• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Tegels schilderen? In onze productenset vind je alles wat je nodig hebt voor een topresultaat!

Nieuw huis, nieuw appartement – maar de tegels in de badkamer en keuken zijn helaas allesbehalve modieus! Het budget is voorlopig even op, maar echt blij met die tegels ben je alsnog niet. Wat te doen? Wij zeggen: lekker verven!
Of het nu badkamer-, keuken- of vloertegels zijn. We leggen hier uit hoe je tegels mooi maakt met onze lakverf!

Tegels verven: voor en na foto's uit onze verfcommunity

Waarom zou je de tegels verven? Omdat je het kan! Met relatief weinig moeite kun je die oude, lelijke tegels transformeren tot mooie, moderne blikvangers. Inmiddels hebben onze klanten al honderden badkamers en keukens opgeknapt en zijn een aantal behoorlijk afzichtelijke tegeloppervlakten aan een nieuwe look geholpen.Neem een kijkje en laat je inspireren!

Wandtegels in de badkamer

Badkamertegels verven kan wat moed vergen. Maar het resultaat is des te overtuigender! Kijk eens hoe onze klanten hun badkamer mooier hebben gemaakt.

Keukentegels

Soms volstaat al een klein likje verf om de hele uitstraling te veranderen en een oude keuken weer modern te laten ogen.

Vloertegels

Van lelijk eendje tot prachtige zwaan – dat geldt ook voor deze vloertegels. Zie met eigen ogen hoeveel de uitstraling kan veranderen met een likje verf!

Stap-voor-stap instructies voor het lakken van tegels

Stap 1: Kies je verf

Je kunt tegels verven met verf of lak. De MissPompadour eggshell lak is bijzonder geschikt als tegellak. Met onze grote keuze aan kleuren vind je gegarandeerd een kleur die bij jouw tegels past! Onze kleurkaarten helpen je daarbij.

Stap 2: Ondergrond voorbereiden

Alles wat niet geverfd moet worden, kun je eerst demonteren. Boorgaten en kieren kan je perfect wegwerken met Plamuren maar! - MissPompadour plamuur. Na het drogen even gladschuren met fijn schuurpapier. Voor de hechting van de verf op de tegels is het heel belangrijk dat er geen beschermende laag op zit. Overblijfselen van boenwas en nanocoating moeten voor het lakken zorgvuldig worden verwijderd met speciaal reinigingsmiddel. Onthoud dat zelfs onze lak grenzen kent. Plaatsen waarop water blijft staan kunnen niet worden geverfd! Dit geldt bijvoorbeeld voor de vloertegels in de douche, de binnenkant van de badkuip en wastafel, en horizontale rekken in een douche.

Stap 3: Tegels schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat het oppervlak helemaal stof- en vetvrij is, kun je de tegels het beste schoonmaken met "Reinigen Maar!" - MissPompadour reiniger. Voor het verwijderen van bijzonder hardnekkige vlekken, zoals kalkaanslag, kun je ook een badkamerreiniger gebruiken. Ga niet met chloor of een schimmelverwijderaar aan de slag op de voegen. Deze kunnen zich namelijk in de voegen ophopen en later de verf beschadigen. Belangrijk is dat je het schoonmaakmiddel wegspoelt met schoon water en alles goed laat opdrogen.

Stap 4: Oppervlakken in de grondverf zetten

Bij het schilderen van vloertegels of zeer gladde wandtegels kun je een royale laag MissPompadour "Hechtblocken maar!" aanbrengen, zodat de verf nog beter kan hechten aan de ondergrond. Door koude buitenmuren, smalle ruimtes en een hoge luchtvochtigheid kan het soms langer duren voordat de primer goed is opgedroogd. Neem in dergelijke gevallen langere schilderpauzes en breng de eerste verflaag pas na 6 – 8 uur of na een nachtje slapen aan. Zorg ervoor dat je schoon gereedschap gebruikt bij het aanbrengen van de grondverf. Wanneer je siliconen voegen gaat overschilderen, breng dan een grondlaag aan van onze "Siliconen Afdekken Maar!", omdat siliconen normaal niet overschilderbaar zijn met lak. Met deze grondverf is dit geen probleem meer.

