• Gratis verzending vanaf 100€
 • Betaal met iDEAL
 • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Hout Beitsen Maar: waar is houtbeits voor?

Beits heeft veel sterke eigenschappen waar je je voordeel mee kan doen; of je een houten oppervlak wilt beschermen tegen weersinvloeden en UV-straling of het vooral gewoon mooier wilt maken. De kracht van beits is dat het diep in het hout kan doordringen, waarbij het de nerven en textuur van het hout een mooie nadruk geeft. De semi-transparante gekleurde coating benadrukt de natuurlijke nerf van het hout, maar geeft het ook een leuk kleurtje.

Hoe je houtbeits kan gebruiken

Houtbeits is eigenlijk een middel dat ervoor zorgt dat het hout langer meegaat. Doordat het echt in het hout trekt, beschermt het van binnenuit zonder dat er een dikke, overdekkende laag op het oppervlak komt. MissPompadour Beitsen Maar is verkrijgbaar in wit, groen en grijs. Beits is perfecy als je de kleur van het hout wilt aanpassen, maar het karakter van het oppervlak zichtbaar wilt houden.

Houtbeits binnenshuis voor decoratie en een finishing touch

Je kunt houtbeits binnen ook op veel verschillende manieren gebruiken. In principe kan alleen hut dat niet gelakt is worden gebeitst. Als je bijvoorbeeld de kleur van een plafond met houten panelen niet mooi vindt, bijvoorbeeld omdat je het te donker vindt of het vergeeld is, kun je het met onze beits een ander kleurtje, zoals wit, geven. Dit geldt natuurlijk ook voor vergeelde wandbetimmeringen of deuren van natuurlijk hout.

Door houten meubels in een andere kleur te lakken, kun je prachtige effecten in je huis creeëren. Een saai en oubollig erfstuk van eikenhout kan bijvoorbeeld een heel moderne uitstraling krijgen met onze grijze houtbeits. En een kledingkast van grenen uit de jaren 80 kan een nieuwe en frisse look krijgen met een groene laag houtbeits. Andere houtsoorten zoals lariks, palissander of walnoot kun je ook een nieuw kleurtje geven door ze met onze houtbeits te schilderen, zonder het oorspronkelijke karakter van de houten oppervlakken te verliezen.

Beits aan de buitenkant als bescherming tegen weersinvloeden

Ook buiten kan je onze beits heel goed gebruiken. Teakhouten tuinmeubelen krijgen een compleet nieuwe look als je ze opfrist met Witte Beits. De beits vormt ook een beschermende laag tegen alle weersinvloeden. Schilderen met beits beschermt het hout niet alleen tegen slecht weer, maar biedt ook een effectieve UV-bescherming. Een laagje houtbeits is daarom ook geschikt voor houten schuttingen, buitenramen en tuinhuisjes - kortom, alles van hout wat buiten te maken krijgt met sterke UV-straling en slechte weerstomstandigheden. Omdat onze houtbeits heel dun is en diep in de houtstructuur doordringt, kan er niets afbladderen. Zelfs niet bij blootstelling aan sterk zonlicht of slecht weer.

Beitsen Maar: zo werkt het

Voor het Beitsen Maar raden we je aan het hout eerst glad te schuren. Gebruik hiervoor schuurvezel. Als er nog oude lak of meubelwas op de houten oppervlakken zit, moet je die er helemaal afschuren voordat je de houtbeits kunt aanbrengen. Ruw hout moet ook gladgeschuurd worden.

Zoals altijd voordat je gaat verven, moeten de houten oppervlakken die je wilt gaan beitsen eerst goed schoongemaakt worden. Je kunt het beste het milde maar effectieve MissPompadour Schoonmaken Maar gebruiken. Op deze manier komt de structuur van het hout straks helemaal tot zijn recht.

