De keuken verven? Zo doe je dat!
12 Min leestijd

Inhoud
Keukenkastjes verven: voor-/nafoto's van onze klanten

Voor
- De jaren '90 vielen hier niet te missen. Keuken in topconditie, maar niet meer van nu.

Voor
- De eigenares vond de maritieme look na een tijdje saai.

Na
- Met slechts drie kleuren toverde ze hem om naar een unieke, fleurige keuken!

Voor
- Het was onze klant te donker en benauwd hier.

Na
- Een nieuw laagje verf maakt de keuken lichter en prettiger. Verder kwam er een nieuw werkblad.

Voor
- Voor de grote opknapbeurt was deze keuken te massief en grauw.

Na
- Een paar bovenkastjes eruit – en er ontstaat een compleet nieuwe keuken.

Voor
- Onze klant was helemaal uitgekeken op deze beukenhouten keuken, ze smachtte naar wat nieuws.

Voor
- Overgenomen van de vorige huurder en op de een of andere manier nog wel prima - maar helemaal niet individueel.

Na
- Nieuwe handvatten en een nieuwe kleur geven deze keuken een individuele look.

Voor
- De klassieke beukenhouten keuken: wie kent hem niet? Alleen niet meer echt van nu.

Voor
- Te veel hout maakte deze kleine keuken vol en krap.

Na
- Minder bovenkastjes en nieuwe handvatten. Plus plafond geverfd – als nieuw!

