• Gratis verzending vanaf 100€
 • Betaal met iDEAL
 • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina
De garagedeur begroet je vaak nog eerder dan de voordeur en moet daarom net zo uitnodigend zijn. Een nieuwe verflaag kan hier wonderen doen. En natuurlijk is het ook goed onderhoud: een sterke verflaag verlengt de levensduur van de deur. Dit artikel geeft je ideeën, instructies en andere belangrijke informatie over het schilderen van je garagedeur.

Ideeën voor garagedeur schilderen van de MissPompadour verf-community

Klassiek of kleurrijk? Er zijn geen grenzen voor je wensen. Wees creatief! Voor ideeën om je garagedeur te schilderen hebben we wat voorbeelden verzameld uit de MissPompadour verfcommunity. Daar vind je nog meer inspiratie.
Heb jij ook een schilderproject afgerond en wil je dat met ons delen? Leuk! Stuur het direct aan advies@misspompadour.nl of voeg het toe aan je productreview!

Video: MissPompadour Filmkoffer -
Annika schildert haar garagedeur!

Voorbereiding: kies de juiste verf voor je garagedeur

Of de deur nu van metaal, hout of kunststof is, MissPompadour heeft een breed palet aan verf voor je. Wij bevelen vooral onze MissPompadour Matglans Robuust-lak aan. Er zijn veel moderne en frisse kleurnuances om uit te kiezen. De lak is ecologisch, op waterbasis, makkelijk schoon te maken en slijtvast. Hij is onder andere te gebruiken op deuren van hout, metaal, kunststof.

Welk type garagedeur wil je schilderen?

Garagedeuren verschillen in zowel materiaal als structuur. Er zijn kanteldeuren, maar ook sectionaal- en roldeuren. Het belangrijkste verschil is dat sectionaaldeuren meestal kunststof elementen hebben. Roldeuren zijn meestal juist van aluminium. Wil je elk onderdeel van je garagedeur schilderen, dan heb je misschien primer nodig voor je mix van materialen.

Schilder je een sectionaaldeur, breng dan verf los per segment aan. Anders barst de verf zodra de deur omhoog gaat.

Van welk materiaal is de garagedeur?

Eerst even: is je garagedeur al geverfd en is de "oude" verf nog stevig en stabiel? Dan kun je hem gewoon oververven in de kleur van je keuze zonder grondverf te gebruiken. Maar is hij nog niet geverfd, of bladdert de oude verf al af, dan moet je misschien even schuren, en in elk geval grondverf aanbrengen.

 • Hout: voor houten poorten, voor losse onderdelen van hout en vooral voor onbehandeld hout, gebruik je een grondverf zoals MissPompadour Hechtblocken maar! en een weerbestendige topcoat erover.
 • Kunststof: ook bij kunststof zit je met "Hechtblocken maar!" aan de veilige kant.
 • Metaal: bij metalen deuren is het belangrijk om roest te verwijderen en een roestwerende grondverf aan te brengen. Gebruik dus eerst een roestwerende grondverf en daarna "Hechtblocken maar!".
 • Verzinkt plaatstaal: verzinkt (of gegalvaniseerd) plaatstaal is lastig schilderen en kost de meeste tijd. Als het oppervlak niet goed is voorbehandeld, staat verf- en corrosieschade geheid te wachten. Oudere zinkstalen oppervlakken zijn probleemloos te verven, maar pas gegalvaniseerde oppervlakken kunnen alleen worden geverfd met speciale grondverf. Dus ga je een verzinkte garagedeur schilderen, zoek dan eerst uit hoe lang geleden hij verzinkt is.
 • Stalen deuren: kun je ook aanpakken met grondverf en lak
 • Aluminium: hier is het belangrijk om te weten of het aluminium geanodiseerd is. Anodiseren (of exoleren) is een bepaald soort beschermlaag voor aluminium. Als het niet geanodiseerd is, of al geverfd, kun je er gewoon overheen schilderen. Op geanodiseerd aluminium blijft de verf op de lange termijn niet goed zitten.
Pro tip: Je kunt erachter komen of het geanodiseerd of niet-geanodiseerd aluminium is door op een onopvallende plek te proberen om een kras te maken met een vijfcentmuntje (koper). Als dat niet lukt, is het geanodiseerd aluminium.

Hoe wordt het oppervlak van de garagedeur?

