• Gratis verzending vanaf 100€
 • Betaal met iDEAL
 • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Wil je meubels schilderen en ben je nog op zoek naar de ideale producten? In onze productset vind je alles wat je nodig hebt voor je meubels!

Je bent waarschijnlijk bekend met rustieke eikenhouten meubels uit geërfde of gekochte huizen. Voor het grootste deel zijn deze van hout, bekleed met eikenfineer.
Ze worden gekenmerkt door een donkere nerf - want "rustiek" betekent in deze context dat ze bijzonder donker gebeitst zijn. Dankzij hun goede duurzaamheid en hoge kwaliteit vind je nog steeds veel keukens en deuren in deze stijl. Tegenwoordig inspireert het echter zelden, omdat deze meubels vaak zwaar en massief zijn.
Vooral kastenwanden passen niet meer bij de moderne inrichting - maar dit kwaliteitswerk is te goed om weg te gooien. Wat kun je in plaats daarvan doen? Pak wat verf en een kwast en upgrade ze zonder veel moeite!

Voorbereidingen om je eikenhouten meubels te schilderen

Eiken meubels hebben bijzondere eigenschappen, maar toch is het niet veel ingewikkelder om ze te schilderen.
Begin met het schoonmaken van je meubels zoals gewoonlijk, want het oppervlak moet vrij zijn van stof en vet voor een goede hechting. Gebruik Om schoon te maken, dat je ook na het schilderen met een gerust hart kunt gebruiken. Of je meubels nu gelakt of ongelakt zijn, je moet Om te blokkeren grondverf gebruiken op eikenhout voordat je de eerste verflaag aanbrengt.
Dit geldt als je in lichte of middelzware kleurnuancesn wilt schilderen - omdat eikenhout tannines afscheidt, ongeacht de leeftijd van het hout. Als je schildert worden deze looistoffen weerspiegeld in de kleur en zijn ze gemakkelijk herkenbaar als vergeling, vooral in witte tinten. Als je daarentegen heel donkere tinten schildert, is de grondverf niet zo relevant.

Moet ik Oak Rustic opschuren?

Schuren voor het schilderen is niet nodig zolang de oude vernis intact is. Je moet vooral oppassen dat je bij het schuren de dunne laag fineer niet kapot maakt.

Inspiratie: Hoe je rustieke eiken meubelen opleukt

 • Met één kleur kun je je meubels totaal veranderen. Een laagje witte verf geeft deze vaak zware en lompe meubels een nieuwe, lichte uitstraling.
 • Zelfs met een laag chique zwart of donkerblauw herken je je meubelstuk niet meer. Bij massieve kastwanden kun je sommige of zelfs alle deuren verwijderen om meer transparantie te creëren en het meubelstuk "opener" te maken.
 • Rustieke eiken meubelen zijn bijzonder geschikt om een shabby stijl te creëren. Hun hout vertoont veel uitsteeksels, pilasterlijsten en ornamenten. Je kunt deze prachtig uitschuren of benadrukken met antiekwas.
 • Vergeet niet: vintage stijl hoeft niet altijd wit te zijn: een zacht paars, een licht beige, een grijsgroen en vele andere tinten zijn geschikt om van je meubels een blikvanger te maken!

  Laat je inspireren door onze klanten die deze stap al hebben gezet.
Ben je op zoek naar meer inspiratie en instructies voor houten meubels? Ontdek in onze gids hoe je andere soorten houten meubels kunt schilderen.

Ook kamerdeuren en plafonds van hout in de eiken rustieke stijl die je niet zomaar kunt of wilt verwijderen. Moderniseer ze eenvoudig met verf en een kwast. Hoe je houten plafonds kunt bijwerken lees je in onze gids "Houten plafonds schilderen".