Voor
- Dit paste echt niet meer in het woonconcept, dus plande onze klant een complete opknapbeurt.
Stap-voor-stap gids: de keuken verf je zo
Stap 1: kies de lak uit
Stap 2: voorbereiding
Stap 3: oppervlak keukenkastjes reinigen
Stap 4: ondergrond primen
Stap 5: keukenkastjes verven of lakken
Stap 6: aflakken
Hoe kies ik de juiste verf voor de keuken?
Welke kleur past het best bij mijn keuken?
Al onze verven uit de Lekker Duurzaam-lijn zijn met hun poederachtig fluwelen afwerking schitterend op de wand in de keuken.
Veelgestelde vragen over keukenkastjes verven
1. Kan ik mijn keuken gewoon oververven?
Kan je een inbouwkeuken verven?
Ja, een inbouwkeuken kun je zeker verven! Hij is immers vaak nog in prima staat, alleen staat 'ie er niet meer zo mooi bij. Onze verf werkt superhandig, dus hoef je de keuken niet te demonteren voor het overschilderen.
Kan je keukenkastjes van kunststof verven?
Als je keuken kunststof fineer of gelamineerde fronten heeft, kun je deze primen met MissPompadour
Kan ik mijn houten keuken wit verven?
Ook houten keukenfronten kun je heel makkelijk verven. De klassieke rustieke eikenhouten keuken moet met een laagje grondverf voorbehandeld worden. Dit kan het best met MissPompadour
Kan je alle keukenfrontjes schilderen?
We kunnen eigenlijk geen enkel materiaal keukenkastjes bedenken dat niet geverfd kan worden. Kunststof, MDF, spaanplaat, melamine, folie, hoogglans lak, houten details, laminaat, houtfineer, massief hout, metalen details... Allemaal #lekkerverven!
Bij modern materiaal met waterafstotend "lotuseffect" wordt het misschien lastig, dat zul je moeten uitproberen.
Kan ik keukenkastjes schilderen zonder ze te hoeven schuren?
Ja, meestal hoef je de kastjes niet te schuren voor je ze verft. Alleen als de keuken al zwaar beschadigd is en er oude verf hier en daar afbladdert, moet je in ieder geval die plekken even gladschuren. Je kunt hiervoor schuurvezel of fijn schuurpapier gebruiken.
2. Om de keukenkastjes heen
Kan ik de betegelde achterwand ook verven?
De achterwand of backsplash van de keuken kun je prima ook meteen verven. Superpraktisch: hiervoor werken dezelfde soorten lak als voor de keukenfrontjes. Vooral de MissPompadour
Hoe kan ik de achterwand van de keuken verven en tegen vuil beschermen?
Als je naast je keukenmeubels ook de muur wilt veranderen, kun je bijvoorbeeld heel goed muurverf van MissPompadour gebruiken. Kies de Lekker Duurzaam-muurverf voor een mooie matte afwerking op plekken die minder worden blootgesteld aan vuil. De Lekker Robuust-muurverf is extra geschikt voor plekken die snel vies worden, zoals achter de vuilnisbak, want die is perfect afwasbaar. Hoewel ook deze verf een matte look heeft, zorgt hij voor een glad oppervlak.
Kan ik ook het aanrecht of keukenwerkblad verven?
In principe kun je ook het keukenblad verven. Kunststof en stenen aanrechtbladen kun je het beste primen met MissPompadour "Hechtblocken maar!". Daarna kun je ze lakken in de gewenste kleur. MissPompadour Matglans Robuust lak is hiervoor bijzonder geschikt. Een verfroller is de makkelijkste manier om een mooi gelijkmatig resultaat te krijgen. Breng nog een extra laklaag aan of lak het af met een vernis zoals "Hechtblocken maar! -
Bedenk dat een geverfd werkblad nooit zo robuust is als een ongeverfd exemplaar. Een werkblad wordt vaak toch wel zwaar belast. Vocht rond de gootsteen moet altijd direct worden opgeveegd. Als je iets snijdt, is een snijplank essentieel. Daarnaast kunnen lichtere kleuren lak wat verkleurd raken, en donkere kleuren zijn weer gevoelig voor vlekken van kalk of schoonmaakmiddel. Je keukenwerkblad verven moet je dus zorgvuldig overwegen en is bovendien natuurlijk afhankelijk van hoe enthousiast je je keuken gebruikt.
Pro tip: verf anders alleen de voorrand van je aanrechtblad! Zo heb je een nieuwe look die niet ten koste gaat van de stabiliteit. Dit is vaak al voldoende om het oude werkblad er weer fris uit te laten zien.
3. De keuken verven: waar moet je op letten?
Ruikt de verf eigenlijk sterk?
Onze verf is zeer geurarm en na een paar dagen ruik je niets meer. Goede ventilatie bij het verven en drogen is altijd goed.
Keukenfronten verven of lakken?
Als de fronten van je keukenkasten glad zijn zonder sierlijsten, kun je ze makkelijk verven met onze lichte verfroller. Hebben je fronten daarentegen ornamenten, dan raden we de fijne MissPompadour verfkwast aan. Dankzij het afgeschuinde uiteinde kun je alle hoeken bereiken zonder iets af te plakken. Ook smalle stukken kun je er probleemloos mee verven.
Natuurlijk kun je je keukenfronten ook sprayen met onze verf. Raadpleeg hiervoor de instructies om de verf van jouw keuze te verdunnen.
Moet ik een topcoat aanbrengen of kan het ook zonder?
Een topcoat is een extra doorzichtige beschermlaag over de laklaag. De meeste van onze klanten gebruiken onze duurzame lak zonder topcoat, en dat blijkt supergoed belastbaar. Als het er erg turbulent aan toe gaat in je keuken, lak hem dan eventueel toch af met "Verzegelen maar! -
Kwast of verfroller – welk gereedschap heb ik nodig?
Voor alle hoeken en randen, maar ook voor sierlijsten en uitsparingen, kun je het best onze
Hoe moet de geverfde keuken worden gepoetst?
Je kunt gewoon keukenschoonmaakmiddel gebruiken om geverfde meubels schoon te maken. Controleer of hij geschikt is voor geverfde oppervlakken, dat staat vermeld op het etiket. Gebruik geen schoonmaakmiddel op chloorbasis of ontsmettingsmiddel op alcoholbasis. Het is ook beter om sterke zuren niet lang te laten inwerken. Onze "Reinigen maar!" is trouwens ook een geweldig schoonmaakmiddel voor na het verven. Laat microvezeldoekjes liggen en gebruik gewone katoenen doekjes. Microvezels kunnen het oppervlak lichtjes afschuren en de verflaag na verloop van tijd beschadigen.
Video tutorial: make-over keuken | doe-het-zelf | oude keuken overschilderen
Benodigdheden om je keuken te verven
- Schroevendraaier om de handvatten te verwijderen. Daarmee bespaar je jezelf de moeite om ze af te plakken. In combinatie met nieuwe handgrepen krijgt je keuken en helemaal nieuwe touch.
- Emmer en schoonmaakdoek: een zorgvuldige schoonmaakbeurt van alle te verven oppervlakken is onmisbaar voor een perfect resultaat.
- Schilderstape: het beste is om het afplaktape te verwijderen als de verf nog niet droog is, zodat je een nette rand krijgt. Lees ook de instructies in de FAQ's.
- Afdekfolie of krantenpapier: hiermee bescherm je alles waar geen verf op mag komen.
- Kwasten, verfroller en verfbakje: de verf giet je best in een verfbakje. Verf hoeken, randen en versiering met een kwast en grote oppervlakken met een verfroller.
- Schuurpapier of schuurvezel: het is handig om voor de zekerheid iets te hebben om mee te schuren. Zo kun je kleine foutjes, zoals lopers of druipers, snel bijwerken en meteen verder werken.
Al klaar met lezen?
Hier vind je meer spannende onderwerpen
De nieuwe kleur voor jouw keuken
Een selectie van de populairste kleuren
Gereedschap en accessoires
Voor een perfecte keuken
Inhoud: 0.4 kilogram (€ 24,75* / 1 kilogram)