Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

Hebben je kunststof tuinmeubels hun beste tijd gehad? Staan ze erbij als verwelkte bloemen? Met goed hechtende lak en outdoor-verf heb je in een handomdraai een nieuwe look. Plastic meubels schilderen is niet moeilijk!

Deze "how to" focust op kunststof tuinmeubelen. Voor tips voor het schilderen van houten of metalen tuinmeubelen, zie de instructies Metalen tuinmeubelen schilderen en Houten tuinmeubelen schilderen en lakken.

Witte plastic tuinstoelen - praktisch zijn ze zeker - maar niet zelden zien ze er wel wat goedkoop uit. Met daarbij nog wat krassen en verwering wordt het wel een heel shabby look. Gooi je ze dan bij het grofvuil en produceer je nog meer plastic afval?
Nee, je plastic meubels verdienen een tweede leven! Of je nu je tafel, ligstoel of plastic tuinbank wilt overschilderen, binnen een paar uur staat alles er weer als nieuw bij - en ditmaal zelfs echt stijlvol.

Verfideeën voor plastic tuinmeubels uit de MissPompadour verfcommunity

Wit, donkergroen of antraciet zijn de klassieke kleuren van kunststof tuinmeubulair. Ergens passen ze bijna overal wel bij, maar ze zien er ook vaak... Ja, precies: saai uit!
Je kunt plastic meubels precies zoals houten meubels in elke kleur verven - als zin hebt, "kakelbont". Zei Pippi Langkous niet ooit: "Ik richt de wereld in, wiedewiede, naar mijn eigen zin..!"

Je vindt in onze collectie superleuke kleuren om je kunststof tuinmeubelen in te schilderen. Wat dacht je van stralend Groen met Turquoise van MissPompadour? Maar subtiele grijstinten zoals Grijs met Beton staan ook goed als kleur voor kunststof tuinmeubelen. In een moedige bui? Combineer deze kleuren dan met MissPompadour Geel met Saffraan of Geel met Citroen in de geweldig hechtende Zijdeglans lak. Laat je inspireren door het kleurenaanbod in de MissPompadour shop.

Voor meer slimme ideeën hoe je je plastic tafel of kunststof tuinbankje kunt schilderen, bezoek je de MissPompadour verfcommunity.

Voorbereiding: kies de juiste verf voor je kunststof tuinmeubelen

Veel tuinbezitters vragen zich af: kan ik mijn kunststof tuinmeubelen überhaupt verven?
Helder antwoord: ja! Kunststof tuinmeubelen schilderen is net zo eenvoudig als de meubels zelf zijn. Om zo slijtvast mogelijk te lakken, gebruik je onze milieuvriendelijke outdoor-verven.

Welke kunststof tuinmeubelen wil je schilderen?

Tafel, bank of stoel, het maakt niet uit - je kunt elk kunststof meubelstuk schilderen met onze verf op waterbasis voor buiten.
Die lak werkt op de meeste gangbare soorten kunststof. Zelfs tuinmeubelen van rotan-achtig vlechtwerk kun je een nieuwe look geven.
Pro tip: Met de verf die we net noemden, kan je ook houten of metalen voorwerpen in je tuin schilderen, zodat ze bij je kunststof meubels passen.

Welk effect wil je bereiken?

Matte kleuren zijn minder geschikt voor het schilderen van kunststof tuinmeubelen.

  • Mat effect: Matte verven zijn van nature ruwer en daardoor minder robuust en weersbestendig. Ze hechten ook minder goed dan zijdeglans, glanzende verf of speciale buitenverf. Als je toch met matte effecten wilt werken, dan bij voorkeur alleen op meubels die minder aan slijtage zijn blootgesteld en beschermd zijn tegen weersinvloeden.
  • Zijdeglans/glanzend effect: Zijdeglans kleuren en buitenlakken zijn het meest duurzaam en hebben de hoogste beschermende werking. MissPompadour zijdeglans lak is super geschikt. Je vindt hem in meer dan 90 verschillende kleuren. Daar ga je lang plezier van hebben!

Kunststof tuinmeubelen goed schilderen: instructies van MissPompadour

We leggen je stap voor stap uit hoe je je plastic meubels kunt opfrissen voor het tuinseizoen.

Stap 1: Schoonmaken

Reinig je kunststof meubels grondig voordat je ze verft. Verwijder alle restjes vet. MissPompadour reiniger doet dit perfect. Daarna hoef je het oppervlak alleen nog maar af te nemen met water en goed te laten drogen.