Stap 5: De tegels lakken

Nu kun je de lak aanbrengen. Breng zoveel laagjes aan als je wilt, totdat je tevreden bent met het resultaat. Vaak zijn twee lagen al genoeg voor een dekkend resultaat, maar soms kan dit ook meer zijn. Laat elke laag goed drogen. Meestal zijn 4 – 6 uur genoeg, maar afhankelijk van omgevingsfactoren kan het ook langer duren. De oppervlakken worden met de dag harder en zullen na 10 – 14 dagen al behoorlijk robuust zijn. De voegen kun je het best als eerste aanpakken met "Verven Maar!" - MissPompadour fijne kwast 25 mm. Schilder vervolgens de tegels met de verfroller voor lak op waterbasis. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk nat in nat werkt. Hiervoor verf je eerst een paar voegen en rol je vervolgens de bijbehorende tegels en dan ga je zo door.

Stap 6: Resultaat verzegelen

Als je vloertegels of andere intensief gebruikte tegels lakt, zorgt "Verzegelen Maar!" - MissPompadour Topcoat ervoor dat je schilderwerk zo lang mogelijk meegaat. Wandtegels die vaak worden blootgesteld aan vocht, zoals in de douche of achter het fornuis, kun je hiermee ook beschermen. Oppervlakten die met de topcoat zijn gelakt, zijn ook heel gemakkelijk schoon te maken.

Voor vloeren in badkamers of andere ruimtes die aan vocht worden blootgesteld, is "Verzegelen Maar!" ook geschikt. Na de laatste verflaag kun je het beste een nacht wachten voordat je met de topcoat aan de slag gaat.

Prof tip #1: Wanneer je over siliconen voegen heen wilt schilderen, kun je deze vooraf gronden met "Siliconen Afdekken Maar!" en daarna gewoon met de tegels meeschilderen.

Pro tip #2: Verwijder na het schilderen altijd meteen het schilderstape wanneer de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je er stukken nieuwe verf aftrekt met het tape mee. Plak vervolgens opnieuw af voor de volgende verflaag.

Pro tip #3: Wanneer je tape wilt aanbrengen op geverfde tegels, moet de verf volledig uitgehard zijn. Geef het in dit geval ten minste 14 dagen de tijd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur. In sommige gevallen kan het langer duren.


Let op: houd er rekening mee dat horizontale tegels altijd een bijzonder geval zijn. Zowel als neerlegplek als als vloer worden deze oppervlakken aan hogere belasting blootgesteld, die iedereen zelf moet inschatten. Vandaar dat we geen garantie kunnen geven voor de levensduur van deze verflaag.

Wat voor verf is geschikt?

Welke verf is geschikt om oude tegels mee te schilderen?

Onderhoudsvriendelijke en robuuste soorten lakverf zijn daarvoor het geschiktst. Met name onze MissPompadour eggshell lak: deze levert een zijdemat, slijtvast oppervlak op.

Wat kenmerkt de tegellak van MissPompadour?

Met onze lakverf kun je de tegels bijna geurloos verven. In tegenstelling tot standaard tegelverf is een twee componentenverf mengen niet nodig, die – naast de sterke geur – altijd onmiddellijk na het mengen moet worden aangebracht. In plaats daarvan kun je zelf beslissen wanneer je een schilderpauze neemt en op een ander moment verder gaat met je project. Vooral omdat de overgangen in onze lakken volledig naadloos worden. En de fluweelachtige uitstraling van onze zijdematte lak en krijtverf is simpelweg niet te evenaren door een standaard tegellak.

Video: lekker verven in plaats van opnieuw betegelen

Dit materiaal heb je nodig om tegels te schilderen

  • Poetsemmer, spons en schoonmaakdoek: het te verven oppervlak moet stof- en vetvrij zijn. Kalkaanslag moet zo goed mogelijk worden verwijderd.
  • Schroevendraaier voor demontage: het beste is om alle handdoekhouders, haken en meubels te demonteren. Dit is de netste manier van werken en bespaart je een hoop vervelend afplakwerk.
  • Schilderstape: het best is om het afplakband altijd te verwijderen als de verf nog niet droog is, zodat je een strakke rand krijgt. Lees ook de instructies in de FAQ's.
  • Afdekfolie of krantenpapier: Zo bescherm je de plekken die niet moeten worden geverfd.
  • Kwast, verfroller en verfbak: het is slimmer om de verf uit het blik in een verfbakje te gieten, zodat er geen vuil in het blik komt. Verf de hoeken, randen en alle voegen met een kwast, de oppervlakken daarna met de verfroller.
  • Schuurpapier of schuurvlies: voor de zekerheid is het een goed idee om wat schuurpapier bij de hand te hebben. Zo kun je kleine oneffenheden zoals druipers op de voegen makkelijk bijwerken en meteen doorwerken.

