• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Welke metalen voorwerpen kan ik schilderen?

In principe kun je alle metalen voorwerpen schilderen. Decoraties, balustrades, deuren, koelkasten, raamkozijnen - er is bijna niets van metaal dat onze klanten niet al met onze lak hebben geschilderd. MissPompadour heeft voor bijna elk project een oplossing. Meer gedetailleerde informatie vind je in dit artikel.

Ideeën van de MissPompadour community

Waarom zou je eigenlijk metaal schilderen? Omdat het een geweldige manier is om bijna alles in je huis en buiten af te stemmen op je stijl. Past je zwarte trapleuning niet bij de pas geverfde trap? Past de bloempot op de vensterbank niet bij de nieuwe bank? Of heeft de radiator echt een nieuw laagje verf nodig en wil je dat de handvatten van de ladekast bij de nieuwe muurkleur passen? Geen probleem! Kijk vooral even wat onze klanten al geschilderd hebben en laat je inspireren!

Voorbereiding: zo kies je de juiste verf voor je project

Wat voor metaal wil je schilderen?

In principe kun je bij elk soort metaal gewoon over de grondlaag schilderen die al eerder met metaalverf is geverfd. Het is altijd slim om ruwe oppervlakken voor te strijken met MissPompadour Hechtblocken Maar. Staal, roestvrij staal en plaatstaal zijn simpel qua aanpak. Even goed schoonmaken en dan de primer aanbrengen. Ruw ijzer moet je eerst behandelen met een roestwerende primer. Als je metaal al roestplekken heeft, schuur je de deze plekken zoveel mogelijk weg en gebruik je daarna ook een roestwerende primer voordat je de grondverf aanbrengt.

Op verchroomde oppervlakken blijft verf eigenlijk nooit zitten. Dit geldt ook voor geanodiseerd aluminium.

Pro tip:geanodiseerd betekent dat er een beschermende laag op het metaal zit die het veel robuuster maakt. Je kunt het beste met een muntje over het oppervlak krassen. Als er dan krassen op het metaal komen betekent het dat je het zonder problemen kunt verven. Maar als er geen krassen ontstaan, is het aluminium geanodiseerd en kan je het helaas niet verven. Lak hecht namelijk niet op deze beschermlaag.

Op koper kun je wel gewoon schilderen met onze lak. Als je al corrosie of verdigris hebt, kun je dit het beste grondig wegschuren. Vergeet hier niet een stofmasker bij te gebruiken!

Gegalvaniseerd plaatstaal mag niet kortgeleden gegalvaniseerd zijn. Ouder gegalvaniseerd metaal kun je gewoon verven.

Interesse in onze lak? Bekijk dan onze pagina voor metalen ondergronden!

Welk effect wil je bereiken?

De keuze is reuze, want al onze lakverf is geschikt voor metaal. Wil je een onderhoudsvriendelijk, robuust oppervlak, dan is MissPompadour Matglans Robuust de perfecte keuze. Voor een matte afwerking kies je MissPompadour Matte Lak.

Waar wil je schilderen?

Of het nu binnen of buiten is, metaal kan je heel makkelijk schilderen. Hierboven hebben we al beschreven welke lak je nodig hebt voor schilderen binnenshuis. MissPompadour Matglans Robuust is ook ideaal voor garagedeuren, brievenbussen, hekken en meer. Neem vooral een kijkje bij onze blog over het verven van tuinmeubels!

Metaal schilderen als een expert: instructies van MissPompadour

Stap 1: kies een kleur

Kies een tint die je mooi vindt. Al onze lak is zeer geschikt om metaal mee te verven.

Tip: omdat we een breed scala aan kleuren hebben om uit te kiezen, kun je onze kleurkaarten van tevoren bestellen om er zeker van te zijn dat je de perfecte kleur vindt.

Stap 2: het oppervlak voorbereiden

Als de oude verf nog intact is, kun je eroverheen schilderen zonder dat te je hoeft te schuren. Maar als er beschadigde plekken en schilfers zitten, moet je die eerst gladschuren of afschuren. Roest moet ook helemaal worden weggeschuurd. Als je de oude verf helemaal wilt verwijderen, kun je die er gewoon afschuren. Eventuele gaten of oneffenheden kun je eenvoudig opvullen met Plamuren Maar - MissPompadour plamuur.

Stap 3: metalen onderdelen reinigen

Gebruik Schoonmaken Maarreinigen - MissPompadour reiniger en lauw water om ervoor te zorgen dat het oppervlak helemaal stof- en vetvrij is. Spoel daarna goed af met schoon water zodat er geen resten van Schoonmaken Maar achterblijven. Dit geldt ook voor alle andere reinigingsmiddelen.

Stap 4: oppervlakken voorstrijken

Geef ruw ijzer of geschuurde oppervlakken eerst een laagje roestwerende primer en daarna een laag MissPompadour Hechtblocken Maar. Op ander metaal kun je meteen Hechtblocken Maar aanbrengen. Wacht na het gronden minstens 3 uur of een nacht.

