Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina
Wildromantisch of uiterst functioneel, shabby chic of landhuisstijl, klassiek grijs en wit, blauw of kleurrijk - een tuinhuisje kan vele kleuren en stijlen hebben. Om ervoor te zorgen dat de blikvanger in je tuin lang blijft staan, moet je hem regelmatig schilderen. Er zijn geen grenzen aan je wensen en je kleurenverbeelding. Met de producten van MissPompadour kun je ook iets nieuws proberen, want zodra je een andere kleur nodig hebt, kun je het resultaat gewoon weer overschilderen.

Ideeën voor het schilderen van tuinhuisjes van de MissPompadour schildergemeenschap

Onze MissPompadour schildersgemeenschap heeft al een aantal geweldige ideeën opgedaan en je zult zeker een aantal mooie en spannende ideeën vinden voor je tuinhuisje.

Voorbereiding: Hoe kies je de juiste kleur voor het tuinhuisje?

Ons grote kleurenschema laat geen kleurwens onvervuld. Als je hulp nodig hebt bij het beslissen, zullen onze Kleurenkaartjes je zeker helpen. Voor buitengebruik moet je altijd voor Lakn gaan, want dat is bestendiger en weerbestendiger dan Muurverf. Een speciale weerbeschermende verf is niet nodig. Of het nu hout of metaal is, met onze kleuren wordt je tuinhuis in een mum van tijd een sieraad in je tuin.

Is je tuinhuisje nieuw of oud?

Of je tuinhuisje nieuw of oud is maakt voor de procedure bijna geen verschil. Toch hebben we vooraf een paar tips voor je

 • Als je tuinhuisje van onbehandeld hout is gemaakt, moet je zeker een grondverf gebruiken.
 • Bij oudere tuinhuizen die al geschilderd zijn, is het mogelijk dat de oude verf loslaat. Als dit het geval is, moet het verwijderd worden voor het opnieuw schilderen. Het verwijderen van de oude verf zorgt ervoor dat de nieuwe laag goed hecht aan de ondergrond en een goede bescherming biedt tegen vocht.

Van welk materiaal is het tuinhuisje gemaakt?

Welk materiaal het ook is, schilderen is gemakkelijk met onze verven. Veel van onze verven zijn even geschikt voor meerdere materialen. Of het tuinhuisje van metaal, hout of kunststof is, is vooral belangrijk voor de grondverf - tips daarover vind je verderop in de tekst.

Wij bevelen onze MissPompadour Eggshell Lakken aan. Bij hen heb je een breed kleurenschema met veel moderne en opzichtige kleurnuancesn om uit te kiezen. De producten zijn ecologisch, op waterbasis, gemakkelijk te reinigen en slijtvast en zijn bij uitstek geschikt voor tuinhuisjes van hout, metaal en kunststof.

Hoe moet het oppervlak van je tuinhuis eruitzien?

De glansgraad van onze producten varieert van mat en halfglanzend/eggshell tot glanzend. Afhankelijk van welk product je kiest, zal het oppervlak er dus mat of zeer glanzend uitzien - afhankelijk van hoe het invallende licht door het geverfde oppervlak wordt gereflecteerd. Als het hout van je tuinhuisje een sterke nerf heeft, zal dit na het schilderen nog steeds zichtbaar zijn. Voor buitengebruik raden we aan om halfglanzende lak te gebruiken, zoals onze MissPompadour Eggshell-lak, omdat die beter bestand is en gemakkelijker aan te brengen is. Je zult blij zijn met het resultaat. Maar natuurlijk zijn er geen grenzen aan je wensen en kun je ook mat of glanzend mee verven.

