10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

10% op onze lak* met code GOLACK10 en win met een beetje geluk je bestelling terug, 3x kans - good lak!

Badkuip of wastafel zelf verven: instructie & de beste tips

In Verven - Zo doe je dat · 5 Min leestijd

Wil je je badkamer weer fris laten stralen? Er een echte wellness-oase van maken? Hier laten we zien hoe je je badkuip en wastafel over kunt verven. Hoewel verf niet geschikt is voor de binnenkant van het bad of de wastafel, kun je door ze van buiten te schilderen mooie kleuraccenten aan je badkamer geven met de verf van MissPompadour.

Ideeën uit onze community om je bad of wastafel te verven

Voor onze MissPompadour-verfcommunity is de badkamer meer dan even tanden poetsen of een snelle douche. Deze volgende foto's laten zien: creativiteit kent geen grenzen, zelfs - of vooral - in de badkamer. Laat je inspireren voor jouw badkamerproject!

Voorbereiding: de juiste verf voor je badkuip & wastafel

Dus, voordat je je badkamer een nieuwe look gaat geven, moet je de juiste verf hebben. Met onze verf is dat simpel: die hecht perfect op allerlei materialen. Tel een breed scala aan kleuren daarbij op, en je kan je fantasie de vrije loop laten. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen, zal onze set kleurkaartjes je zeker helpen.

Wij bevelen vooral onze MissPompadour Matglans Robuust-lak aan. Een sneldrogende lak in fantastische kleuren, gemakkelijk aan te brengen, optimaal dekkend, en met een zijdezachte matte glans. Hij is bijzonder sterk, slijtvast en duurzaam en is ook geschikt voor het schilderen van wandtegels.

Wat wil je in de lak zetten?

Geef met onze lak zowel je bad als je wastafel een frisse nieuw kleurtje. Badkuipen kunnen vrijstaand zijn of omzoomd met tegels. De lak hierboven is heel geschikt om tegels te schilderen. Als je heel gladde tegels wilt schilderen, of als je bad vrijstaand is, moet je vooraf even een primer aanbrengen zodat de lak goed hecht. Houd er rekening mee dat onze lak niet tegen stilstaand water kan. Daarom kun je alleen de buitenkant van je badkuip en wastafel schilderen.

Van welk materiaal is je badkuip of wastafel?

Een badkuip die omzoomd is met tegels kun je direct schilderen. Uitgebreide instructies voor het tegels verven vind je in onze gids .
Is
je bad vrijstaand, dan moet je even weten of hij van acryl, email of metaal is voor je hem schildert. Wastafels zijn meestal van keramiek. Maar met de juiste primer hecht bijna elke lak aan de verschillende oppervlakken - zelfs als je je keramische wastafel wilt verven. Welke primer voor welk materiaal geschikt is, leggen we uit in het volgende hoofdstuk.

Je badkuip en wastafel schilderen als een vakman: instructies van MissPompadour

Met onze stap-voor-stap gids laten we je zien hoe je je badkuip en wastafel van buiten een nieuwe verflaag geeft

Stap 1: zorg voor ruimte en een schoon oppervlak

De eerste stap is om alles uit de badkamer te halen wat in de weg zit: badmat, losse planken, douchespul en handdoeken. Dan is het zaak om het bad of de wastafel grondig schoon te maken voordat je de lak aanbrengt. Verwijder stof, kalkaanslag en oude zeepresten zo goed mogelijk. Gebruik onze Reinigen maar! - MissPompadour reiniger. Die is krachtig en milieuvriendelijk. Hij zorgt voor een schoon en vooral vetvrij oppervlak.

Pro tip: als je badkuip van metaal is en er zit wat roest aan de buitenkant, dan moet je dat voor het schilderen helemaal verwijderen en daarna primer aanbrengen. Welke grondverf geschikt is, vind je in stap 4.

Stap 2: afdekken en afplakken maar!

Hoewel onze verf nauwelijks spat, bekleed je voor de zekerheid de vloer met afdekfolie en plak je de randen af met Afplakken maar! - MissPompadour schilderstape. Ook de aansluitingen moet je afdekken. Het gedeelte boven en onder het bad dat je niet wilt verven kun je ook afplakken. Zorg ervoor dat het tape goed aansluit - zo hou je de randen netjes.

