10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

10% op onze lak* met code GOLACK10 en win met een beetje geluk je bestelling terug, 3x kans - good lak!

Houten tuinmeubelen verven

In Verven - Zo doe je dat · 7 Min leestijd

De temperaturen stijgen. De zon lokt ons naar buiten. In de tuin van de warme dagen kunnen genieten is balsem voor de ziel. Met de juiste kleuren en de juiste knowhow is het verven van tuinmeubelen een plezier. Met een paar kwaststreken verander je de groene long van het huis in een gezellige oase van welbehagen. Bovendien doe je ook nog iets voor het milieu.
Want renoveren is altijd milieuvriendelijker dan nieuwe meubels aanschaffen.

In deze "Zo gaat het" hebben we het vooral over houten tuinmeubelen. Aanvullende tips voor het verven van kunststof of metalen tuinmeubelen vind je in de instructies metalen tuinmeubelen en Het verven van kunststof tuinmeubelen.

Ideeën voor het verven van tuinmeubelen vanuit onze MissPompadour verf community

Het is duidelijk dat wit en grijs de klassieke kleuren zijn om tuinmeubelen te verven. In onze collecties vind je hiervoor prachtige kleurnuances. Maar waarom niet iets meer uitproberen? Je kunt niet alleen met bloemen meer kleur in je tuin brengen. Hier vind je interessante ideeën om je tuinbank, de tuintafel te lakken of het teakhout te verven.

Wat vind je van een licht, zomers blauw zo als MissPompadour Blauw met Grijs? Of heb je liever iets krachtigers? Kijk dan eens naar het MissPompadour Blauw met Nacht. Wil je tuinmeubelen wegwerken in je beplanting, ga dan voor MissPompadour Groen met Bos. Deze geraffineerde groene kleur komt rechtstreeks vanuit de natuur. Het lijkt klassiek en natuurlijk tegelijk. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit bij het verven van je tuinstoelen of tuintafel. Laat je inspireren in onze MissPompadour Shop – de ene kleur is mooier dan de andere. En misschien heb je volgend jaar wel een ander kleuridee!

De voorbereiding: Hoe kies je de juiste verf voor je tuinmeubelen?

Wellicht vraag je je af: Welke verf of lak moet ik gebruiken voor het verven van mijn houten tuinmeubelen? En blijft die ook goed zitten? Het is allemaal heel gemakkelijk!

Verven en lakken: Je kunt je houten meubels verven met een groot aantal verschillende kleuren uit onze collecties. De watergebaseerde en ecologische MissPompadour Eggshell Lak is ook ideaal voor buitenshuis. Of het nu gaat om hout, metaal of kunststof , helemaal geen probleem. Om ervoor te zorgen dat de verf zo lang mogelijk meegaat, moeten de ermee geverfde tuinmeubelen beschermd worden tegen de regen.

Welke tuinmeubelen wil je gaan verven?

Verf houten banken, teakhouten tafels of rotan meubels – wat je maar wilt. Er zijn nauwelijks grenzen. Je kunt ook houten schuttingen een kleurtje geven passend bij je tuinmeubels.

Welk materiaal wil je gaan verven?

Je kunt alle soorten hout verven met de genoemde lakken. Zelfs rotan meubels kun je ermee een nieuwe look geven.
Opgelet: Zelfs de beste lak maakt van een binnenmeubel geen weerbestendig tuinmeubel. Het ontbreekt aan een structurele houtbescherming. Veel meubels voor binnenshuis zijn gemaakt van houtlaminaat dat bij blootstelling aan vocht opzwelt.

Professionele tip: Je kunt restjes verf ook verwerken op bloempotten of tuinlampen die bij het tuinmeubilair horen te passen – laat je fantasie maar zijn gang gaan.

Welk effect wil je bereiken?

De tuinmeubelen kleurrijk verven is niet alleen een plezier voor het oog. Je beschermt ook het hout en het metalen oppervlaktes. Je meubels zullen je bedanken met een langdurig leven. Bepaal zelf welke effecten voor jou van belang zijn:
Dekkend effect: Sommige houtsoorten, zoals eiken, tropische houtsoorten en naaldbomen, geven natuurlijke stoffen af die met de verf gaan reageren. Het resultaat is een lelijke, gelige verkleuring. Om dit uitbloeden te voorkomen, moet je gronden met Om te blokkeren – MissPompadour Stainblock. Dit is vooral belangrijk wanneer je van plan bent in een lichte kleur te gaan verven. Bij donkere kleurnuances is deze stap niet nodig, omdat het uitlopen bij donkere kleuren niet zichtbaar is.
Wanneer je een erg donkere ondergrond met een heel lichte kleur wilt gaan verven of wanneer de ondergrond erg absorberend is, kunnen meerdere lagen verf nodig zijn. Over het algemeen leveren twee verflagen echter een uitstekend resultaat op.