Een tuinhuisje goed schilderen: Instructies van MissPompadour

In de volgende stappen geven we je instructies over hoe je je houten of metalen tuinhuisje goed kunt schilderen:

Stap 1: Grof schoonmaken van het tuinhuisje

De eerste stap is het verwijderen van al het grove vuil zoals mos, spinnenwebben en planten uit het tuinhuisje. De beste manier om dit te doen is met een bezem of een schuurspons. Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met een staalborstel

Stap 2: Voorbereiding van het tuinhuisje

 • Vooral bij houten tuinhuizen die al geschilderd zijn, bijvoorbeeld met glazuur, moet je het tuinhuis zeker schuren als de oude verf loslaat. Het is belangrijk om afbladderende verf te verwijderen - anders kan de nieuwe verf niet goed en lang hechten. Mogelijk heb je een schuurmachine nodig voor de ruwe voorbereiding. Voor het verwijderen van de laatste vernisresten is de milieuvriendelijke en reukarme Painting the Past Remover geschikt, die je ook kunt gebruiken voor het verwijderen van mos. Om schoon te maken - MissPompadour Cleaner is ook geschikt om een vetvrij en schoon oppervlak te creëren.
 • Beschadigingen en oneffenheden moeten in deze stap ook worden hersteld, afgeschuurd of opgevuld met een compound: Met Om te plamuren - MissPompadour Planmuur kun je gemakkelijk deuken of gaten verbergen
 • Maak dan het tuinhuisje grondig schoon met schoon water
 • Tot slot raden we je aan om ook de raamkozijnen en andere openingen te maskeren, evenals het gebied rond het tuinhuis, zodat het niet beschadigd wordt door de verf.
Professionele tip: Met onze Om te schilderen - MissPompadour Schuine kwast bespaar je jezelf de moeite van het afplakken van ramen en voegen. Want met dit penseel en een vaste hand kan de verf heel precies worden aangebracht.

Stap 3: Grondverf

De grondverf is de eerste dunne laag en zorgt ervoor dat de verf goed hecht aan het materiaal en dus langer meegaat op het oppervlak

Hier vind je onze grondverven

 • Hout: Bij echt hout speel je op safe met onze Om te blokken – grondverf. De grondverf voorkomt dat looistoffen in het hout uitbloeden en lelijke vlekken achterlaten in de nieuwe verf
 • Gebruik op gelamineerde deuren en kunststof fineerOm te houden – grondverf om een gemakkelijk te schilderen oppervlak te creëren. Breng de grondverf zo dun mogelijk aan en laat hem goed drogen.

Professionele tip: Je moet slechts een dun laagje grondverf aanbrengen. Het hoeft niet dekkend te zijn en ontvouwt zijn mogelijkheden beter wanneer het dun wordt aangebracht. De grondverf moet goed drogen voordat je verder gaat. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 uur.

Stap 4: het schilderen van het zomerhuis

Nu is de tijd gekomen en kunnen de lagen verf op het droge materiaal worden aangebracht. Voor een perfect resultaat heb je voldoende tijd nodig. Hoeveel lagen verf je aanbrengt hangt af van het gewenste resultaat. Het moeten echter minstens twee lagen zijn. Met onze producten kun je zo vaak schilderen als je wilt, zonder tussendoor te schuren. Een paar tips

 • Schilder altijd van boven naar beneden om zogenaamde lopers (verfdruppels) te voorkomen
 • Gebruik slechts een kleine hoeveelheid verf op de kwast, anders veroorzaakt een teveel aan verf ook lopers
 • Laat elke laag heel goed drogen. Meestal is 4 tot 5 uur voldoende, maar afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kan het langer duren
 • De oppervlakken worden met de dag harder en hebben na 10 tot 14 dagen een zeer goede stabiliteit bereikt

Professionele tip: Als het te nat, te koud, te warm of het zonlicht te hoog is, kan het aanbrengen van de verf moeilijker worden en kan de verf niet goed houden. Je moet daarom wachten op een stabiele periode van goed weer waarin de temperaturen in de dubbele cijfers blijven (zelfs 's nachts). Zet in midzomer zeker de wekker en begin met schilderen in de koelere ochtenduren.