Veelgestelde vragen over tegels schilderen

1. Algemene vragen over het schilderen van tegels

Kun je tegels gewoon schilderen?

Ja, dat kan! In principe kun je bijna alle tegels schilderen, en met onze krijtlak wordt dat extra makkelijk.

Welke tegels kun je schilderen?

Je kunt bijna alle tegels schilderen. Helaas zijn er een paar uitzonderingen: met gewaxte of anderszins geïmpregneerde tegels wordt het lastig. Terracotta tegels worden bijvoorbeeld vaak op geseald om ze onderhoudsvriendelijker te maken. Ook moderne oppervlakken met lotuseffect (nanocoating) kunnen geen verf vasthouden. Verder heb je vloeronderhoudsmiddelen die een impregnerende werking hebben. Buitentegels die zijn blootgesteld aan regen zijn ook geen handig oppervlak om te schilderen. Natuurlijk is elk oppervlak anders en reageert het telkens weer anders op een verflaag. Garantie wat duurzaamheid betreft kunnen we dus helaas niet geven.

Welke verfroller en kwast heb ik nodig om tegels te verven?

Je kunt het beste werken met een combinatie van onze fijne MissPompadour kwast en de verfroller voor verf op waterbasis. Verf de voegen voor met en in de lengte gehouden penseel en verf vervolgens de tegels met de roller. Probeer altijd nat in nat te werken. Dus eerst een paar voegen schilderen en dan de bijbehorende tegels rollen. Verf daarna dan de volgende voegen en tegels. Je zult snel doorhebben hoe het werkt.

Hoe lang gaat de verf mee?

We kunnen bij tegellak geen garantie over de duurzaamheid van de verf geven. Hoe lang een verflaag op tegels meegaat, hangt er sterk van af hoe het oppervlak gebruikt wordt. Elk geschilderd oppervlak staat blootgesteld aan een zekere mate van slijtage, en deze slijtage is afhankelijk van het gebruik. Zo is een tegelvloer in een eenpersoons huishouden zonder huisdieren, waar de schoenen consequent bij de voordeur worden uitgetrokken, uiteraard aan andere slijtage blootgesteld dan in een gezin van vijf personen met hond en kat waar soms iemand met modderlaarzen naar binnen banjert. Bovendien is elke vloer anders behandeld en schat iedereen het gebruik van een vloer verschillend in. Je moet voor jezelf en je gezin beslissen of je een vloer wilt lakken of een alternatief wilt zoeken. Druk belopen stukken kun je eventueel ook extra beschermen met een loper.

Moet je de tegels ooit weer opnieuw schilderen?

Het kan wel eens gebeuren dat er na verloop van tijd gebruikssporen te zien zijn. Als er krassen of kleine beschadigingen komen, kun je die heel makkelijk even bijwerken. Schuur die plekken iets op met een schuurpapiertje of schuurvezel, en schilder er gewoon weer overheen met dezelfde lak of verf. Een gelakte vloer kan zo een goede oplossing zijn voor een aantal jaar. En als je bent uitgekeken op de verf, schilder je er gewoon overheen met een van onze andere fantastische kleuren.

Hoezo kan ik de verf er met mijn nagels af krabben?

Als de verf nog niet helemaal is uitgehard, kan hij er zo afgekrabd worden. Dat is normaal. Doe alsjeblieft geen krastest met je nagels. Na 14 dagen is de laklaag vrij robuust, maar ook dan hardt hij met de dag nog verder uit en uiteindelijk zal hij er niet meer af te krabben zijn.

Kan ik ook tegels met reliëf schilderen?

Ja, zeker! Meestal krijgen van die oude structuurtegels met verf zelfs echt een coole look.

Kan men zuignappen op de geverfde tegels bevestigen?

Zolang je niet te veel kracht uitoefent op de zuignap, moet het geen probleem zijn. Het oppervlak kan te ruw zijn voor de zuignap. Het is belangrijk dat je deze niet bevestigt voordat de verf tenminste 14 dagen volledig is uitgehard. Eerder kan de lak het niet houden.

Mag je de tegels in een huurwoning wel zelf schilderen?

Of je de tegels in de huurwoning mag schilderen moet je altijd met de eigenaar afstemmen. Het is tenslotte eigendom van de verhuurder en een verflaag krijg je nooit weer helemaal weg. Het is altijd het beste om schriftelijk toestemming te vragen. Op die manier ben je zeker van je zaak als je ooit verhuist.

Hoe reinig je geschilderde tegels?