Eikenhouten meubels wit schilderen

 1. Vooral bij lichtgekleurde kleurnuancesn is het belangrijk te beginnen met een primer. Het wateroplosbare Vlekkenblok Om te blokkeren creëert de perfecte basis voor een witte vacht.
 2. Breng de eerste verflaag aan nadat de grondverf is opgedroogd. Dit duurt ongeveer 12 uur, maar hangt ook af van de externe omstandigheden. Laat de verf dan goed drogen.
 3. Volg met de tweede laag voor een prachtig resultaat. Als er nog een laag nodig is, wat vooral het geval is bij lichte kleuren, schilder je er gewoon weer overheen
Afhankelijk van hoe je wilt dat je afwerking eruit ziet, schilder je met MissPompadour Eggshell Lak of MissPompadour Matte Lak. Eggshell Lak geeft dit meubel een lichte, subtiele glans, terwijl Matte Lak het een verfijnde, poederige matte afwerking geeft.
Professionele tip: Kies een zeer licht getint wit. Als je puur wit gebruikt, kan het er snel te helder en opzichtig uitzien. Bovendien heeft zuiver wit over het algemeen meer verflagen nodig omdat het minder pigmenten bevat.
Wit met Glazuur of Wit met Karakter zijn perfect als getinte versie. Beide hebben veel pigmenten en dekken daarom goed. Dit bespaart je te veel lagen verf. Beide kleuren zijn verkrijgbaar in verschillende kleurkwaliteiten, die elk ideaal zijn voor het schilderen van eikenhout.

Ophelderend eikenhout

Ons wordt vaak gevraagd of eikenhout achteraf lichter gemaakt kan worden. Dat is nogal moeilijk. Een mogelijkheid is te werken met witte was. Maar omdat de ondergrond bij het werken met houtwas altijd een doorslaggevende rol speelt in het eindresultaat, kan het oppervlak er uiteindelijk nogal grijs uitzien. Probeer gewoon je gewenste techniek uit op een onopvallende plek. Zo kun je het resultaat beter beoordelen.

Instructies voor het schilderen van eikenhouten rustieke meubels

Stap 1: Schoonmaken


Maak je stuk zorgvuldig schoon om vet en stof te verwijderen. Onze reiniger Om schoon te maken is hiervoor ideaal.

Stap 2: voorstrijken


Prepareer het hout met de Stain Block Om te blokkeren. Omdat de Stain Block ongeveer 12 uur nodig heeft om te drogen, laat je je meubelstuk gewoon een nacht rusten.

Stap 3: Verf


Schilder je werkstuk met de gekozen kleur, laat het goed drogen, tussen de 4 en 6 uur, en schilder dan een tweede keer

Stap 4: Schuren


Als je een vintage look wilt bereiken, schuur dan randen en pilasterlijsten - licht uitstekende ontwerpelementen - om af te werken.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

FAQ: Veelgestelde vragen over het schilderen van Rustiek Eiken

Kan ik eikenhout schilderen?

Je kunt eikenhout schilderen net als elk ander hout. Omdat eikenhout ook na jaren de neiging heeft looizuur af te scheiden, waardoor je kleur zou kunnen veranderen, moet je voor lichte tinten voorstrijken met MissPompadour Stainblock Om te blokkeren.
Onbehandeld eikenhout met open poriën is bijzonder gemakkelijk te bewerken Lak. Als je merkt dat de houtvezels overeind staan, kun je gewoon een tussenschuurbeurt doen.

Kan ik Rustiek Eiken wit schilderen?

Met de lakken van MissPompadour kun je zelfs donker eikenhout dekkend schilderen met witte verf.

Welke kleur gebruik ik voor Rustiek Eiken?

Eggshell Lak en Matte Lak zijn uitstekend geschikt voor het schilderen van eikenhout. Merk op dat hoe gepigmenteerder de verf, hoe beter hij dekt.

Kan ik eiken rustieke meubels schilderen?

Ja, elke tint uit de collectie is geschikt. Voor zeer lichte tinten, vooral witten, moet je voorstrijken met het Stainblock Om te blokkeren.

Hoe maak ik eikenhout lichter?

Met verf kun je geen lichtere houtkleur bereiken. Wil je echter de houtstructuur behouden, dan kun je werken met witte was.
Probeer het zeker eerst uit op een onopvallende plek! Het resultaat is niet te voorspellen, want bij was speelt de ondergrond een grote rol.

Op zoek naar de perfecte kleurnuance?

Een selectie van onze populairste kleuren voor meubels

Voor jouw perfecte project

Onze accessoires voor het schilderen van meubels