• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Hoogglans meubels overschilderen

In Verven - Zo doe je dat · 5 Min leestijd

Wil je hoogglans meubels overschilderen en zoek je de juiste producten?

In de jaren '00 waren hoogglans meubels, vooral hoogglans keukens, helemaal in. In levendige rood of blauw of in stralend wit, glanzende oppervlakken waren een must. Inmiddels heeft het enthousiasme over de prachtige uitstraling vaak plaatsgemaakt voor frustratie. Want helaas zie je elke vingerafdruk op deze oppervlakken zitten. En wie wil er nou de hele dag met een doekje achter vlekken aan zitten? Wat te doen als je genoeg hebt van hoogglans? Lekker upcyclen natuurlijk!

Inhoud

1. Ideeën & inspiratie voor het restylen van hoogglans meubels
2. Hoogglans meubels oververven: stappenplan van MissPompadour
3. Video tutorial: keuken schilderen
4. Dit heb je nodig om hoogglans meubels & keukens over te verven
5. FAQ: Veelgestelde vragen over hoogglans overschilderen

Ideeën & inspiratie uit onze community voor het restylen van hoogglans meubels

In onze verfcommunity, waar duizenden fans hun projecten delen, vind je ook mooie voorbeelden van hoe je hoogglans keukens kunt overschilderen. Laat je inspireren!

Hoogglans keukenmeubels overschilderen: stappenplan van MissPompadour

Een hele hoogglans keuken oververven is natuurlijk een groot project. Maar je kunt deze zelfde instructies ook volgen om kleinere stukken hoogglans over te verven en langzaam maar zeker naar je resultaat toe te werken. En het mooiste is: je kunt hoogglans meubels oververven zonder te hoeven schuren!

Stap 1: Kies je lak

Neem bij voorkeur een sterke lak om de hoogglans keuken mee over te schilderen. MissPompadour Matglans Robuust is hier perfect voor. Minder intensief belaste hoogglansoppervlakken kun je ook schilderen met een krijtlak zoals CosyColours. Gebruik onze kleurkaarten om de perfecte tint te vinden!

Stap 2: Voorbereiden

Of je de deuren van de kastjes losschroeft of laat zitten is aan jou. Losgeschroefde deurtjes schilder je iets makkelijker omdat je ze plat kunt leggen op schragen. Beslis verder of je alleen de deuren van de hoogglanskastjes wilt aanpakken of dat je ook de kastjes zelf wilt meeverven. Heeft je keuken handgrepen en scharnieren, schroef deze er dan af. Als er andere op wilt zetten, kan het nodig zijn om de schroefgaten dicht te smeren voordat je gaat schilderen. Later kun je nieuwe gaten boren in de maat van de nieuwe handgrepen.

Stap 3: Goed poetsen

Zoals altijd begint een verfbeurt met goed reinigen. Maak de oppervlakken van de keukenfronten zorgvuldig schoon. Dit is in de keuken extra belangrijk, want hoe schoon je ook werkt, altijd krijg je van de kookdampen overal een dun, onzichtbaar laagje vet op. Het keukenfront en de kastjes moeten daarom worden ontvet en natuurlijk moet ook al het stof en vuil eraf voordat je kunt beginnen met verven. Gebruik hiervoor ons milde maar uiterst effectieve MissPompadour-schoonmaakmiddel Schoonmaken Maar.

Stap 4: Grondverf

Nu komt het belangrijke proces: in de grondverf zetten. Met goede primer kun je hoogglans meubels oververven zonder ze te hoeven schuren. De grondverf geeft de nieuwe meubellak houvast op de gladde ondergrond en geeft hem een gelijkmatig oppervlak. Bovendien dekt de witte primer een donkere ondergrondkleur ook goed af. Gebruik voor deze stapMissPompadour Hechtblocken Maar. Laat de grondverf ongeveer 3 uur drogen voordat je verder gaat met het project.