Om geschilderde tegels schoon te maken kun je normaal schoonmaakmiddel gebruiken. Controleer wel of hij geschikt is voor gelakte oppervlakken. Dat staat op het etiket. Gebruik vooral geen chloorhoudend schoonmaakmiddel en desinfectiemiddel op alcoholbasis. Sterke zuren liever ook niet lang laten inwerken. Onze reiniger Schoonmaken Maar is trouwens ook een prima kandidaat om mee te poetsen na het schilderen. Gebruik ook liever gewone katoenen doekjes in plaats van microvezeldoekjes. Microvezel kan kleine krasjes op het oppervlak maken, waardoor de laklaag sneller begint te slijten.

2. Vragen over voorbereidend werk, grondverf en topcoat

Wanneer moet je grondverf gebruiken op tegels?

Dat ligt er helemaal aan over wat voor tegels het gaat. We hebben de vraag beantwoord afhankelijk van of het badkamer-, keuken-, of vloertegels zijn.

Wanneer moet ik mijn tegels verzegelen?

Het hangt allemaal af, van de soort tegels die verzegeld moeten worden. Want afhankelijk ervan of het gaat om een backsplash in de keuken, tegels in de douche of een vloer, hebben we verschillende adviezen. Bovendien zijn al onze sealers matterend, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra glans.

Wat moet je doen met siliconen voegen?

Siliconen kunnen niet zo worden overgeschilderd. Je kunt de tegels na de nieuwe verflaag opnieuw voegen, of de voegen behandelen met een speciale grondverf zoals MissPompadour "Siliconen Afdekken Maar!". Daarna kun je ze wél overschilderen. Als de voegen al oud en versleten zijn, bijvoorbeeld in de douche, is het slim om ze te vernieuwen. Let op bij nieuwe voegen dat je zuurvrije siliconen kiest. Deze tasten de verf niet aan.

Hoe kan men tegels afplakken, op pas geverfde oppervlakken, voor tweekleurig oppervlakken?

Als je van plan bent met twee kleuren te schilderen, moet je, indien mogelijk, pas na 14 dagen, wanneer de eerste kleur volledig is opgedroogd, afplakken en met de tweede kleur beginnen. Hiervoor kun je heel goed onze afplaktape gebruiken. Plak de tape eerst op je spijkerbroek of op je T-shirt, zodat er fijne vezels zich kunnen hechten aan het tape en deze niet al te sterk plakt. Plak het dan voorzichtig op het gewenste oppervlak. Als je het eraf trekt, trek het dan niet naar je toe, maartrek het voorzichtig opzij, zodat er zo min mogelijk spanning op staat en je verf niet wordt beschadigd. Het is belangrijk de tape altijd te verwijderen terwijl de verf nog nat is, zodat de verflaag niet scheurt. Het beste is, om het tape, voor elke laag opnieuw aan te brengen.

3. Badkamer schilderen

Welke badkamertegels kun je verven?

Wandtegels kun je heel goed schilderen. Onze lak is ookuitstekend geschikt voor in de doucheruimte, want deze is op waterbasis, maar is niet meer wateroplosbaar zodra hij goed door en door droog is. Ook badkamervloertegels kunnen worden geschilderd. Je moet er echter wel rekening mee houden dat lak en krijtverf geen stilstaand water tolereren. Vochtige handdoeken op de vloer of badmatten kunnen dus de laklaag verzwakken. Het is daarom belangrijk omstilstaand water op de vloer te voorkomen. Vloertegels in de doucheruimte zouden we niet lakken..

Heb je een primer nodig voor de badkamertegels?

Als je heel gladde wandtegels gaat verven, kun je MissPompadour "Hechtblocken Maar!" gebruiken zodat de verf beter hecht. Als je de badkamervloer verft, moet je die altijd voorbehandelen met "Hechtblocken Maar!", omdat de vloer sterker belast wordt dan de muur. Een goed dekkende laag hechtprimer is voldoende.

Is op de badkamertegels een topcoat nodig?

Onze stevige lakverf is van zichzelf ook waterdicht en robuust, zonder topcoat. Wanden die voortdurend nat worden, zoals in de douche of achter het bad, kun je extra beschermen tegen het vocht met onze topcoat "Verzegelen Maar!".

De vloer in de badkamer moet ook worden behandeld met onze topcoat om hem robuuster te maken. De levensduur van een geverfde tegelvloer hangt sterk af van het type tegel, de afwerking en vooral van het gebruik van deze specifieke vloer.

Hoe lang mag je niet douchen na het lakken van de badkamertegels?

