• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Siliconen overschilderen met MissPompadour

In Producten en toepassingen · 6 Min leestijd

Heeft jouw badkamer een make-over verdiend? Over het algemeen kun je de tegels op de muren en vloer gewoon overschilderen. Ware het niet dat die vervelende siliconenvoegen er zijn! Je merkt het snel genoeg: verf hecht gewoon niet op siliconen. Maar ook voor dit probleem heeft MissPompadour de perfecte oplossing: Siliconen Afdekken Maar!.

Meer inspirerende foto's kijken en je eigen resultaat delen?

Kan ik over siliconen voegen heen schilderen?

Ja, dit kan als je een dun laagje MissPompadour Siliconen primen maar! aanbrengt voor het schilderen. Dit is een hechtmiddel tussen siliconen en verf of lak. Nadat het is opgedroogd kun je gemakkelijk de lak of verf van jouw keuze aanbrengen, een speciale siliconenverf is niet nodig.

Zowel de MissPompadour muurverf als de MissPompadour eggshell lak en matte lak zijn geschikt. Siliconen primen maar! kan ook worden gebruikt als er op de tegels of muren vlekken met siliconen zitten. Het is ook geschikt voor buitengebruik.

Let op: of siliconenprimer je voeg overschilderbaar kan maken, hangt sterk af van de schoonmaakmiddelen die je in het verleden hebt gebruikt. Raamreinigers kunnen de langdurige hechtkracht beïnvloeden. We kunnen daarom niet garanderen dat de siliconenprimer goed werkt om ramen heen.

Tips om siliconen voegen te reinigen voor het schilderen

De kit moet droog en vet- en stofvrij zijn voordat je gaat schilderen. Poets niet met zeep, schoonmaakmiddelen of andere alkalische reinigingsmiddelen, anders kan de siliconenprimer geen perfecte hechtbrug vormen. MissPompadour "Reinigen Maar!" is wel geschikt voor het schoonmaken van de siliconen ondergrond, waardoor je een goed voorbereid oppervlak om te verven hebt. Breng de reiniger aan op de siliconenvoeg en veeg het daarna grondig weg met schoon water. Je kunt het beste een pluisvrije katoenen of microvezeldoek gebruiken.

Stap voor stap handleiding: Siliconen afdekken maar!

Stap 1:

Maak de siliconenvoegen schoon met de milde, niet-alkalische reiniger MissPompadour Reinigen maar!. Neem af met een pluisvrije doek met water en laat de voegen goed drogen.

Stap 2:

Plak randen af met MissPompadour Afplakken Maar! indien nodig. Roer de siliconenprimer goed door.

Stap 3:

Breng de primer dun aan op de voegen met onze Verven Maar! - fijne verfkwast. Laat de siliconen voegen 20 tot 60 minuten drogen.

Stap 4:

Zodra "Siliconen Afdekken Maar!" is opgedroogd, begin je met schilderen.

Afhankelijk van het project kun je een grondverf nodig hebben voor de ondergrond, bijvoorbeeld bij het schilderen van gladde tegels. Soms is het ook handig om de lakverf te verzegelen met een topcoat.

Siliconen verwijderen en opnieuw voegen

Als er al ernstige schimmelvlekken op het siliconenoppervlak zitten, moeten de voegen volledig worden verwijderd en worden vervangen door nieuwe kit. Je kunt de siliconen met een puntig voorwerp op één punt van de voeg losmaken; meestal kun je ze dan in één keer lostrekken. Gebruik gewoon een stanleymes of een scheermesje. Nadat je de oude siliconenvoeg en de siliconenresten volledig hebt verwijderd, kun je het gebied opnieuw voegen. Laat de nieuwe siliconenvoegen goed drogen voordat je de siliconenprimer erop aanbrengt.

Voor sommige projecten kun je nu ook acryl gebruiken als kit. Dit is gemakkelijk over te schilderen en bespaart je een stap bij toekomstige projecten. In de volgende paragraaf leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Het overschilderbare alternatief voor siliconen: acryl

Acrylvoegen hebben ten opzichte van siliconenvoegen het voordeel dat ze overschilderbaar zijn. Acryl is ook makkelijk mee te werken en veelzijdig. Het is niet alleen geschikt als voegkit, maar ook om scheuren af te dichten en als reparatievuller, omdat acryl gemakkelijk overschilderbaar is.

Een nadeel van acryl is echter dat het gemakkelijk poreus en minder ondoordringbaar wordt als het nat wordt of bij hoge luchtvochtigheid, zoals het geval is bij een bad of douche. Werk daarom alleen met siliconen in de badkamer en keuken. Als je toch acrylkit wilt gebruiken, is het belangrijk dat je de voegen goed laat drogen voordat je eroverheen schildert. Anders kan de verf barsten als de acryl droogt.

Het verschil herkennen tussen siliconen en acryl

Als je werkt met voegen die er al waren, moet je even goed uitzoeken welk materiaal er is gebruikt. Als je het voegmiddel uit de voeg trekt, blijft siliconen meestal aan één stuk, zoals een elastiek, terwijl acryl vrij snel scheurt. Het verschil tussen de twee materialen kun je ook zien in hun consistentie: siliconen doen meer denken aan rubber, het is veel glanzender en plakkeriger dan voegenkit. Acryl lijkt juist meer op kit en heeft een mat, dof oppervlak.

Wat vergeelt sneller: siliconen of acryl?

Omdat aan siliconen tegenwoordig stoffen zijn toegevoegd die zowel schimmelvorming als vergeling tegengaan, is kleurverandering geen probleem meer. Acryl verandert sowieso niet van kleur als het aan licht wordt blootgesteld.

Meer producten voor jouw project