10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

10% op onze lak* met code GOLACK10 en win met een beetje geluk je bestelling terug, 3x kans - good lak!

Tuinhuisje schilderen: stappenplan

In Verven - Zo doe je dat · 8 Min leestijd

Helemaal romantisch of superfunctioneel, shabby chic of landhuisstijl, klassiek grijs en wit of kleurrijk - een tuinhuisje is in vele kleuren en stijlen prachtig. Om ervoor te zorgen dat de blikvanger in langere tijd mooi blijft in de tuin, moet je hem regelmatig schilderen. The sky is the limit!. Met de producten van MissPompadour kun je lekker iets nieuws proberen, want zodra je een andere kleur wilt, kun je de vorige laag gewoon weer overschilderen.

Ideeën voor het schilderen van tuinhuisjes van de MissPompadour community

Onze MissPompadour-klanten hebben al een aantal geweldige ideeën opgedaan en er zitten geheid een paar opties bij die jou enthousiast maken voor je eigen tuinhuisje.

Vooraf: hoe kies je de juiste kleur voor het tuinhuisje?

Ons grote kleurenschema heeft voor ieder wat wils. Als je hulp nodig hebt bij het beslissen, zullen onze kleurkaarten je zeker helpen. Voor gebruik buitenshuis moet je altijd voor lak gaan, want dat is robuuster en weerbestendiger dan muurverf. Een speciale weerbeschermende verf is niet nodig. Of het nu hout of metaal is, met onze kleuren wordt je tuinhuis in een mum van tijd een pronkstuk in de tuin.

Is het tuinhuisje oud of nieuw?

Hoe oud het tuinhuis is maakt voor het schilderproces bijna geen verschil. Toch hebben we vooraf een paar tips voor je

 • Als je tuinhuisje van onbehandeld hout is gemaakt, is het nodig om eerst grondverf aan te brengen.
 • Bij oudere tuinhuizen die al geschilderd zijn, kan het zijn dat de oude verf loslaat. Als dit het geval is, moet het verwijderd worden voor je het opnieuw kan schilderen. Het verwijderen van de oude verf zorgt ervoor dat de nieuwe laag goed hecht aan de ondergrond en een goed beschermt tegen vocht.

Van welk materiaal is het tuinhuisje gemaakt?

Welk materiaal het ook is, schilderen is gemakkelijk met onze verven. Veel van onze verven zijn even geschikt voor meerdere materialen. Of het tuinhuisje van metaal, hout of kunststof is, is vooral belangrijk voor de grondverf - tips daarover vind je verderop in de tekst.

Wij bevelen onze MissPompadour Eggshell Lakken aan. Bij hen heb je een breed kleurenschema met veel moderne en opzichtige kleurnuancesn om uit te kiezen. De producten zijn ecologisch, op waterbasis, gemakkelijk te reinigen en slijtvast en zijn bij uitstek geschikt voor tuinhuisjes van hout, metaal en kunststof.

Hoe moet het oppervlak van het tuinhuisje eruitzien?

De glans van onze producten varieert van mat en zijdeglans tot glanzend. Afhankelijk van welk product je kiest, zal het oppervlak er dus mat of erg glanzend uitzien. Dit is ook weer afhankelijk van hoe het invallende licht door het geverfde oppervlak wordt gereflecteerd. Als het hout van het tuinhuisje een sterke nerf heeft, zal dit na het schilderen nog steeds zichtbaar zijn. Voor gebruik buitenshuis raden we aan om zijdeglans lak te gebruiken, zoals onze MissPompadour Matglans Robuust, omdat die beter bestand is tegen slijtage en makkelijker aan te brengen is. Je zult blij zijn met het resultaat! Maar er zijn natuurlijk geen grenzen aan je wensen en kun je er ook voor kiezen om het tuinhuis mat of glanzend schilderen.

