Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina
Stalen en/of aluminium tuinmeubelen gaan in principe een leven lang mee – maar alleen met het juiste onderhoud. Anders knagen roest en corrosie aan de meubels. Zo maak je de metalen tuinbanken & co. weerbestendig en geef je ze een nieuwe glans met behulp van een robuuste lak.
Wie slaapt, roest. De boodschap is duidelijk: als je je metalen tuinmeubelen niet zorgvuldig verzorgt, zal de roest uiteindelijk aan het beste materiaal knagen. En dan is de pracht en praal ervan snel verdwenen.
Maar geen paniek: met onze tips over het verven van metalen tuinmeubelen kun je zelfs van aangetaste tuinmeubelen weer schitterende stukken maken.
In deze "Zo gaat het" richten we ons op metalen tuinmeubelen. Voor tips en instructies voor het verven van houten of kunststof tuinmeubelen vind je in de tutorials Kunststoffen tuinmeubelen verven en Houten tuinmeubelen verven.
Soms zijn ze wit geverfd, soms antraciet – metalen tuinmeubelen zijn vaak heel eenvoudig. Maar waarom niet eens wat meer kleur bekennen of zelfs echt gewaagd?
Kijk eens naar de Outdoor verven. Aanbevolen worden de Eggshell Lakken van MissPompadour. De perfecte keuze van geweldige kleuren. Speel het kleurenspel wanneer je je metalen tuinmeubelen wilt verven.

Gebruik dezelfde lakken als voor hout of kunststof om je metalen tuinmeubelen opnieuw te verven.
Is dat niet handig wanneer je meubels van verschillende materialen een nieuwe look wilt geven? Onze milieuvriendelijke lakken op waterbasis zijn ook uitermate geschikt voor metalen oppervlakten. Je hebt geen extra beschermende lak nodig. Onze Eggshell Lakken van MissPompadour zijn daarvoor het best geschikt.

Op welk metaal wil je gaan verven?

Gebruik bovenstaande kleuren om bijna alle metalen meubelen te verven. Je kunt metalen tuinstoelen verven, metalen tuintafels opnieuw verven of een metalen tuinbank weerbestendig maken. Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, is het de moeite waard een grondverf aan te brengen.
Alleen geanodiseerd, ongelakt aluminium kan niet worden geverfd.. Hier helpt ook geen grondverf.

Professionele tip: Met restjes verf kun je ook lantaarns of tuinlampen verven in dezelfde look als je metalen tuinmeubelen.

Welke glansgraad wil je op je tuinmeubels?

  • Mat effect: Matte kleuren zijn minder geschikt voor het verven van metalen tuinmeubelen. Matte lakken zijn van nature ruwer en hebben een lager lak aandeel. Daardoor zijn ze minder robuust en weerbestendig. Ze hechten minder goed dan zijdematte lakken of speciale buitenlakken. Als je toch voor het matte effect wilt gaan, pas ze dan alleen toe op meubels die niet aan al te veel slijtage worden blootgesteld en goed beschermd zijn tegen regen en stof.
  • Zijdemat/glanzend effect: De mat glanzende/zijdematte lakken zijn de meest slijtvaste lakken voor buitenshuis. Zoals reeds vermeld, zijn hiervoor het beste onze MissPompadour Eggshell Lakken.

Metalen tuinmeubelen op de juiste manier verven: Instructies van MissPompadour

Je metalen tuinmeubelen zijn nog intact, maar zien er niet meer mooi uit? Ze zijn verroest en je weet niet hoe je ze nu moet gaan verven? Volg gewoon onze stap-voor-stap instructies en begin je verfproject.

Voordat je gaat verven

Voordat je gaat verven Voordat je de nieuwe verf aanbrengt, moet de oude verf eraf indien die al bladert. Zorg ervoor dat je roestige plekken volledig verwijdert. Indien de oude verf nog goed vastzit, kun je die gewoon oververven.

Stap 1: Het schuren

Metalen tuinmeubelen verven zonder schuren – kan dat?
Ja, met één voorwaarde: de meubelen mogen geen roest of gecorrodeerde plekken hebben. Deze plekken kunnen alleen worden verwijderd door te schuren. Schuren is daarom het belangrijkste alvorens je metalen meubelen gaat verven.
Losse roest moet zorgvuldig worden verwijderd. Anders blijft de roest onder de lak bloeien en zal deze spoedig weer afbladderen. Gebruik bij het schuren en fijn schuurpapier of ons schuurvlies Voor af te slijpen op effen oppervlakken. Op sterk gestructureerde metalen oppervlakken met veel kleine oneffenheden en inkepingen werkt een staalborstel prima. Vanzelfsprekend kun je ook een elektrische schuurmachine met de juiste voorzetstukken gebruiken.
Professionele tip: Doe een beschermingsmasker op en draag handschoenen tijdens het schuren. Het metaalstof is niet goed voor de gezondheid. In het geval van groene aanslag op koper is het zelfs uitermate giftig.