De glansgraad van onze producten varieert van mat tot matglans/eggshell. Er bestaat ook nog hoogglans lak. Afhankelijk van welk product je kiest, ziet het resultaat er mat of sterk glanzend uit - dit komt door hoe het licht door het oppervlak wordt gereflecteerd.
Voor buitengebruik raden we aan zijdeglans lak te kiezen, zoals onze MissPompadour Matglans Robuust-lak. Dit omdat het iets gladdere oppervlak het onderhoud en het aanbrengen vergemakkelijkt. Het verfresultaat wordt dan sowieso een succes. Maar er zijn natuurlijk geen grenzen voor je wensen: je kunt de garagedeur ook in mat of glans schilderen.

Pro tip: Een garagedeur kan er zeker goed uitzien in hoogglans of mat. Bedenk echter wel dat vingerafdrukken en krassen snel zichtbaar zijn op hoogglanzende oppervlakken, en dat matte verf door het grovere oppervlak lastiger schoon te maken is. Matglans/zijdeglans is verreweg het makkelijkst te onderhouden!

Naast je garagedeur ook je voordeur en houten poort schilderen? Dat ziet er leuk uit! Lees ook de belangrijkste tips en trucs om lekker indruk te maken op de buren en visite: onze gids voor voordeur verven.

Garagedeur schilderen als een pro: gids van MissPompadour

In de volgende stappen geven we je een handleiding om je garagedeur goed te schilderen. Het maakt niet uit of hij van hout, metaal of kunststof is, en of je met lak of outdoor-verf werkt.

Stap 1: schoonmaken en voorbereiden

Als de garagedeur globaal schoon is moet je ook afbladderende verf en roest verwijderen om hem verfklaar te maken

 • Grove reiniging: verwijder met een bezem, borstel of eventueel een hogedrukreiniger al het vuil, stof, mos en spinnenwebben.
 • Oude verf en roest verwijderen: roestplekken en afbladderende verf moeten worden verwijderd en eventueel even worden opgeschuurd.
 • Oppervlak vetvrij maken: Reinigen maar! - MissPompadour reiniger is geschikt om een vetvrij en schoon oppervlak te creëren. Gewoon huishoud-schoonmaakmiddel raden we niet aan, omdat dat meestal vet bevat. Spoel tenslotte het oppervlak nogmaals af met schoon water en laat het goed drogen.
 • Voorbereiding: schroef alle handgrepen los van de garagedeur. Andere delen die niet geschilderd worden plak je af. Bedek de vloer onder de garagedeur met folie om verfvlekken te voorkomen.
 • Krassen en schade herstellen: bij de voorbereiding kun je ook schade en onregelmatigheden herstellen. Denk aan krassen opschuren of deuken opvullen: met Plamuren maar! - MissPompadour plamuur kun je makkelijk deuken of gaten verstoppen.

Stap 2: grondverf

De grondverf is de eerste dunne laag die op het voorbereide oppervlak wordt aangebracht. Het heeft drie functies:

 • De verf hecht beter aan het materiaal, wordt egaler en gaat langer mee
 • Vooral met een lichte kleur op een donker oppervlak, bedekt de grondverf de donkere laag.
 • Hij voorkomt ook dat hout gaat "bloeden" door de verf heen. Voor metaal dient het als bescherming tegen corrosie of roest.

Hier vind je onze grondverf:
 • Voor hout: bij onbehandeld echt hout ben je safe met onze grondverf. De grondverf voorkomt dat de looistoffen in het hout uitlekken en lelijke vlekken achterlaten in de verse verf
 • Voor kunststof: wanneer je een gecoate garagedeur wilt schilderen, prime je met grondverf voor een goed overschilderbaar oppervlak. Breng de grondverf zo dun mogelijk aan en laat hem vervolgens goed drogen
 • Voor metaal: voor metaal is de grondverf vooral belangrijk om roest te voorkomen. Je kunt dezelfde grondverf voor elk materiaal gebruiken.

Professionele tip: Je hoeft eigenlijk maar een dun laagje grondverf aan te brengen. Het hoeft niet dekkend te zijn - het werkt juist beter wanneer je het dun toepast! Zorg ervoor dat je de grondverf 4 tot 5 uur laat drogen, of het best een hele nacht.

Stap 3: de garagedeur schilderen

Tijd om de verflagen aan te brengen. Zorg dat de ondergrond goed droog is. Sluit de garagedeur. Breng de verf aan met een kwast, verfroller of verfspuit. Ga je voor een verfroller, kies dan een verfroller voor verf op waterbasis. Qua kwast raden we onze handige, schuin afgesneden Verven maar! - MissPompadour kwast aan.