Een tuinhuisje schilderen op de goede manier: instructies van MissPompadour

In de volgende stappen vertellen we je hoe je houten of metalen tuinhuisjes goed kunt schilderen.

Stap 1: grof vuil van het tuinhuisje verwijderen

De eerste stap is het weghalen van al het grove vuil zoals mos, spinnenwebben en planten. Dit kan je het beste doen met een bezem of een schuursponsje. Hardnekkig vuil kan je weghalen met een staalborstel

Stap 2: voorbereiding van het tuinhuisje

 • Vooral bij houten tuinhuizen die al geschilderd zijn, bijvoorbeeld met lazuur, moet je het tuinhuis zeker schuren als de oude verf loslaat. Het is belangrijk om afbladderende verf te verwijderen, anders kan de nieuwe verf niet goed en lang hechten. Mogelijk heb je een schuurmachine nodig voor de ruwe voorbereiding. MissPompadour Schoonmaken Maar is heel geschikt om het oppervlak vetvrij en schoon te maken.
 • Dit is ook het moment om beschadigingen te herstellen, oneffenheden op te schuren en gaten op te vullen. Met MissPompadour Plamuren Maar kun je gemakkelijk deuken of gaten herstellen
 • Maak daarna het tuinhuisje goed schoon met water
 • . Tot slot raden we je aan om de kozijnen en andere openingen af te dekken, evenals alles rondom het tuinhuis, zodat het niet beschadigd wordt door de verf.
Professionele tip: met onze Schilderen Maar- MissPompadour Schuine kwast bespaar je jezelf de moeite van het afplakken van ramen en voegen. Met deze kwast -en een vaste hand- kan je de verf heel precies aanbrengen.

Stap 3: grondverf

Grondverf is de eerste laag die je moet aanbrengen. Deze verf zorgt ervoor dat de lak goed hecht aan het materiaal en dus langer meegaat

Hier vind je onze grondverf

 • Hout: bij echt hout speel je op safe met onze Hechtblocken Maar. Deze grondverf voorkomt dat looistoffen in het hout uitbloeden en lelijke vlekken achterlaten in de nieuwe verflaag
 • Ook op gelamineerde deuren en kunststof fineer kun je deze primer gebruiken. Breng de grondverf zo dun mogelijk aan en laat hem goed drogen.

Professionele tip: het is het beste om maar een dun laagje grondverf aanbrengen. Het hoeft niet dekkend te zijn. Het drogen duurt ongeveer 4 tot 5 uur.

Stap 4: je tuinhuis schilderen

Na deze stappen is alles klaar om te beginnen met schilderen! Nu kan je lak op het (droge) materiaal aanbrengen. Neem er veel tijd voor, ook om de lak te laten drogen, zodat je een perfect resultaat krijgt. Hoeveel lagen je aanbrengt hangt af wat voor resultaat je wilt. Maar om het weer- en slijtbestendig te maken moet je wel minstens twee lagen op het oppervlak schilderen. Je kunt onze lak zovaak overlakken als je maar wilt zonder dat je tussendoor hoeft te schuren. Een paar tips:

 • Schilder altijd van boven naar beneden om zogeheten 'druipers' (verfdruppels) te voorkomen
 • Let op dat je niet te veel lak op je kwast doet, want ook daar kunnen druipers door ontstaan.
 • Laat elke laag heel goed drogen. Meestal is 4 tot 5 uur voldoende, maar afhankelijk van de omgeving kan het langer duren
 • De oppervlakken worden met de dag harder en zijn na 10 tot 14 dagen helemaal robuust

Professionele tip: als het te nat, te koud of te warm is, of als er te veel zonlicht is, kan het aanbrengen van de verf moeilijker worden en kan de verf niet goed houden. Het is dus verstandig om te wachten op een periode waarin het weer niet omslaat, en de temperaturen in de dubbele cijfers blijven (zelfs 's nachts). Zet in midzomer de wekker en begin met schilderen in de koelere ochtenduren.