Breng na het schoonmaken de eerste laag Beitsen Maar aan. Hiervoor kan je het best een zachte, brede kwast gebruiken. Zo kan je het dun en gelijkmatig over het hout verdelen. De beits vormt geen lagen, laat het hout ademen en behoudt tegelijkertijd de houtstructuur. Laat dan de beits 4 uur drogen. Bij onbehandeld hout is het waarschijnlijk nodig om tussendoor te schuren, omdat de houtvezels vaak overeind gaan staan. Als je tevreden bent met de kleur die het hout na één laag heeft, hoef je er niet nog een keer overheen te gaan. Als je een sterker kleureffect wilt bereiken of de beschermlaag wilt versterken, kun je een tweede laag houtbeits aanbrengen. Elke extra laag zal de houten oppervlakken een intensere kleur geven.

Binnenshuis zijn 1 tot 2 lagen voldoende, maar buitenshuis moet je altijd minstens 3 lagen houtbeits mee verven voor een goede UV- en weerbescherming.

Als je binnenshuis meubels beitst die veel te verduren krijgen, kun je de meubels na het aanbrengen van de beits extra robuust maken met MissPompadour Verzegelen Maar.

Beits bij MissPompadour

Bij MissPompadour vind je houtbeits in 3 verschillende kleuren. De eerste is Beitsen Maar Wit, die ideaal is om vergeeld hout weer een frisse kleur te geven. Deze beits is vooral geschikt voor plafonds binnen, maar ook voor meubels van eiken of lariks. Je kunt teakhouten tuinmeubelen voor buiten ook een nieuwe houtkleur geven door ze te verven met Wit met Wit, van een lichte witte glans tot sterk wit.

Vooral de kleur van eikenhout heeft vaak een wat ouderwets karakter. Dit kun je snel veranderen met witte houtbeits. Meubels van noten- en palissanderhout vinden de meeste mensen ook vaak te donker. Je kunt je meubels prachtig opfleuren met Wit met Wit!

Beitsen Maar Grijs geeft lichtgekleurde houtsoorten meteen een modern tintje. Deze houtbeits kan zowel binnenshuis worden gebruikt op houten meubels als in de tuin om het tuinhuisje af te werken. Als de balken in het interieur van je oude huis er rustiek wil laten uitzien, beits je het met een dun laagje Grijs met Grijs. Dit geeft het hout niet alleen een perfecte bescherming, het geeft je kamer ook een compleet nieuwe look.

Beitsen Maar Groen heeft een heel verfijnde uitstraling dankzij de chique mosgroene kleur. Deze groene beits is niet alleen geschikt voor schuttingen of de houten gevels van tuinhuisjes, maar verandert ook elk saai grenen meubelstuk binnen in een blikvanger.

Veelgestelde vragen & antwoorden

 • Wat is beter voor buitenhout - beits of lazuur?
  Beits en lazuur zijn twee verschillende woorden voor hetzelfde product. In Duitsland wordt de beits van MissPompadour ´lasur´ genoemd, in het Nederlands is de term ´beits´ gebruikelijker.
 • Wanneer kan je beits overschilderen?
  Beits kan steeds opnieuw overgeschilderd worden. Of je nu een intensere kleur wilt of het hout gewoon een nieuw beschermend laagje wilt geven. Hoe vaak je de beits moet vernieuwen hangt af van of je meubel binnen of buiten staat en hoe vaak je het gebruikt. Het kan dus zijn dat je na 2 jaar een nieuwe laag moet aanbrengen, maar ook pas na 4 jaar. Beitsen Maar kun je ook gewoon overschilderen met MissPompadour houtlak. Tip : bij Beitsen Maar is het verstandig om het hout vooraf en eventueel tijdens het verven licht op te schuren, omdat houtvezels vaak overeind blijven staan.
 • Met welke verf gaat mijn hout het langst mee?
  Zowel houtbeits als lak zijn geschikte houtverduurzamingsmiddelen - het hangt ervan af of je wilt dat de houtnerf zichtbaar blijft of dat je een sterke tint wilt!
 • Kan je Beitsen Maar aanbrengen zonder eerst te schuren?
  Omdat de beits in het hout moet dringen, is het altijd aan te raden om het oppervlak van het hout te schuren voordat je het met beits behandelt.