• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Zelf duurzaam meubels schilderen met bruine lak

Het upcyclen van een oud meubelstuk kan heel veel doen voor je meubel. Heb je je meubelstuk op een rommelmarkt gekocht en ben je er spontaan verliefd op geworden? Heb je een familiestuk waar je geen afstand van wilt doen? Misschien is een kast of ladekast, die je eigenlijk niet zo mooi vindt, wel zi praktisch dat je niet weet waar je de inhoud anders moet laten. Maar niet alleen oude meubels kunnen met behulp van meubelverf een nieuwe look krijgen. Een saai meubelstuk "van de schappen", bijvoorbeeld die van de bekende Zweedse branche, dat wereldwijd in honderdduizenden huishoudens staat, kan worden omgetoverd tot een authentiek pronkjuweel waar er maar eentje van is: in jouw huis!

In elk geval is het opleuken van meubels met meubellak duurzaam. Er wordt namelijk niets weggegooid en vervangen door iets nieuws, maar iets dat al bestaat krijgt een nieuwe bestemming door de look te veranderen. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Meubels bruin lakken: deze soorten lak zijn geschikt

Bij MissPompadour vind je verschillende soorten lak om hout, metaal of kunststof meubels bruin te schilderen. De soorten verschillen in glans. Je hebt bruine meubellak die meer geschikt is voor gebruik binnenshuis en andere meubellak die ook geschikt zijn voor gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld op tuinmeubelen. Sommige meubellak is op krijtbasis. Wat alle bruine lak van MissPompadour gemeen heeft is dat het geurarm, milieuvriendelijk, gemakkelijk in gebruik en goed dekkend is.

Matglans Robuust: de ideale lak voor intensief gebruikte oppervlakken

De MissPompadour Matglans Robuust meubellak is bijzonder slijtvast. Met deze meubelverf krijg je een zijdemat, uiterst onderhoudsvriendelijk oppervlak. Matglans Robuust is verkrijgbaar in meer dan 90 verschillende kleuren uit de Lekker Verven collectie, waaronder veel intrigerende bruintinten. Deze lak is niet alleen gemakkelijk schoon te maken, druk- en stootvast, maar ook weerbestendig. Je kunt hem dus zowel binnen als buiten gebruiken.

Matte lak: dé matte lak voor de vintage look

MissPompadour Matte lak is een prachtige meubellak waarmee je volledig matte oppervlakken kunt krijgen die er bijzonder verfijnd en elegant uitzien dankzij hun fluweelachtige, poederachtige uiterlijk. Matte lak is ook verkrijgbaar in meer dan 90 kleuren uit de Lekker Verven collectie. Deze meubellak is geschikt voor binnenshuis. Alle bruine lakkleuren van Matglans Robuust en Matte lak zijn ook verkrijgbaar als bruine muurverf, zodat interessante combinaties mogelijk zijn.

Meubels lakken in de kleur bruin met krijtverf

Je kunt ook prachtige krijtverf vinden bij MissPompadour. De CosyColours krijtverf bieden een warm, pastel kleurenpalet. De meer dan 30 zachte kleuren zijn bijzonder geschikt voor het creëren van een klassieke landhuisstijl of een nostalgische vintage sfeer. Alle oppervlakken die met deze kleuren zijn behandeld, hebben een matte afwerking en een licht rustiek karakter. Als je op zoek bent naar een grijs met een sterke bruine tint, dan is de CosyColours tint Warm Grey een goede keuze. In de LittlePomp collectie vind je kleuren die je goed kunt combineren met bruin.

Bruine meubellak op de juiste manier gebruiken

Voordat je bruine meubellak aanbrengt, is het belangrijk om te beginnen met het schoonmaken van het oppervlak. Al het vuil en stof moet worden verwijderd voordat je gaat schilderen. Dit kun je het beste doen met het milde maar uiterst effectieve MissPompadour Schoonmaken Maar.

Bekijk nu het oppervlak dat je wilt gaan schilderen goed. Als het hout in het verleden in de was is gezet, is het nodig om de was eraf te schuren. Als het hout opvallende vlekken heeft, zoals vaak het geval is bij oude meubels, maar ook bij grenen meubels, moet je het primen met onze grondverf Hechtblocken Maar. Zo krijg je een egale afwerking bij het eindresultaat.