Tuinhuis schilderen – Jeanette schildert haar COMPLETE tuinhuis! (met verf van MissPompadour)

Tuinhuis in een shabby chic of vintage look

Er zijn geen grenzen aan je creativiteit bij het verven van je tuinhuisje. Het maakt niet uit of je je tuinhuis een klassieke grijs-witte kleur wilt geven of met krachtige kleuren een echt highlight in je tuin wilt toveren. Naast de ideeën vanuit onze community kun je ook tijdschriften of platforms doorbladeren voor nog meer inspiratie. Zo wordt het saaie tuinhuisje al snel een trendy shabby chic huis of een blikvanger geverfd in een Scandinavische landhuisstijl. Met onze verschillende kleuren heb je een groot kleurenscala waaruit je kunt kiezen.

FAQ: Vaak gestelde vragen over het verven van tuinhuizen

Kan ik mijn tuinhuis schilderen zonder het eerst te schuren?

Ja, met MissPompadour verf kun je het tuinhuis schilderen zonder het te hoeven schuren. Als je tuinhuisje nog niet geschilderd is of als de oude verf nog in een goede staat is, kun je het na een grondige schoonmaakbeurt gewoon schilderen

Hoe vaak moet ik mijn tuinhuis verven?

Hoe vaak je de verf op je tuinhuis vernieuwd hangt af van de verf, het materiaal, de locatie en hoeveel zin je hebt in verandering. Buiten moet je aan het weer blootgestelde oppervlakken om de paar jaar opfrissen of vernieuwen. Een verse verflaag zorgt er tevens voor dat het grondmateriaal beter wordt beschermd.

Moet ik het tuinhuisje schilderen voordat ik hem in elkaar zet?

Dat hangt af van hoe je tuinhuisje eruitziet. Als er elementen zijn waar je in afgewerkte staat niet gemakkelijk bij kunt of die je niet kunt schilderen, kan je beter de afzonderlijke onderdelen schilderen en goed laten uitharden voordat je ze in elkaar zet. Als er tijdens de montage kleine beschadigingen aan het materiaal ontstaan, kun je die na de montage weer herstellen.

Welke verf gebruik ik voor de houten vloer van mijn tuinhuis?

Wanneer je de binnenkant van je tuinhuis wilt verven, kun je voor de binnenmuren in principe dezelfde producten gebruiken als voor de buitenmuren. En mocht je, naast de houten vloer, ook het houten plafond willen verven, hebben we ook hier een handleiding voor je.

Deze hulpmiddelen heb je nodig bij het verven van je tuinhuis

 • Kwast, bezem, draadborstel: Voor de grove reiniging voordat je met het eigenlijke schilderwerk gaat beginnen.
 • Schuurpapier of schuurvlies: Voor alle plaatsen waar oude verf is afgebladderd of voor andere oppervlaktebeschadigingen aan het tuinhuis die voor het verven glad geschuurd moeten worden, kun je ons Voor af te slijpen – MissPompadour Schuurvlies gebruiken.
 • Poetsdoek en emmer: Het tuinhuis moet vooraf grondig schoongemaakt worden, het beste hiervoor is Om schoon te maken – MissPompadour – Schoonmaker want de oppervlakken moeten stof- en vetvrij zijn voor een goede hechting van de verf.
 • Afdekfolie of krantenpapier: Om de vloer te beschermen tegen verfspatten.
 • Afplaktape: Om raamkozijnen of handgrepen te beschermen.
 • Kwast, verfroller: Voor grote oppervlakken en op water gebaseerde verven is onze verfroller het geschiktst.
 • Voor het nauwkeurig schilderwerk, bijv. rond de raamkozijnen, zijn onze afgeschuinde en milieuvriendelijke verfkwasten Om te schilderen – MissPompadour Verfkwastperfect. Met een vaste hand kun je je het afplakken van de ondergrond zelfs besparen.

Een kleur kiezen

Materialen en benodigdheden