Glanzend effect: De eerste keuze hiervoor zijn zeer stabiele en weerbestendige lakken, zoals onze discreet glanzende, zijdematte MissPompadour Eggshell Lak.

Mat effect: Matte kleurnuances zijn erg trendy: aardachtig, natuurlijk, met understatement.
De MissPompadour Matte Lak zijn hiervoor de beste keuze.
Belangrijk bij het lakken: De matte lakken zijn minder slijtvast dan de zijdematte. Ze zijn vooral geschikt voor minder sterk belaste oppervlakten. Houten meubelen die op deze manier zijn bewerkt, moeten onder een dak bewaard worden en permanent tegen de regen worden beschermd.

Tuinmeubelen op de juiste manier verven: Instructies van MissPompadour

Je hebt je project helemaal uitgewerkt, de zon schijnt, maar je mist nog de concrete stappen om het aan te durven? Met onze instructies kan je niets tegenhouden om je tuinmeubelen te verfraaien.

Voordat je gaat verven

Voordat je de nieuwe verf gaat aanbrengen, moet je de oude verf verwijderen als die al aan het afbladderen is. Wanneer deze nog goed hecht, kun je er gewoon overheen verven. Zorg ervoor dat je eerst alle afbladderende verf eraf schuurt. Indien er metalen delen op het meubel zitten, moet je eventuele roestige plekken altijd zorgvuldig opschuren en een grondverf aanbrengen.

Stap 1: Oude lak verwijderen

Tuinmeubelen lakken zonder schuren – kan dat? Ja! Wel moet erop worden gelet dat de oude lak nog overal goed aan je meubels hecht. Begint hij af te bladderen, dan moet je hem eraf halen. Voor kleinere schuurklussen kun je middelgrof schuurpapier of ons schuurvlies Voor af te slijpen gebruiken. Voor hardnekkige lakken of grote oppervlakken gebruik je het best een elektrische schuurmachine. Meer hierover lees je in onze "Zo verwijder je oude verven">.

Stap 2: Plamuren

Grovere oneffenheden kunnen gemakkelijk met Om te plamuren worden gecorrigeerd. Wanneer de plamuur gedroogd is, schuur je het oppervlak effen.

Stap 3: Schoonmaken

Maak je tuinmeubelen zorgvuldig schoon, verwijder restanten van olie en vet – nu ben je klaar voor de eerste verflaag. Ook al is schoonmaken niet je favoriete bezigheid – een mooi en stabiel verfresultaat verkrijg je pas nadat je hebt gepoetst. Om schoon te maken zorgt voor een vetvrij, brandschoon oppervlakte en is de basis voor een gelijkmatige en langdurige verflaag.

Dit is waarop je moet letten bij het verven

Stap 4: Afplakken

Nu begint het echte verfwerk. Verwijder beslag en onderdelen zoals handgrepen of knoppen vooraf of plak ze af in deze stap voordat je gaat verven.

Stap 5: Grondverf

Het aanbrengen van een grondverf is vooral zinvol op heel gladde en donkere ondergronden Om te blokkeren creëert een ondergrond waarop verf- en laklagen goed kunnen hechten. Belangrijk: Om te blokkeren, dun aanbrengen, zo nodig meerdere keren opbrengen en goed laten drogen.

Stap 6: Verven

Breng nu je favoriete kleur aan. De eerste laag hoeft niet perfect dekkend te zijn. Laat de verf drogen en verf vervolgens vier uur later nog eens overheen. Zo wordt de kleur lekker gelijkmatig. Door de verflaag zal het mooie meubelstuk in een nieuwe glans stralen.

Stap 7: Drogen

O ja – ook al ziet de tuinbank er na het verven nog zo uitnodigend uit: Ga er nog niet op zitten. Na één tot twee dagen kun je er voorzichtig met een kussen op gaan zitten. De lak is echter pas volledig bestendig en krasvast na de volledige droogtijd van 14 dagen. Bescherm je meubel tegen vocht tijdens de droogtijd. Voorkom altijd stilstaand water, want dat laat de lak oplossen.

Hoe behandel ik natuurlijk hout en rotan?


