• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Muur zwart verven

In Verven - Zo doe je dat · 7 Min leestijd

Schilder een muur zwart: Instructies en tips

Als je erover denkt om je muren zwart te schilderen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Maar één ding is zeker: met zwarte muurverf bereik je altijd een individuele en ongewone sfeer.

Wil je je muren zwart verven en ben je op zoek naar de juiste producten?

Welk effect heeft een zwarte muur?

Zwart is een kleur die veel licht absorbeert. Je kamer moet daarom goed verlicht zijn. Onze ecologische muurverf Duurzame eco muurverf komt echt tot zijn recht met de echt donkere tinten. Je ziet er zacht en fluweelachtig uit, bijna poederachtig. Deze muurverf geeft de muur een enorme diepte, waardoor je het gevoel krijgt dat je in de muur kunt stappen.

In veel kamers is de muur tegenover het raam over het algemeen het meest geschikt om zwart te worden geschilderd. Je kunt echter ook kleine ruimtes zoals gastentoiletten helemaal zwart schilderen. Misschien kun je alle muren in de kamer half zwart schilderen en het bovenste gedeelte en het plafond in een gedempt wit?

Elk meubelstuk en elke kleur kan fantastisch uitkomen tegen een zwarte muur. Daarom ziet moderne of klassieke kunst er bijzonder aantrekkelijk uit op een zwarte achtergrond. Je kunt ook de indruk van diepte versterken door zwarte meubels voor je zwarte muur te plaatsen. Als je ze in dezelfde kleur schildert als de muur, verdwijnen ze er bijna in.

Voorbeelden uit onze strijkerscommunity

In onze grote schildercommunity delen schildervrienden hun indrukwekkende projecten met elkaar. Sommigen hebben al muren zwart geschilderd. Laat je inspireren door hun tips en trucs!

Meer inspirerende foto's kijken en je eigen resultaat delen?

Welke kleuren passen goed bij een zwarte muur?

Zwart past bij elke kleur. Elke kleur die je combineert met een zwarte muur krijgt een speciale helderheid. Natuurlijk passen licht getinte witte tinten en zachte, lichtgrijze tinten heel goed bij zwart. Goud en zilver zijn ook geweldige contrasten met een zwarte muur, en bijzonder gewaagde mensen combineren zwart met rood.

Zwart schilderen: Eenvoudige instructies

Of je nu een muur of een meubelstuk, tegels in de badkamer of een trap zwart wilt schilderen - in principe kan zwarte verf op dezelfde manier worden aangebracht als andere donkere kleuren op de betreffende oppervlakken. Voor een perfect resultaat is het echter belangrijk dat je op een paar dingen let:

1. Perfect maskeren

Als algemene regel geldt dat je heel donkere kleuren heel zorgvuldig moet afplakken. Onregelmatigheden vallen namelijk extra op bij donkere inkten. Als je nog witte muurverf over hebt, kun je de rand van het plakband eerst voorlakken om ervoor te zorgen dat er geen kleur onder het plakband komt.

2. Van boven naar beneden en nat-in-nat werken

Grote oppervlakken zwart schilderen kan een hele uitdaging zijn. Het is belangrijk dat de ondergrond niet absorberend is. Bij sterk absorberende ondergronden, zoals gipsplaat, breng je eerst een grondlaag aan met om muren mee te primen - MissPompadour Wall Primer. Als je daarna schildert, zorg er dan altijd voor dat je van boven naar beneden in de nog natte verf schildert. Zorg ervoor dat je snel werkt. De verf mag niet drogen tijdens het schilderen.

pro tip: Breng voldoende licht verdunde verf aan op de roller
Breng altijd voldoende verf aan op de roller. Je kunt je verf het beste verdunnen met een slokje water. Zo blijft de verf langer open en kun je gemakkelijker echt nat-in-nat schilderen. Zo droog je niet streperig op

3. Zorg ervoor dat je twee keer verft

De zwarte kleur ontwikkelt zijn fluweelachtige magie pas met de tweede laag. Extra lagen kunnen ook nodig zijn voor donkere kleuren.

Het plafond zwart schilderen

Je kunt een plafond optisch verlagen door het zwart te schilderen. Dit kan een bijzonder gewenst effect zijn in extreem hoge kamers. Dit effect wordt nog versterkt als je een 30-50 cm brede strook van de donkere plafondkleur naar beneden op de muur trekt, afhankelijk van de plafondhoogte. Een zwart plafond kan echter alleen worden overwogen voor zeer goed verlichte kamers.

