• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Beton is ideaal bouwmateriaal, zowel binnen als buiten. Of het nu gaat om die betonnen muur in je tuin of om het zichtbeton in je woonkamer, hier leer je hoe je saai grijs beton schildert om kleur in huis te halen.

Voor-en-na-foto's uit onze community

De MissPompadour-verfcommunity is lekker creatief aan de slag geweest. Hieronder delen andere schilderaars inspiratie voor hoe je beton kunt verven! Bekijk de voor-en-na-foto's en doe ideeën op om beton bij jou thuis mooier te maken.

Voorbereiding: hoe kies ik de juiste verf?

Beton kan je meestal goed schilderen met lak. Vooral onze MissPompadour Eggshell Lak is super geschikt voor beton buiten en binnen.
Binnen kan je beton natuurlijk ook prima verven met muurverf. Hier kun je kiezen uit onze soorten MissPompadour muurverf: de afneembare muurverf, de duurzame eco muurverf en de LittlePomp krijtverf. Het verschil zit vooral in de slijtvastheid. de afneembare muurverf is een met water afwasbare verf die echt veel kan hebben, terwijl de duurzame eco muurverf minder robuust, maar wel ecologischer is. Onze LittlePomp krijtverf kan je hart veroveren met zijn bijzonder poederig matte oppervlak en delicate kleurnuances.

Wat ga je verven?

Van alles in huis kan van beton zijn: trappen, muren, vloeren of plafonds. Binnenshuis zijn betonnen muren of plafonds meestal gemaakt van licht open poriënbeton, dat veel verf opneemt vanwege de ruwe structuur, maar verder in principe makkelijk te schilderen is. Een cementvloer moet je echter wel primen met een speciale vloerprimer voordat je gaat schilderen of lakken.
Zichtbeton is glad gepolijst beton dat ook gemakkelijk te schilderen is. Je vindt het als muur-, plafond- of vloerelementen.
Ook trappen verven - althans binnenshuis - is geen hogere wiskunde. Als het echter om een betonnen buitentrap gaat, moet je er rekening mee houden dat verf en lak geen stilstaand water verdragen. De horizontale oppervlakken kun je dan dus beter niet schilderen.

Ga je beton buiten of binnen schilderen?

Beton vind je buiten bijvoorbeeld als tuinmuur, keldertrap of paaltjes van het tuinhek. Ook als je je garagedeur gaat schilderen, kun je daaromheen beton tegenkomen dat ook een nieuw likje verf kan gebruiken.
Als je beton buitenshuis gaat verven, raden we je aan om daarvoor onze sterke lak te gebruiken. Binnen kun je ook prima aan de slag met muurverf.

Welk beton ga je schilderen?

Terwijl over het ruwe beton meestal een dekvloer of stucwerk heen komt, vooral binnenshuis, wordt het glad gepolijste sierbeton steeds vaker gebruikt als stijlelement. Als je beton binnenshuis gaat schilderen, maak het dan eerst goed schoon en breng eventueel een primer aan. Dan kun je het sier- of zichtbeton heel goed schilderen. Beton kan echter ook ruw zijn en erg veel verf absorberen. In dat geval is een primer zeker voordelig, om het voor het verven met kleur de sterkte van de absorbtie te egaliseren.

Beton schilderen als een pro: volg deze stappen

Beton schilderen is een leuk klusje omdat het simpel is en het resultaat er altijd geweldig uitziet, of je nu je betonnen vloer, plafond of muren verft.

Stap 1: Grondig schoonmaken

De onmisbare stap 1 is alle oppervlakken die je gaat schilderen grondig schoonmaken. Vooral buiten betekent dat ook: spinnenwebben en stof verwijderen, evenals grof vuil en groene aanslag. Het best hiervoor is onze Reinigen maar! - MissPompadour reiniger. Daarmee krijg je een stof- en vetvrij oppervlak.

Stap 2: Afdekken en afplakken

Dek alles af met folie of karton wat beschermd moet worden tegen verfspatten, zoals de vloer. Plak deur- en raamkozijnen en alle andere dingen die je niet wilt meeverven gewoon af met schilderstape.

Stap 3: Beschadigingen repareren

Maak van de gelegenheid gebruik om met onze Plamuren maar! - MissPompadour plamuur oude boorgaten en butsen te laten verdwijnen.

Stap 4: Grondverf

Grondverf is op beton niet absoluut noodzakelijk. MissPompadour muurprimer kan echter nuttig zijn voor beton met open poriën, omdat dat anders heel veel kostbare verf absorbeert. Als grondverf zorgt het voor een gelijkmatig oppervlak en dus minder verfverbruik. Als er vlekken op het geverfde oppervlak zitten - zoals waterschade, bloedsporen of pennenstreken - gebruik dan onze MissPompadour Hechtblocker. Dit voorkomt dat deze gebruikssporen later weer door de verflaag heen schemeren - vooral als je muurverf gebruikt.

Stap 5: Beton schilderen

Voor het schilderen van beton kun je kwasten, rollers of een spuitsysteem gebruiken. Twee lagen verf of lak moet je sowieso altijd aanbrengen. Als het beton erg ruw en sterk absorberend is, kun je de verf voor de eerste laag ook verdunnen met ongeveer 10% water

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

FAQ: Veelgestelde vragen

Kan ik rechtstreeks op beton schilderen?

Ja, je kunt beton direct schilderen. Als het echter erg ruw is, kun je echt beter een primer gebruiken om de absorptie van de verf te egaliseren. Of je kunt de verf verdunnen bij het aanbrengen van de eerste laag, zodat het goed in het beton trekt. Als er oude gebruikssporen op het beton zitten, helpt een goede primer ook, zodat de vlekken later niet weer door de verf heen schemeren.

Met welke verf kan ik beton schilderen?

Al onze producten zijn geschikt als betonverf - zowel onze lakken als onze muurverf. Onze eggshell lak is echter het meest geschikt, omdat deze zeer robuust is, een elegante matte glans geeft aan het oppervlak, en in veel mooie kleuren verkrijgbaar is.

Materiaal en gereedschap

Naast de verf of lak zelf heb je de volgende dingen nodig om betonnen oppervlakken te schilderen:

  • Bezem, emmer en poetslap: om het oppervlak grofweg schoon te maken.
  • Reiniger: voor een schoon, stof- en vetvrij oppervlak kun je het best onze milieuvriendelijke Schoonmaken Maar - MissPompadour Reiniger gebruiken.
  • Afdekfolie en tape: om alle oppervlakken te beschermen die vandaag niet geschilderd gaan worden, gebruik je ons transparante schilderszeil. Om af te plakken is er MissPompadour afplaktape in verschillende maten.
  • Plamuur en schuurpapier:MissPompadour plamuur is heel handig voor het repareren van butsen en gaten. Schuur dan met MissPompadour schuurvezel.
  • Kwast, verfroller of spuitsysteem: Om nauwkeurig te schilderen kun je onze MissPompadour fijne verfkwast in verschillende maten gebruiken. Voor muurverf op grotere oppervlakken, zoals een betonnen plafond, is onze verfroller geschikt, die we in twee maten aanbieden. Voor lak raden we onze verfroller voor lak op waterbasis aan. Vooral grote oppervlakken kun je echter ook spuitverven. Hiervoor heb je een verfspuitsysteem zoals dat van Wagner nodig, en verdun je de verf of lak met 10% water.

Kleurkeuze

Benodigdheden