Stap 2: Het schoonmaken

Om voorbereid te zijn op de eerste verflaag moet je de tuinmeubelen zorgvuldig van olie en vet vrij maken. MissPompadour Om schoon te maken zorgt voor een vetvrij en volledig schoon oppervlak, zelfs op metaal, en is een prima basis voor een egale en langhoudende verflaag.

Dit is waar je op moet letten bij het verven van de metalen meubelen

Stap 3: Afplakken

Met plakband en eventueel papier of folie maskeer je de delen die niet geverfd worden of die in een andere kleur geverfd moeten worden.

Stap 4: Grondverf

Een grondverf voor metaal zorgt voor een goede bescherming tegen corrosie voordat je metalen tuinmeubelen gaat verven.
Breng altijd een dunne laag grondverf aan. Gegalvaniseerd metaal hoef je niet in de grondverf te zetten, maar bij twijfel kan het geen kwaad. Hiervoor adviseren we onze Om te gronden van MissPompadour

Stap 5: Verven

Breng nu de kleur van je voorkeur aan. Zorg ervoor dat je de verf vrij dun aanbrengt. Laat de verf goed drogen en verf vier uren later nog eens eroverheen. Zo wordt de verflaag lekker egaal.
Wanneer je metalen tuinmeubelen buiten verft, mag de temperatuur niet onder de 10 °C komen, ook niet 's nachts. De verf droogt het best bij een temperatuur tussen de 10 °C en 25 °C.

Stap 6: Drogen

Je wilt er ongetwijfeld op gaan zitten zodra je je metalen tuinbank hebt geverfd. Maar het is beter om een week tot tien dagen te wachten voordat je het meubel volledig in gebruik neemt. Pas dan zijn de lak en de verf voldoende gedroogd en optimaal uitgehard.
Professionele tip: Je hebt je metalen tuintafel geverfd?
Zorg er dan voortaan voor dat er geen stilstaand water op het tuinmeubel terechtkomt. Zet de tafel en stoelen dus na gebruik op hun zijkant neer. Anders kan de lak na verloop van tijd afbladderen.

Verf op metaal spuiten

Metalen stoelen en tafels vallen vaak op omdat ze bijzonder sierlijk zijn. De speelse vormen zijn prachtig, maar moeilijk te schilderen met een kwast omdat je moeilijk in de krappe hoekjes kunt komen.
Je kunt veel sneller, gemakkelijker en vooral gelijkmatiger de verf op de eerder schoongemaakte tuinmeubelen spuiten met ons handige verfspuitsysteem.
We laten je in de volgende stappen precies zien hoe dit werkt en waar je op moet letten.
Bedek voordat je begint de vloer onder je tuinmeubelen met voldoende folie, bijvoorbeeld met ons Schildersvlies

Stap 1: Bereid de verf voor

Al onze verven op waterbasis zijn spuitbaar. Roer de verf eerst goed door in de bus. De verf is klaar om te spuiten als deze gelijkmatig van het roerstaafje druipt zonder resten achter te laten. Vul nu de verfpot met de gewenste hoeveelheid verf. Verdun de verf met een scheutje water om het spuiten te vergemakkelijken. Schroef vervolgens het verfreservoir op de sproeikop

Stap 2: Stel het verfspuitsysteem af

Omdat je tuinmeubel op de grond staat, zul je vooral naar beneden spuiten. Richt de spuitstok daarom naar voren. Nu hoef je alleen nog maar de sproeistraal aan te passen.
Er zijn drie manieren om dit te doen:
  1. Voor sproeien van links naar rechts, stel je hem verticaal in.
  2. Als je van boven naar beneden sproeit, gebruik je de horizontale stand.
  3. Als je nauwkeurig wilt sproeien, selecteer je de detailstraal
Nu is het tijd om bij te stellen: Draag altijd handschoenen, een veiligheidsbril en een ademhalingsapparaat als je verf spuit.

Stap 3: Testspray

Om een gevoel te krijgen voor het spuitpatroon, doe je een testspray. Neem gewoon een kartonnen doos en probeer het uit. Nu kun je ook de instelling van de Hoeveelheid kleuren aanpassen tot je de gewenste kleurstraal krijgt.