Rotan meubelen kunnen op dezelfde manier geverfd worden als houten tuinmeubelen. Zorg ervoor dat je niet te veel verf toepast. Anders bedek je de structuur van het rotanweefsel te veel met de lak. Voor een tweede verflaag is een wasborstel een goed idee. Daarmee worden gaten in de kleur effectief opgevuld.

Professionele tip: Je kunt een prachtig, delicaat effect verkrijgen wanneer de natuurlijke rotan kleur nog enigszins doorschemert.

Hoe verf ik houten tuinmeubelen in een Shabby Chic of Vintage Look?

Vintage look meubelen komen heel goed tot hun recht in de tuin. Zelf een Shabby Chic stijl creëren is geen toverwerk.
Bekijk onze video om te zien hoe je in detail kan verven en schuren om een beschermende was afwerking met een used look te verkrijgen.

FAQ: Vaak gestelde vragen over het verven van houten tuinmeubelen

Kan ik houten tuinmeubelen lakken zonder ze te schuren?

Wanneer het oppervlak in goede staat is en de oude verf nog goed aan het meubilair hecht, kun je direct na het schoonmaken beginnen met het verven.

Tuinmeubelen met olie behandelen

Gebruik speciale houtoliën om de kleur van natuurlijke houten meubelen op te peppen en ze beter tegen weer en wind te beschermen.
Olie trekt diep in het hout, verzorgt het en brengt zo de natuurlijke houtnerf en kleur naar voren. Schuur het hout licht op voor het aanbrengen.

Tuinmeubelen met olie of lazuur behandelen?

Zowel olie als een lazuur zijn geschikt om je houten tuinmeubelen te behandelen om ze weerbestendiger en slijtvaster te maken. Beide dringen diep in het hout binnen en brengen de houtnerf naar voren.
In een directe vergelijking tussen houtolie en lazuur is olie echter beter omdat het een intensief en verzorgend effect heeft. Bovendien zorgt het voor een zijdeachtige glans op het oppervlak, waardoor je tuinmeubelen er bijzonder mooi uitzien.

Hoe vaak moet ik mijn tuinmeubelen lazuren?

Egal ob lasieren oder ölen, du solltest deine Gartenmöbel immer dann neu streichen, wenn sie nicht mehr schön sind.
Wie schnell sich witterungsbedingte Schäden zeigen, hängt nicht zuletzt davon ab, wo du deine Möbel stehen hast. Stehendes Wasser auf Oberflächen beansprucht sie immer stark. Daher solltest du deine Gartenmöbel bei schlechtem Wetter ins Trockene stellen. Wie oft du deine Gartenmöbel also lasieren, ölen oder streichen musst, hängt von mehreren Faktoren ab und kann zwischen 3 und 6 Jahren variieren.

Vragen over het verven van tuinmeubelen?

Zo, nu weet je hoe je je oude houten meubels weer in echte pronkstukken kunt veranderen. Je verfwerk zal indruk maken op je vrienden bij het volgende tuinfeest.
Een prima kans om je tips te delen – voor meer kleur in onze tuinen en in ons leven.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Dit heb je nodig om de tuinmeubels te schilderen

Met het goede gereedschap en mooie kwasten wordt verven dubbel zo leuk - en je resultaat nog mooier. Met dit materiaal geef je buitenmeubels hun nieuwe look:
  • Reinigingsmiddel: Schoonmaken Maar van MissPompadour is een mild maar effectief schoonmaakmiddel. Het creëert een vetvrije en volledig schone ondergrond.
  • Kwasten: Ook tuinmeubelen hebben hoeken, randen en stukken waar je lastig bij komt. In ons kwastenassortiment vind je voor elk doel de juiste tool. De smalle schuine verfkwast is bijzonder geschikt voor de hoeken en kantjes. Bij het verven van rotan meubelen is de MissPompadour wasborstel een handig hulpmiddel.
  • Lakroller: Voor grotere oppervlakten, zoals tuintafels, zijn lakrollers ideaal. Daarmee krijg je een mooi egale laklaag.
  • Afplaktape: Een hoogwaardig afplakband dat goed blijft zitten en waar waar geen verf onder kruipt, is goud waard. Je vindt een ruime selectie in verschillende breedtes bij de verfspullen van MissPompadour.
  • Schuurpapier of -vezel: MissPompadour schuurvezel Schuren Maar doet voorzichtig met je tuinmeubilair, maar verwijdert toch effectief oude lakresten.

Breng kleur in je tuin

Een selectie uit onze kleuren voor het verven van tuinmeubelen

Zo wordt je project een succes

Onze hulpmiddelen voor het verven van tuinmeubelen