snel onder de knie krijgen.

3. Speciale kenmerken

Kunnen gecoate panelen en plafondlaminaat geschilderd worden?

Ja, zelfs dat kun je heel goed doen. Op het plafond kun je gewoon schilderen met de kleur van je keuze. Als je het voorstrijkt met MissPompadour Om te gronden, maak je het wat makkelijker voor de eerste laag. De verf kan dan gelijkmatiger worden aangebracht op het gladde oppervlak. Kunststof panelen op muren moeten altijd worden voorgestreken, omdat ze meestal veel zwaarder worden belast dan plafonds. De verf zal dan beter hechten en de eerste laag zal gemakkelijker aan te brengen zijn voor een mooi resultaat.

Hoe kan ik de houtnerf behouden en toch het plafond lichter maken?

Als je het uiterlijk mooi vindt, maar je houten plafond in zijn geheel te donker en drukkend is, kun je het ook afwerken met een witte was. Naarmate het aantal lagen toeneemt, nemen ook de helderheid en de ondoorzichtigheid toe. Zorg ervoor dat je de was gelijkmatig verspreidt.

Omdat houten panelen vaak gemaakt zijn van hout, dat de neiging heeft te bloeden, is het niet raadzaam een glazuur te gebruiken. In dit geval hebben de panelen eerst een primer nodig, die echter de nerf al bedekt. Daarom wordt was aanbevolen.

Als je echter alleen een houtlook hebt en de panelen zelf van kunststof zijn, kun je werken met een glazuur. Meng de gewenste kleur met maximaal 50% water om een glazuur te verkrijgen.

Je hebt nog steeds deze bordspoelproducten nodig

Natuurlijk heb je nog een paar hulpmiddelen nodigom hout mee te verven en die moet je bij de hand hebben!

  • Poetsdoek en emmer: om de oppervlakken eerst grondig mee te reinigen: Het oppervlak moet stof- en vetvrij zijn om je verf goed mee te laten hechten.
  • Schuurpapier of schuursponsje: voor alle plekken waar oude verf is afgebladderd. Deze moeten eerst glad geschuurd worden met een fijne korrel.
  • Afplaktape om mee af te plakken: Verwijder de afplaktape altijd als de verf nog niet droog is om een schone rand te maken.
  • afplakfolie, schildersvlies of krantenpapier: Om je vloer en meubels te beschermen.
  • Kwast, verfroller en verfbakje: Je kunt de verf het beste in het verfbakje gieten. Verf hoeken, randen en nissen met een kwast en oppervlakken met een verfroller.
  • Ladder of klein werkplatform: om gemakkelijker bij het plafond te kunnen.

Je nieuwe favoriete kleur voor je plafond

Een selectie van onze populairste kleuren

Hoe maak je je project perfect

Ons Schildergereedschap - alles wat je nodig hebt