Het tuinhuis verven – Jeanette verft haar COMPLETE tuinhuis! (met verf van MissPompadour)

Tuinhuis in een shabby chic of vintage look

Er zijn geen grenzen aan je creativiteit bij het verven van je tuinhuisje. Het maakt niet uit of je je tuinhuis een klassieke grijs-witte kleur wilt geven of met krachtige kleuren een echt highlight in je tuin wilt toveren. Naast de ideeën vanuit onze community kun je ook tijdschriften of platforms doorbladeren voor nog meer inspiratie. Zo wordt het saaie tuinhuisje al snel een trendy shabby chic huis of een blikvanger geverfd in een Scandinavische landhuisstijl. Met onze verschillende kleuren heb je een groot kleurenscala waaruit je kunt kiezen.

FAQ: Vaak gestelde vragen over het verven van tuinhuizen

Kan ik mijn oude tuinhuisje schilderen zonder het eerst te schuren?

Ja, met MissPompadour verf kun je je tuinhuisje schilderen zonder het te hoeven schuren. Als je tuinhuisje nog niet geschilderd is of als de oude tuinhuisverf nog heel goed houdt, kun je het na een grondige schoonmaakbeurt gewoon schilderen

Hoe vaak moet ik mijn tuinhuis verven?

Hoe vaak je de verf op je tuinhuis vernieuwd hangt af van de verf, het materiaal, de locatie en hoeveel zin je hebt in verandering. Buiten moet je aan het weer blootgestelde oppervlakken om de paar jaar opfrissen of vernieuwen. Een verse verflaag zorgt er tevens voor dat het grondmateriaal beter wordt beschermd.

Moet ik het tuinhuisje schilderen voordat ik het in elkaar zet?

Dit hangt af van hoe je tuinhuisje eruitziet. Als er elementen zijn waar je in afgewerkte staat niet gemakkelijk bij kunt of die je niet kunt schilderen, moet je de afzonderlijke onderdelen schilderen voordat je ze in elkaar zet en goed laten uitharden. Als er tijdens de montage kleine beschadigingen aan het materiaal ontstaan, kun je die na de montage gewoon repareren.

Welke verf gebruik ik voor de houten vloer van mijn tuinhuis?

Wanneer je de binnenkant van je tuinhuis wilt verven, kun je voor de binnenmuren in principe dezelfde producten gebruiken als voor de buitenmuren. En mocht je, naast de houten vloer, ook het houten plafond willen verven, hebben we ook hier een handleiding voor je.

Deze hulpmiddelen heb je nodig bij het verven van je tuinhuis

 • Kwast, bezem, draadborstel: Voor de grove reiniging voordat je met het eigenlijke schilderwerk gaat beginnen.
 • Schuurpapier of schuurvlies: Voor alle plaatsen waar oude verf is afgebladderd of voor andere oppervlaktebeschadigingen aan het tuinhuis die voor het verven glad geschuurd moeten worden, kun je ons Voor af te slijpen – MissPompadour Schuurvlies gebruiken.
 • Poetsdoek en emmer: Het tuinhuis moet vooraf grondig schoongemaakt worden, het beste hiervoor is Om schoon te maken – MissPompadour – Schoonmaker want de oppervlakken moeten stof- en vetvrij zijn voor een goede hechting van de verf.
 • Afdekfolie of krantenpapier: Om de vloer te beschermen tegen verfspatten.
 • Afplaktape: Om raamkozijnen of handgrepen te beschermen.
 • Kwast, verfroller: Voor grote oppervlakken en op water gebaseerde verven is onze verfroller het geschiktst.
 • Voor het nauwkeurig schilderwerk, bijv. rond de raamkozijnen, zijn onze afgeschuinde en milieuvriendelijke verfkwasten Om te schilderen – MissPompadour Verfkwastperfect. Met een vaste hand kun je je het afplakken van de ondergrond zelfs besparen.

Kleurselectie

Werktuigen en toebehoren