Schilder altijd van boven naar beneden om druipers of zakkers (van die lange, zichtbare verfdruppels) te voorkomen. Als er toch druipers ontstaan, schuur ze dan na de droogtijd weg met fijn schuurpapier en werk daar de verf even bij.

 • Hoeveel lagen je moet aanbrengen hangt af van je kleurkeuze, het materiaal en de verf. Dus doe wat jij wilt: breng gewoon net zoveel lagen aan tot je tevreden bent met het resultaat.
 • Laat elke laag echt goed drogen. Meestal is 4 tot 5 uur voldoende, maar het kan langer duren. Dat hangt ook af van omstandigheden zoals het weer.
 • Het verfoppervlak wordt, zelfs na het drogen, elke dag weer iets harder. Na 10 tot 14 dagen bereikt de verflaag zijn optimale stevigheid.

Pro tip: voorkomen dat je kwasten en verfrollers tussen de verfsessies uitdrogen? Wikkel ze waterdicht in! Bijvoorbeeld in vershoudfolie of een plastic zakje, of doe je er een rubberen handschoen overheen. Zo blijft de verf aan de kwast zacht en kun je later meteen door met de volgende verflaag.

FAQ: veelgestelde vragen over garagedeuren verven

De garagedeur schilderen of met spuitverf?

Of je een kwast, verfroller of verfspuit moet gebruiken om de lak aan te brengen hangt onder andere af van het type garagedeur. Voor roldeuren met losse elementen kan een sproeisysteem handig zijn - let op dat de oppervlakken tussenin goed gedroogd zijn voordat je de poort omhoog laat gaan, zodat het niet aan elkaar plakt.

Kan ik een rolluik verven?

Natuurlijk kun je ook een rolluik opknappen met een nieuw laagje verf. Je moet echter niet vergeten ook de oppervlakken binnenin te schilderen. Het beste is om de deur tijdens het verven geleidelijk af te rollen - zo kun je gemakkelijk bij de tussenliggende stukken komen.

Kan ik een kunststof garagedeur schilderen?

Ja, je kunt een kunststof garagedeur ook oververven. Maar bij het verven van kunststof is een goede grondverf wel heel belangrijk. Met de grondverf MissPompadour - Hechten maar! krijg je een heel duurzame coating.

Zijn garagedeuren verzinkt? Hoe kan ik verzinkt staal schilderen?

Garagedeuren van plaatstaal zijn vaak verzinkt (gegalvaniseerd). Galvaniseren is een metalen coating die ervoor zorgt dat het ijzer niet gaat roesten door weer en wind. Als je oude verzinkte garagedeur schreeuwt om een nieuw verflaagje, kun je gewoon meteen beginnen. Als je al roestplekken ziet, moet je die grondig verwijderen en het kale metaal op die plekken even voorstrijken met roestwerende primer en daarna Hechtblocken maar! - MissPompadour grondverf.

Je kunt vers verzinkt plaatwerk alleen niet schilderen zonder speciale behandeling. Dat is dus meer een klus voor professionals.

Dit heb je nodig om de garagedeur te schilderen

 • Hogedrukspuit, bezem, staalborstel: voor de grove schoonmaak voordat het eigenlijke werk begint.
 • Schuurpapier of schuurvezel: waar oude verf is afgebladderd of voor andere oppervlakkige beschadigingen die je glad moet schuren voor het schilderen, kun je onze Schuren maar! - MissPompadour schuurvezel gebruiken.
 • Schoonmaakdoek, schoonmaakmiddel en emmer: met een middel als Reinigen maar! - MissPompadour reiniger wordt de garagedeur grondig schoon. Het oppervlak moet vrij zijn van stof en vet, wil je verf goed blijven zitten.
 • Afdekfolie of kranten: om de vloer te beschermen tegen verfspatten
 • Schilderstape: om dingen af te schermen die niet geschilderd mogen worden - bijvoorbeeld handvatten die er niet af kunnen
 • Kwast of verfroller: voor grote oppervlakken is onze verfroller zeker geschikt. Voor nauwkeurig schilderwerk, bijvoorbeeld rond handvatten of scharnieren, is onze afgeschuinde Verven maar! - MissPompadour kwast perfect. Met een vaste hand kun je jezelf met deze schuine kwast zelfs de moeite van het afplakken besparen.
 • Een verfspuit is ook geschikt voor grote oppervlakken - maar alleen voor verf en primer op waterbasis.

Kleurkeuze

Materiaal en accessoires