Stap 5: Lekker lakken

Als de grondverf is opgedroogd, kun je je hoogglans meubels een nieuw kleurtje lak geven. Breng een laag lakverf aan en laat deze ongeveer 4 uur drogen. Schrik niet als de oppervlakken er eerst niet egaal uitzien. De tweede laag lak zal de meubels hun definitieve look geven. Daarna zul je sowieso blij zijn met het resultaat. Na 14 dagen uitharden is de lak volledig robuust.

Stap 6: Aflakken

Als je je keukenfront extra robuust wilt maken, verstevig je de nieuwe lak tot slot met een topcoat. Gebruik hiervoor MissPompadour Verzegelen Maar. Wacht 24 uur na de laatste laag, stof het oppervlak dan af en breng de aflak gelijkmatig aan. Na 14 dagen is de topcoat uitgehard.

Video tutorial: keuken schilderen

De keuken die Astrid hier schildert, is dan wel geen hoogglans - alsnog deelt ze veel tips en trucs die je ook voor je hoogglans project kunt gebruiken.

Dit heb je nodig om je hoogglans meubels & keuken over te verven

Je hebt sowieso vergereedschap nodig: een verfroller om de lak op de grote oppervlakken aan te brengen en een MissPompadour verfkwast. Deze kwast heeft afgeschuinde haren waarmee je bij de meest lastige hoekjes van de meubels kunt. En de haren zijn zo fijn dat ze geen kwastsporen achterlaten.

Je hebt het MissPompadour verfbakje nodig voor grondverf en lak. Dit vederlichte maar stevige, herbruikbare verfbakje van natuurlijk materiaal heeft verschillende vakjes om kwasten en rollers in kwijt te kunnen. Folie is handig om de vloer af te dekken, en voor strakke randen kun je meteen een rol MissPompadour Afplakken Maar meebestellen.

FAQ: Veelgestelde vragen over het overschilderen van hoogglans lak

Hoogglans: welke lak gebruik je om de keuken over te verven?

In keukens kun je de keukenfronten het handigst aanpakken met MissPompadour Matglans Robuust. Het egale, stoot- en krasbestendige, halfmatte oppervlak dat je daarmee creëert, is makkelijk te onderhouden en voelt prettig aan.

Kan een hoogglans keuken mat lakken?

Je kunt de fronten in je keuken ook met een matte lak aanpakken. Onze Matte Lak is prima geschikt, en zelfs de krijtverf uit de CosyColours collectie kan hoogglans meubels opknappen. Met een mat oppervlak past je keuken mooi in een klassieke landhuisstijl. Je moet mat gelakte oppervlakken in de keuken wel altijd beschermen met een laagje MissPompadour Verzegelen Maar als afwerking.

Kan ik het werkblad van mijn hoogglans keuken meeverven?

Ja, je kan ook het werkblad verven met de Matglans Robuust-lak van MissPompadour. Matte lak of krijtlak is hiervoor niet geschikt. Maar een geverfd aanrecht is altijd minder robuust dan eerst. Wees er dus voorzichtig mee. Gebruik bijvoorbeeld altijd een snijplank.

Hoe moet je andere hoogglansoppervlakken shabby chic overschilderen?

Enthousiast geworden en heb je nog een ander verfproject in gedachten dan de hoogglans keuken? Bijvoorbeeld om een hoogglans wandmeubel of een hoogglans kast mat te verven? In principe pak je meubels met hoogglans fronten precies hetzelfde aan als een hoogglans keuken.

Voor een authentieke vintage look is kun je het best met matte lak werken. MissPompadour Matte Lak is hier net zo geschikt als krijtlak uit de CosyColours of LittlePomp collectie. Allereerst is het heel belangrijk om Hechtblocken Maar aan te brengen, zodat de lak goed hecht op de ondergrond. Zo manier kun je met krijtlak een hyperstrak hoogglansoppervlak omtoveren in een meubelstuk met een nostalgische uitstraling. Als de meubels intensief worden gebruikt, kun je de laklaag afwerken met een laagje MissPompadour Verzegelen Maar om het oppervlak extra te beschermen.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Het perfecte gereedschap en materiaal