Wandtegels zwart schilderen

Zwart is ook een chique badkamerkleur, vooral omdat kranen, douchegarnituren en dergelijke nu ook in zwart verkrijgbaar zijn. In de badkamer wordt vaak een horizontale ruimte-indeling aanbevolen, waarbij het onderste deel van de ruimte in zwart wordt uitgevoerd en het bovenste deel in een lichte kleur. Tegels kunnen prachtig worden geverfd met zwarte verf.

Kies voor het schilderen van tegels zwarte lak in de kwaliteit Eggshell lak. Je bent bestand tegen water en schoonmaakmiddelen. We raden ook een grondlaag aan met om te gronden primer om het gladde oppervlak perfect voor te bereiden. Houd er wel rekening mee dat zelfs Eggshell lak geen stilstaand water verdraagt.

We laten je meer tips en trucs zien in onze blog Tegels schilderen.

Kozijnen zwart schilderen

Als je kozijnen in het interieur verft met zwarte verf, verander je het karakter van een kamer enorm. Hierdoor krijg je een industrieel ontwerp. Houd er wel rekening mee dat de zwarte kleur op de ramen veel licht absorbeert. Als je je kozijnen wilt schilderen, raden we ook aan om een lakkwaliteit te gebruiken. Bekijk onze blog Ramen schilderen. Hier vind je alles wat je moet weten over dit onderwerp

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

FAQ's: Veelgestelde vragen

Kun je een zwarte muur wit schilderen?

De kleuren van MissPompadour dekken fantastisch, zonder uitzondering. Met 2 tot 3 lagen kan zwarte muurverf normaal gesproken dekkend worden overgeschilderd.

Wat is het effect van een zwarte muur en hoe werkt een zwarte kamer?

Een zwarte kleur op de muur absorbeert in eerste instantie veel licht. Het elegante effect van zwarte muurverf moet je niet onderschatten. Het past net zo goed bij een modern interieur als bij een klassieke sfeer met antiek.

Een volledig zwarte kamer kan al snel erg donker overkomen. Er zijn echter kamers die zeker een excentrieke uitstraling kunnen verdragen, vooral als het zwart op de muren een achtergrond vormt voor kunst.

Hoe verf ik een muur zwart?

Als je met zwarte tinten werkt, zorg er dan voor dat je snel en zonder onderbrekingen nat in nat werkt. De kleur mag niet drogen tijdens het schilderen om strepen te voorkomen.

De juiste keuze van donkere muurverf

Net zoals wit niet hetzelfde is als wit, zijn er ook verschillende tinten zwart, hoewel je ze allemaal meteen als "zwart" zou omschrijven als je ze afzonderlijk zou bekijken. De diepdonkere Zwart met Zwart van MissPompadour komt het dichtst in de buurt van een klassieke tint zwart. Blauw met Zwart is koel zwart dat uit het blauwe kleurenspectrum komt. Zwart met Fluweel heeft een paar grijze kleurcomponenten die je een vleugje zachtheid en elegantie geven, evenals een lichte paarse glans. Een zwart met een zichtbare groene ondertoon is ons mysterieuze Groen met Zwart, terwijl het diepdonkere Bruin met Zwart, zoals de naam al doet vermoeden, bruine pigmenten bevat die dit zwart zijn warmte geven. Zwart met Leisteen, een geweldige antraciettint die bijzonder goed past in een moderne sfeer, heeft een volledig natuurlijke uitstraling. Als je iets minder donker wilt, is Grijs met Zwart een geweldig alternatief. Elk van deze zwarte tinten creëert zijn eigen sfeer en brengt zijn eigen kleureffect in de kamer.

pro tip: Je zult de zwarte kleur waarschijnlijk niet op alle muren in een kamer gebruiken. Kies de kleur voor de overige muren heel zorgvuldig. Een helder witte kleur kan er ontzettend hard uitzien. Je kunt het beste een tint gebruiken die pigmenten bevat van jouw tint zwart. Je kunt het beste onze kleurenkaarten bestellen. Die helpen je om de verschillende kleuren perfect op elkaar af te stemmen

inkten voor je zwarte muur