Professionele tip: Spuit in een gelijkmatig tempo en houd ongeveer 15 cm afstand van de oppervlakken. Als je het einde van het spuitobject hebt bereikt, laat je de trekker los en verander je pas daarna van richting. Het resultaat is het mooist als je in overlappende lijnen van ongeveer 30% spuit.

Stap 4: De metalen meubels schilderen

Nu stijgt de spanning: je bent klaar om te beginnen. Draai de stoel ondersteboven zodat je kunt beginnen met de binnenkant van de poten en de onderkant van de zitting. Draai je meubelstuk dan om en spuit eerst de poten, dan de zitting en tot slot de voor- en achterkant van de rugleuning.
Doe hetzelfde met de tafel: Draai hem eerst om, spray de poten met de precieze spraystand en vervolgens de onderkant van het tafelblad.
Schakel hiervoor over naar de horizontale of verticale sproeistand. Draai de tafel nu om en voer dezelfde stappen opnieuw uit, te beginnen met de tafelpoten.
Daarna moeten de tafel en stoelen goed drogen.
Om je tuinmeubelen zo lang mogelijk goed te beschermen tegen weer en wind, kun je na ongeveer 6 uur nog een laag aanbrengen.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

FAQ: Vaak gestelde vragen over het verven van metalen tuinmeubelen

Moet ik metalen tuinmeubelen opschuren voordat ik ze ga verven?

Indien er zelfs maar kleine roest- of corrosieplekken op het metaal zitten, kun je niet zonder schuren. Alleen wanneer de metalen structuur nog volledig intact is, kun je zonder schuren aan de slag.

Kan ik alle metalen tuinmeubelen verven?

Onze op water gebaseerde verf voor gebruik buitenshuis hecht uitstekend op de meeste metalen ondergronden. Uitzonderingen zijn geanodiseerd, niet met kleur behandeld aluminium of zeer vers gegalvaniseerd ijzer.

Kan ik ook kunststoffen tuinmeubelen verven?

Ja, dat is heel eenvoudig. Vaak kun je zelfs besparen met schuren. De verfprocedure is vergelijkbaar met die voor het verven van metalen tuinmeubelen. Hoe het precies werkt, lees je in "Zo gaat het" kunststof tuinmeubelen verven.

Kan ik over all geverfd metaal heen verven?

Het maakt niet uit of je je tuinmeubelen met lazuur of olie behandelt, je moet ze altijd opnieuw verven wanneer ze niet meer mooi zijn.
Hoelang het duurt voordat schade door het weer ontstaat, hangt niet in te laatste plaats af van de plek waar je je meubelen hebt staan. Stilstaand water op het oppervlak veroorzaakt altijd een grote belasting. Vandaar dat je je tuinmeubelen met slecht weer het best in het droge kunt zetten. Hoe vaak je je tuinmeubelen opnieuw moet lazuren, oliën of verven hangt af van verschillende factoren en kan variëren tussen de 3 en 6 jaar.

Vragen over het verven van tuinmeubelen?

Zo, nu weet je hoe je je oude houten meubels weer in echte pronkstukken kunt veranderen. Je schilderwerk zal indruk maken bij je vrienden op het volgende tuinfeest.
Een prima kans om je tips te delen – voor meer kleur in onze tuinen en in ons leven.

Deze hulpmiddelen heb je nodig voor het verven van metalen tuinmeubelen

Met deze hulpmiddelen kun je je tuinmeubels een nieuwe look geven:
  • Kwast: In ons verfkwasten assortiment vind je voor elk doel de juiste kwast. De smalle Schuine kwast is bijzonder geschikt voor hoeken en kanten.
  • Lakroller: Voor grotere oppervlakken, zoals tuintafels, zijn lakrollers ideaal. Zo verkrijg je een mooie, gelijkmatige verflaag.
  • Afplakband: Een hoogwaardig afplaktape die tijdens het verven niet loslaat en de verf onder het tape door laat lopen is goud waard. In onze webshop van MissPompadour vind je een ruime selectie in verschillende breedten en uitvoeringen.
  • Schuurvlies: Het schuurvlies van MissPompadour Voor af te slijpen is zacht met je tuinmeubelen en verwijdert tegelijkertijd effectief oude lakresten.

Je nieuwe favoriete kleur

Een selectie van populaire kleuren voor het verven van tuinmeubelen

Zo wordt je project een succes

Onze hulpmiddelen voor het verven van tuinmeubelen