Je moet minstens een hele dag wachten, het liefst wat langer voor je weer gaat douchen. Gedurende de eerste twee weken na het verven is het raadzaam om niet te lang en uitgebreid te douchen. Let de eerste paar dagen ook op dat er geen harde waterstraal tegen de pasgeverfde tegels aankomt en dat de douchekop niet tegen de muur stoot. Wacht ook een dag of 5 met poetsen.

4. Keukentegels schilderen

Tegels verven in de keuken?

Past de backsplash in je keuken niet bij de vers geschilderde keukenkastjes? Geen enkel probleem. Je kunt namelijk een compleet nieuwe look creëren door je keukentegels te verven met onze lak op waterbasis.

Heb je grondverf nodig voor een betegelde backsplash?

Als de tegels erg glad zijn, kun je als hechtprimer MissPompadour "Hechtblocken Maar!" gebruiken zodat de verf beter houdt. Een goed dekkende laag is voldoende. Het is het best om dit een nacht te laten drogen voor je verder gaat.

Moet er een topcoat op een gelakte backplash?

De tegels achter het fornuis en de gootsteen kun je beschermen tegen waterdamp en vetspetters met "Verzegelen Maar!", de topcoat van MissPompadour. Die zorgt ervoor dat ze supermakkelijk schoon te houden zijn.

5. Vloertegels schilderen

Kun je alle vloertegels verven?

Ook al moedigen we je altijd graag in allerlei projecten aan, helaas hebben zelfs onze kwaliteitslakken hun grenzen.
Het is niet aan te raden om vloertegels te verven die zijn blootgesteld aan hele zware belasting en vooral niet die waarop water kan blijven staan. Hierbij valt te denken aan douchevloeren, neerlegplekken bij douche en bad en een entree waar een vochtige deurmat blijft liggen.

Heb je grondverf nodig voor de vloertegels?

Aangezien een vloer altijd sterk belast wordt, is het slim om de tegels te gronden met een hechtprimer zoals MissPompadour "Hechtblocken Maar!". Zo hecht de verf simpelweg beter. Een goed dekkend laagje is voldoende.

Hebben gelakte vloertegels een topcoat nodig?

Ook hier geldt: beter het zekere voor het onzekere nemen vanwege de hoge belasting. Met MissPompadour "Verzegelen Maar!" bescherm je de lak tegen slijtage.

Hoe lang moet je de lakverf laten drogen na het lakken van de vloertegels?

Gelakte vloertegels moet je tenminste 24 uur de tijd geven voor je er voorzichtig met sokken overheen loopt. Goed uitgehard zijn de geschilderde tegels zijn na een droogtijd van ongeveer 14 dagen, en ook daarna zal de verflaag met de dag steviger worden. Als het om een druk belopen tegelvloer gaat, kun je er de eerste twee weken overdag een katoenen doek overheen leggen. Haal die dan wel 's nachts weg, zodat de verf goed kan uitharden.

Moet ik geverfde vloer bijzonder onderhouden?

Aangezien een geverfd oppervlak altijd onderhevig is aan een zekere mate van slijtage en bijvoorbeeld een vloer eigenlijk altijd veel te verduren krijgt, moet je hem wel met wat zorg behandelen.. Plak altijd viltjes onder meubelpoten en leg bijvoorbeeld een loper op de veelgebruikte looppaden. Onze ervaring is dat geschilderde vloeren prima meekunnen met dagelijks gebruik, als je maar een beetje voorzichtig met ze bent.

6. Balkon- en terrastegels schilderen

Kan je balkon- en terrastegels ook schilderen?

Vloertegels op balkons en terrassen kun je zeker schilderen. Voorspellingen over hoe lang het resultaat mooi blijft vinden we op dit gebied echter moeilijk. Want ook hier geldt: als de gebieden worden blootgesteld aan stilstaand vocht of langdurige nattigheid, kan de verf zacht worden. Daarnaast is er voor deze oppervlakken geen geschikt verzegelingsmiddel van ons eigen merk dat de lak extra zou kunnen beschermen. En de slijtage door schoenen kan buiten groter zijn dan binnenshuis. Je kunt dus beter goed nadenken of je die vloertegels buitenshuis echt wilt verven.

Maar als de tegels op de muur zitten, kan je deze zonder problemen schilderen. Het enige belangrijke is dat je een lakverf kiest die buiten kan worden gebruikt. Wij raden onze MissPompadour eggshell lak aan. Die is bijzonder robuust en slijtvast.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

De nieuwe kleur van jouw tegels

Een greep uit onze populairste kleuren

Zo wordt je project een succes

Het perfecte materiaal om tegels te schilderen