Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

Oude meubels wit schilderen - tips en tricks

Je moet aan een paar dingen denken als je een oud meubelstuk wit gaat schilderen. Eerst komt de juiste voorbereiding: het meubelstuk moet zorgvuldig worden schoongemaakt. Dit geldt altijd, ook als er oude lak op zit die je kunt overschilderen, of op een onbewerkt houten oppervlak. Vooral oude meubels hebben door hun subtiele afwerking veel meer kieren, hoeken en randen, sierlijsten en uitstulpingen. En in al deze hoekjes en gaatjes, die vaak juist de charme van een meubelstuk zijn, is in de loop der jaren stof en vuil verzameld. Met het milde MissPompadour schoonmaakmiddel kun je het vuil van de afgelopen decennia goed en veilig verwijderen.

Het is ook belangrijk om te zorgen dat er geen vlekken op het mooie meubelstuk komen. Vroeger was het namelijk gebruikelijk om houten meubels een nieuwe look te geven met een gekleurde beits. Beits is echter jaren later nog steeds wateroplosbaar. Als je er met verf op waterbasis overheen schildert, kan de beits in de verf doorlopen. Je kunt dan onverwachts een roze of lichtgeel resultaat krijgen in plaats van een mooie witte kleur. Wrijf het oppervlak goed schoon met een natte doek voor je gaat schilderen. Als de lap verkleurt, is het hout behandeld met beits. Dan is een laag grondverf met MissPompadour Hechtblocken maar! wat je nodig hebt. Net als verf en lak breng je deze aan met een kwast of verfroller.

Er zijn houtsoorten die de lastige eigenschap hebben dat ze na jaren nog steeds sporen van looizuur afscheiden. Dit gebeurt vaak met eiken, maar ook met tropisch hout. Een schilderbeurt kan dit proces weer op gang brengen. Het uitbloeden van tannines zorgt dat de witte lak vergeelt en verpest zo de verflaag. Ook in dit geval helpt het om het hout voor te strijken met onze primer.

Als het oppervlak ontsierd is door butsen of andere beschadigingen, kun je met MissPompadour - Plamuren maar! een glad oppervlak terugkrijgen.

En last but not least, inspecteer je oude houten meubels zorgvuldig op ongedierte. Niemand wil houtworm in huis halen. Hoewel oude wormgaten stiekem wel charmant ogen, moet je zeker weten dat de worm zijn huisje heeft verlaten. Anders helpt alleen een insecticide.

De juiste lak kiezen om meubels wit te schilderen

Oude meubels worden vaak wit geschilderd als ze in een vintage interieurstijl moeten passen. Het is dan aan te raden om te werken met een lakkwaliteit die qua look doet denken aan vroeger. De prachtige MissPompadour matte lak is perfect om een vintage uitstraling te creëren. Hoewel de poederige, matte look doet denken aan een lak uit een ander tijdperk, is de lak wel heel modern van samenstelling. Hij dekt betrouwbaar op elke ondergrond, is wateroplosbaar en heeft bijna geen geur. Daarom kan hij goed binnenshuis worden gebruikt. Hij is bijzonder geschikt voor kasten, planken en dressoirs. Oftewel, voor meubels die niet worden blootgesteld aan sterke slijtage.

Er zijn echter ook meubels waarvan het oppervlak een stuk meer slijtvast moet zijn. Hieronder vallen zeker alle keukenmeubels, maar ook tafels en stoelen hebben een stevigere laag lak nodig dan een ladekast. Je kunt slijtvaste meubels schilderen met met de zijdematte MissPompadour eggshell lak. Als je werkt aan kinderkamermeubels zoals een commode of een kinderbedje, kun je het beste onze LittlePomp krijtlak gebruiken. Je kunt het verkrijgen in 3 prachtige tinten wit speciaal voor kinderen.

Shabby Chic - mooie oude meubels

Shabby Chic is een interieurstijl die bijzonder goed samengaat met wit. Of het nu een rommelmarktvondst is of een familiestuk, oude pronkstukken maken hier het verschil. Ze bieden de mogelijkheid om romantische, dromerige ruimtes te creëren, toevluchtsoorden buiten de hectiek van alledag.

Als je een kamer in deze stijl inricht, let dan op dat je niet alle meubels in één tint wit schildert. Dit creëert vaak ongewenst een "klinisch effect". Wit is er namelijk ook in veel verschillende "kleuren". Verschillende pigmenten maken verschillende tinten wit die neigen naar grijs, beige, roze, geel of lichtgroen. Het combineren van meubels in deze verschillende tinten wit in een kamer geeft een echte vintage look. Je kunt een meubel ook zelf een versleten look geven door randen en lijsten lichtjes te schuren. Begin voorzichtig met schuurpapier en werk in stappen naar het gewenste resultaat toe.

Het juiste gereedschap voor het lakken

Om meubels te verven heb je niet alleen verf nodig, maar ook de juiste kwasten. De befaamde MissPompadour kwast met zijn schuine rand en fijne haren is bijzonder geschikt om in verborgen hoekjes en gaatjes te komen. Voor grotere oppervlakken heb je een lakroller nodig.

Bestel witte meubellak en schildermateriaal bij MissPompadour

Ook bij wit rijst de vraag naar de juiste tint. De pigmenten ervan moeten compatibel zijn met de andere kleuren in de kamer om een harmonieuze totaalindruk te krijgen. Gelukkig zijn er de ideale MissPompadour kleurenkaarten. Elke kleurkaart kan praktisch afzonderlijk uit de verpakking worden genomen. Zo kun je de verschillende tinten wit naast elkaar leggen om ze te vergelijken. Je kunt ze ook vastnieten op het voorwerp dat je gaat verven en dan in alle rust en bij elk licht even bekijken.

MissPompadour biedt drie soorten lak aan. Allereerst eggshell lak, dan matte lak - beide zijn verkrijgbaar in alle 92 kleuren van de MissPompadour collectie - en dan is er de LittlePomp krijtlak. Dat is onze kindercollectie in 15 betoverende, zachte pasteltinten die ook voor volwassenen heel leuk zijn. Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken, kan onze klantenservice je zeker helpen. Zij zijn superaardig en deskundig. Je kunt ze bijna 24 uur per dag bereiken via e-mail, WhatsApp en telefoon.

Vragen en antwoorden over witte meubellak

  • Kunnen gefineerde meubels worden geverfd?
    Gefineerde meubels kunnen prima worden geverfd. De lakverf zal goed hechten als je het oppervlak vooraf voorstrijkt met Hechtblocken maar! - MissPompadour primer. Deze grondlaag helpt de lak ook om op gladde oppervlakken goed te dekken.
  • Dekt witte lak minder goed dan gekleurde lak?
    Lichtgekleurde tinten hebben iets minder dekkracht. Toch bereik je met MissPompadour lak meestal een fantastisch resultaat met 2 lagen bij het schilderen van meubels.
  • Welke soort lak is de juiste?
    Dat hangt af van hoe intensief je meubelstuk wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld keukenkastjes of de keukentafel gaat verven, kies dan voor onze afwasbare en stootvaste eggshell lak. Als je een meer decoratief tafeltje schildert, creëer dan een fluweelachtig mat oppervlak met matte lak. En in de kinderkamer zit je altijd goed met LittlePomp krijtlak.