Stap 5: schilderen maar

Nu kan je de lagen verf aanbrengen. Breng zoveel lagen aan als je nodig hebt totdat je tevreden bent met het resultaat. Meestal zijn 2 lagen genoeg voor een perfect dekkend resultaat. Laat elke laag goed drogen. Over het algemeen kan je de volgende laag na 4 - 5 uur aanbrengen, maar afhankelijk van de omgeving kan het langer duren voordat de verf droog genoeg is. Zorg voor een goede ventilatie en een gematigde temperatuur, zodat de verf goed kan uitharden. De oppervlakken zullen van dag tot dag steviger worden en zijn na 10 - 14 dagen superstevig.

Stap 6: aflakken

Ten slotte kun je de verf met Verzegelen Maar - MissPompadour topcoat als je verwacht dat hij zwaar belast zal worden. Daarmee neem je het zekere voor het onzekere. Een beschermende laag zorgt voor een robuust oppervlak, vooral vaak nodig met de matte lak. Let op: Verzegelen Maar is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.

FAQ: Veelgestelde vragen

1. Voorafgaand aan het schilderen

Welke lak gebruik ik voor metaal?

Al onze lak is geschikt voor verschillende soorten metaal. Wij bevelen vooral onze MissPompadour Matglans Robuust aan. Daarmee krijg je een slijtvast oppervlak met een matte zijdeglans.

Heb ik een primer nodig?

Ja, in veel gevallen wel. Voor ruw ijzer en metaal waar je roestplekken al goed hebt afgeschuurd, gebruik je eerst een roestwerende primer en daarna MissPompadour Hechtblocken Maar. Voor alle andere ruwe metalen kun je gelijk Hechtblocken Maar gebruiken. Als het metaal dat je wilt schilderen al een goede dekkende laag zonder roestplekken heeft, kun je de primer achterwege laten.

Welke kwasten zijn geschikt voor het schilderen van metaal?

Onze fijne MissPompadour kwasten zijn perfect voor het schilderen van alle hoeken, randen en moeilijk bereikbare plekken. Als je grotere, vlakke oppervlakken gaat verven, kan dat heel mooi met de verfroller voor lakverf op waterbasis.

Wat moet ik doen met roest?

Roest moet je altijd zo goed mogelijk wegschuren, zodat het niet verder groeit en dan de lak laat barsten. Strijk vervolgens voor met een roestwerende primer om te voorkomen dat er opnieuw roest ontstaat. Daarna kan je gaan primen met MissPompadour Hechtblocken Maar.

Kan geverfd metaal worden overgeschilderd?

Ja, je kunt gewoon over oude roestwerende verf heen schilderen, zolang die niet afbladdert. Je kunt het voor het schilderen het best licht opschuren, zodat de metaallak beter hecht.

2. Tijdens het schilderen

Hoe vaak moet je metaal schilderen?

In principe is twee lagen van onze verf genoeg voor een mooi dekkend resultaat. Afhankelijk van de ondergrond, verfkleur en verftechniek kunnen er meer laagjes nodig zijn.

Heb ik een topcoat nodig?

Of een topcoat nodig is hangt altijd af van hoe zwaar de geschilderde oppervlakken belast zijn. Een metalen reling en leuningkunnen bijvoorbeeld veel te verduren krijgen. Decoratieve voorwerpen daarentegen hebben meestal geen topcoat nodig. Alle oppervlakken die veel te blootgesteld worden aan slijtage, kun je met MissPompadour Verzegelen Maar nog robuuster maken. Vooral de matte lak wint op deze manier aan robuustheid.

Hoe schilder ik een radiator?

Voor radiatoren gelden alle bovenstaande tips. Je kunt bijvoorbeeld de radiator schilderen met dezelfde tint MissPompadour Matte Lak als de muur erachter. Zo valt hij mooi weg tegen de muur. Bekijk onze blog over het schilderen van radiatoren.

Wat je nodig hebt om metaal te schilderen

Dit materiaal heb je verder nodig om metalen voorwerpen te schilderen:

  • Schuurpapier of -vezel: voor alle plekken waar oude verf is afgebladderd of roest is ontstaan. Deze moeten eerst geschuurd worden.
  • Poetslap en emmer om alles eerst grondig schoon te maken: het oppervlak moet vrij zijn van stof en vet, zodat je verf goed blijft zitten.
  • Afplaktape: verwijder schilderstape altijd als de verf nog nat is, zodat je een strakke rand krijgt.
  • Afdekfolie of krant: om alles te beschermen wat niet geverfd hoeft te worden
  • Kwast, verfroller en verfbak: gebruik een kwast om hoeken, randen en moeilijk bereikbare plekken te schilderen, en een verfroller voor grotere oppervlakken.

Je nieuwe lievelingskleur

Een selectie uit onze verfkleuren om metaal mee te schilderen

Voor jouw perfecte project

Ons materiaal voor het schilderen van metaal