Pro tip: verwijder de tape wanneer de verf nog nat is.

Stap 3: beschadigingen fixen

Met Plamuren maar! - MissPompadour plamuur kun je lelijke plekken en gaatjes gladstrijken. Als het droog is, schuur je het glad en maak je alles nog weer even schoon.

Stap 4: grondverf aanbrengen

Voor alle gladde oppervlakken zoals tegels, maar vooral bij metaal, emaille, keramiek en acryl moet je altijd een grondverf toepassen om ervoor te zorgen dat de verf goed blijft zitten.


Stap 5: de badkuip of wastafel verven

Nadat de grondverf is gedroogd - na ongeveer 3 uur - is het tijd om te schilderen. Voor grote oppervlakken kun je het beste een verfroller gebruiken. Voor kleine stukjes, hoeken en randen is de Verven maar! - MissPompadour kwast met zijn schuin aflopende vorm heel handig. Voor een mooie kleurdiepte en stabiliteit verf je het oppervlak twee keer over. Tussendoor moet je wachten - het best een nachtje - tot de eerste laag helemaal droog is.

Pro tip: verf je badkuip of wastafel tijdens het stookseizoen. De lak werkt het fijnst en droogt goed bij een kamertemperatuur van ongeveer 23°C.

Stap 6: verchroomde aansluitingen verven

Met onze verf kun je zelfs de aansluitingen van je badkuip of wastafel verven. Gebruik als grondverf Hechtblocken maar! - MissPompadour allround grondverf. Maar met verf krijg je natuurlijk niet het robuuste effect van chroom zelf.

Stap 7: breng zo nodig een topcoat aan

Wil je het zekere voor het onzekere nemen bij verfwerk wat intensief wordt gebruikt, dan kun je de geverfde stukken van de badkuip of wastafel na het verven van een transparante topcoat of aflaklaag voorzien – bijvoorbeeld met onze Verzegelen maar! - MissPompadour topcoat.

FAQ: veelgestelde vragen over badkuipen & wastafels schilderen

Kan ik tegellak ook gebruiken voor het bad en de wastafel?

Met tegellak kun je alleen de buitenkant van je badkuip schilderen. Onze hierboven genoemde lak hecht (met een laagje grondverf) op tegels, metaal, acryl, email en keramiek. Hij is alleen niet geschikt voor de binnenkant van de badkuip of wastafel, omdat hij niet tegen stilstaand water kan. Hiervoor zou je een speciale badlak moeten gebruiken.

Kan ik een toilet verven?

Ja, je kunt ook je toilet verven met onze lak, maar alleen de buitenkant. Wees daarna wel voorzichtig als je chloor gebruikt bij het schoonmaken. Schoonmaakmiddel met chloor tast namelijk de verflaag aan.

Dit heb je nodig om je badkuip of wastafel te schilderen

Naast de primer en topcoat moet je voor het schilderen de volgende dingen inslaan:

  • Schoonmaakmiddel: voor een schoon, stof- en vetvrij oppervlak kun je het beste onze milieuvriendelijke Reinigen maar - MissPompadour reiniger gebruiken.
  • Afdekfolie en schilderstape: om vervelende verfspatten te voorkomen is er afdekfolie en de Afplakken maar - MissPompadour schilderstape, die in verschillende breedtes verkrijgbaar is.
  • Plamuur: als je beschadigingen hebt op de oppervlakken die je wilt verven, fix die dan met Plamuren maar - MissPompadour plamuur. Schuur daarna glad met Schuren maar - MissPompadour schuurvezel.
  • Lakroller en kwast: voor grotere vlakken is de lakroller voor lak op waterbasis geschikt, voor kleine oppervlakken en smalle hoeken zijn de Verven maar - MissPompadour kwast met schuine, smalle vorm heel goed.
  • Verfbak: om de verf in het originele blik schoon te houden, moet je de benodigde verf altijd in een verfbakje gieten en van daaruit op de kwast of roller nemen

Kleurkeuze

Materiaal en accessoires