Stap 2: Schuren - ja of nee

Als je een kunststof tuinbank of tafel verft, hoef je het oppervlak niet te schuren. Dit hoeft alleen als er oude verf afbladdert. Heel glad plastic kun je wel licht opruwen met fijn schuurpapier of Schuurvezel. Hierdoor zal de verf nog beter hechten.

Stap 3: Grondverf

Breng voor een optimale hechting een goed dekkende laag MissPompadour grondverf als primer aan met een geheel schone kwast. Laat de grondverf minimaal 3 uur drogen.

Stap 4: Lak

Breng nu de laklagen aan met een andere kwast - zoveel lagen als je wilt, tot je tevreden bent met het resultaat. Twee lagen zijn meestal genoeg. Na ongeveer twee uur droogtijd kun je aan de volgende laag beginnen. Als je grote oppervlakken wilt verven, zoals een plastic tuintafel, of moeilijk bereikbare plekken, kun je een verfspuit gebruiken.
Belangrijk: je moet daarvoor 10% water aan de verf toevoegen.

Pro tip: zoek een plek om te schilderen die zo veel mogelijk in de schaduw ligt en beschermd is tegen stof en wind.

Stap 5: Uitharden

Ben je klaar met het verven van je kunststof tuinstoelen? Wacht dan nog even voordat je erop gaat zitten. Het duurt 14 dagen voordat de lak is uitgehard en zijn volledige stevigheid heeft bereikt. Houd je meubels droog tijdens de droogperiode.

FAQ: Veelgestelde vragen over het schilderen van kunststof tuinmeubelen

Heb je nog vragen over het opfrissen van je verweerde kunststof tuinmeubelen? De meest gestelde vragen hebben we hier voor je verzameld.

Kan ik kunststof tuinmeubelen schilderen zonder ze te schuren?

Ja, dat kan. Alleen erg gladde kunststof oppervlakken moeten worden opgeruwd met fijn schuurpapier of schuurvezel.

Kan ik ook matte lak gebruiken om kunststof tuinmeubelen te schilderen?

Matte lak is minder weersbestendig en hecht minder goed. Zijdeglans lak is daarom beter.

Kan ik ook kunststof tuinmeubelen schilderen?

Ja, dat is heel eenvoudig. Vaak kun je zelfs het schuren overslaan. De aanpak is vergelijkbaar met het verven van metalen tuinmeubels. Hoe het precies werkt, kun je vinden in de instructies voor het verven van kunststof tuinmeubelen.

Kan ik plastic bloempotten schilderen?

Je kunt plastic bloempotten ook gemakkelijk een upgrade geven met een kleur verf die past bij je kunststof tuinmeubilair. Onze outdoor-lak is hiervoor ideaal.

Kan ik mijn geverfde kunststof tuinmeubelen buiten laten staan?

Ja, dat kan. Houd wel het weer in de gaten, want de lak verdraagt geen stilstaand vocht. Zet ze dus schuin, of onder een afdak.

Nog vragen over het schilderen van kunststof tuinmeubelen?

Heb je nog vragen? We helpen je graag!
Kijk voor meer ideeën over hoe je je tuinmeubels kunt schilderen en nog veel meer op de MissPompadour app.

Dit heb je nodig als je kunststof tuinmeubelen gaat verven

Hier vind je een aantal topmaterialen die helpen je plastic tuinstoelen en zo te schilderen.
  • Verfroller: met onze microvezel verfrollers krijg je een gelijkmatige verflaag.
  • Schuurvezel: hiermee kun je gladde kunststof oppervlakken opruwen voor het verven. Gebruik fijn schuurpapier of de MissPompadour Schuurvezel Voor af te slijpen.
  • Verfspuitapparatuur: onze Wagner-verfspuitsystemen zijn de beste keuze als je de verf perfect gelijkmatig wilt aanbrengen. Hiermee kan je zelfs lastig bereikbare hoekjes moeiteloos schilderen.
  • Verfbakje: giet de verf voor het schilderen in een verfbakje om het proces te vergemakkelijken. Het platte verfbakje is zo gevormd dat je hem handig kunt vasthouden tijdens het verven. Op het ruwe oppervlak kun je de roller van overtollige verf bevrijden. In speciale verfbakjes voor kwasten kun je de kwast rechtop neerzetten. Met hun ergonomische handvat kun je deze bakjes makkelijk vasthouden tijdens het schilderen.

Weerbestendige verf voor je tuinmeubels

Een selectie van onze populairste kleuren

Voor jouw perfecte project

Ons materiaal voor het schilderen van tuinmeubelen