Oud eikenhout kan vaak zelfs na jaren nog bloeden. Controleer ook goed of het oppervlak gebeitst is, want de beits kan door de verf op waterbasis oplossen en je kleur veranderen. In al deze gevallen adviseren we MissPompadour Hechtblocken Maar. Deze grondverf vormt een veilige barrière tussen het hout en de bruine meubellak op alle oppervlakken. Je moet ook zeer gladde oppervlakken van metaal of kunststof fineer voorbehandelen met dee primer, zodat de lak goed hecht aan het gladde oppervlak. Over een oude verflaag die intact is kun je wel gewoon heen schilderen. Maar als die oude laag afbladdert, moet je deze eerst schuren.

Zodra de grondverf opgedroogd is, breng je twee lagen bruine meubellak aan. Als je van meubels in vintage-stijl houdt, gebruik dan matte laksoorten zoals Matte Lak of CosyColours. Werk af met een kleurloze meubelwas om het oppervlak extra te beschermen. Als je een meubel dat zwaar wordt belast nog stootvaster wilt maken, maak het dan nog robuuster met MissPompadour Verzegelen Maar. Het oppervlak blijft mat, ondanks de topcoatlaag die erop zit.

Vintage meubels: bruine kleur voor een look zoals vroeger

Je kunt een authentieke vintage look heel goed creëren met bruine kleuren. Een heel donker bruin zoals MissPompadour Bruin met Zwart is hier bijzonder geschikt voor. Accentueer vervolgens de lijsten en randen met bladgoud of lakverf in een goudtint, zoals gebruikt wordt bij het beschilderen van vaten. Matte Lak is bijzonder geschikt voor shabby chic meubeldesign.

Eclectisch: bruine meubelverf als rustgevend element in een kleurrijk interieur

Als je de voorkeur geeft aan een helder, kleurrijk interieur, kan het belangrijk zijn om een of twee meubels in een neutrale tint te ontwerpen. Bruine meubelverf in een gemiddelde kleurintensiteit, zoals Bruin met Nougat, is een goede keuze, omdat deze tint op de achtergrond blijften levendige, heldere kleuren de overhand hebben. Zo wordt het effect van intense kleuren niet verstoord.

Klassiek rustiek: meubels in donkerbruin

Bruine meubelkleuren zijn ook een must in een klassieke landelijke uitstraling. Dit komt omdat alle tinten die rechtstreeks uit de natuur komen goede combinatiekleuren zijn voor groene en lichtbeige tinten. Bruine meubelverf gaat ook goed samen met roestig-warme roodtinten - allemaal kleuren die worden gebruikt in de landhuisstijl. Een licht rustiek oppervlak, zoals je kunt bereiken met krijtverf, past bijzonder goed bij de landhuisstijl.

Bestel meubelverf in bruin bij MissPompadour

Bij MissPompadour vind je een ruim assortiment bruine meubellak. Binnen de kleuren van Matglans Robuust en Matte Lak is er een breed scala van lichtbruine tinten zoals Bruin met Chocolade tot zeer donkerbruin zoals Bruin met Pure Chocolade. Bruine meubellak is ook verkrijgbaar in de tint Bruin met Zwart. Of je kunt kiezen uit een breed scala aan bruintinten die naar andere kleuren neigen, zoals het okerbruine Bruin met Terracotta of de subtiele tint Grijs met Bruin.

Als je op zoek bent naar een heel lichte bruintint, dan vind je die tussen de beige tinten met bruine componenten. In de collectie van CosyColours vind je bijvoorbeeld het lichtbruine Smooth Beige, en in LittlePomp het prachtige Beige & Warm.

Je kunt het beste de kleurkaarten bestellen. Dit geeft je de mogelijkheid om alle bruintinten in je huis te vergelijken. Als je eenmaal een tint hebt gekozen, bestel dan je gereedschap zoals kwasten en verfrollers samen met de verf. Zo bespaar je extra verzendkosten.

Veelgestelde vragen & antwoorden over bruine meubellak

  • Bruine meubels - welke muurverf past daar goed bij?
    Als je licht- tot donkerbruine meubels hebt: welke muurverf geschikt is, hangt altijd af van de pigmenten in de door jou gekozen bruine kleur. Als de verf groen pigment bevat, zijn groene tinten geschikt, grijstinten harmoniëren met grijze kleurcomponenten, enz.
  • Kan ik bruine lak later overschilderen met een lichte kleur?
    Elke lak kan worden overgeschilderd met MissPompadour lak. Normaal gesproken zijn 2 lagen voldoende, omdat alle lak een zeer hoge dekkracht heeft.