• Gratis verzending vanaf 100€
 • Betaal met iDEAL
 • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina
Zoek je naar de beste producten voor je trap?

Een trap schilderen met lakverf op waterbasis kan supergoed! Wel zijn er wat dingen om rekening mee te houden, want trappen zijn natuurlijk aan veel slijtage blootgesteld. Dat je met al onze mooie kleuren lakverf een fantastisch resultaat bereikt, spreekt voor zich. Maar dat alleen is niet genoeg! Het resultaat moet er immers niet alleen goed uitzien, maar ook langdurig mooi blijven.

Van oud naar nieuw: voor-/na-foto's uit onze verfcommunity

Waarom zou je de trap verven? Nou, omdat hij ooit waardevol op maat is gemaakt, en een nieuw likje verf hem weer helemaal chic maakt! Zo kun je hem bovendien makkelijk aanpassen aan je woonstijl. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van een nieuwe trap... Kijk eens wat onze klanten van met hun trappen hebben bereikt en laat je inspireren!

Stap-voor-stap instructies

Stap 1: kies een lak

Kies een lak die speciaal geschikt is om trappen te schilderen. Dat is onze MissPompadour eggshell lak zeker. Je kunt van tevoren het best de kleurkaarten bestellen om de juiste kleur passend bij je interieur te kiezen

Stap 2: ondergrond voorbereiden

Bereid het oppervlak voor door afbladderende verf van het oppervlak te verwijderen. Krassen en butsen kan je met Plamuren maar! – MissPompadour plamuur wegwerken.

Stap 3: trap schoonmaken

Als voorbereiding op het verven maak je de trap grondig schoon. Het beste is om met Reinigen maar! – MissPompadour reiniger en lauw water de trap te ontvetten. Neem hem vervolgens goed af met schoon water. Het is belangrijk dat het oppervlak vrij is van stof en vet. Resten boenwas of ander onderhoudsmiddel belemmeren de hechting van de nieuwe laklaag, dus die moeten eraf.

Stap 4: in de grondverf:

Behandel het te verven oppervlak met passende grondverf voor extra stevigheid.

Als je een houten trap gaat verven, dan zit je goed met een stainblock zoals Hechtblocken maar! – MissPompadour stainblock en hechtprimer. Voor meer informatie over het primen van houten trappen, raadpleeg de FAQ's..

Voor gladde ondergronden zoals tegels en sierbeton moet je voorstrijken met hechtprimer, ook hiervoor is Hechtbloken maar! – MissPompadour hechtprimer en stainblock geschikt.

Wacht na het voorstrijken 4 – 6 uur, of bij voorkeur een nachtje.


Stap 5: trap schilderen

Lak nu de trap. Breng zoveel lagen aan als nodig, totdat je tevreden bent met het resultaat. Het resultaat is meestal dekkend na 2 – 3 lagen, en een dubbele laag is altijd verstandig op de trap. Laat elke laag 4 – 6 uur drogen. De oppervlakken worden met elke dag steviger – na ongeveer 14 dagen hebben ze hun robuuste belastbaarheid bereikt.

Stap 6: verzegelen met topcoat

Bescherm de traptreden na de laatste verflaag, als je geen loper of trapmatten gaat aanbrengen. Hiervoor kun je Verzegelen maar! – MissPompadour topcoat gebruiken. Die breng je aan nadat de verf een nacht heeft gedroogd. De topcoat is de laatste laag – ongeveer 14 dagen na het sealen is de lak op de trap robuust genoeg om weer normaal belast te worden.

Welke verf is goed om een trap te schilderen?

Welk soort verf is geschikt voor een houten trap en wat heb ik verder nodig?

 • De duurzame lakverf MissPompadour eggshell lak is ideaal om de trap mee te schilderen

Benodigdheden voor de voorbereiding en afwerking:
 • MissPompadour "ReinigenMaar!" schoonmaakmiddel
 • Grondverf "HechtblockenMaar!" van MissPompadour om de ondergrond voor te bereiden op het verven en om te voorkomen dat het hout gaat bloeden
 • Topcoat "VerzegelenMaar!" van MissPompadour

Welke verf is geschikt voor betonnen of stenen trappen en wat heb ik verder nodig?

Ook op betonnen en stenen trappen kun je onze lakverf gerust toepassen. Dat maakt hem zo ideaal: ze werken op vrijwel elke ondergrond! Hij is ook praktisch geurloos, én makkelijk om mee te werken.
Deze lakverf is geschikt voor op een betonnen of stenen trap:
Benodigdheden voor de voorbereiding en afwerking:

Waarmee kan ik de trapleuning verven?

Video: Project "Trap Schilderen": filmkoffer make-over met Kathleen (in het Duits)

Veelgestelde vragen over trappen verven

1. Algemene vragen over het schilderen van de trap

Kan je een trap zomaar overschilderen?

In principe kun je bijna alle trappen verven. Belangrijk is vooral de juiste voorbereiding en afwerking. Alleen bij PVC is het lastig te zeggen, omdat daar weekmakers in kunnen zitten die de stevigheid van de lak kunnen aantasten.

Kan een trap geverfd worden zonder te schuren?

Als de oude verf op de trap nog in orde en onbeschadigd is, is schuren niet nodig. Ook betonnen en stenen trappen hoeven niet geschuurd te worden voor het verven, zolang ze maar egaal zijn. Als de lak heel glad en glanzend is, kun je ter voorbereiding de intensief gebruikte oppervlakken met fijn schuurpapier lichtjes opruwen.

Hoe lang moet de geverfde trap drogen?

De trap moet ongeveer 24 uur drogen voordat hij voorzichtig beloopbaar is, op sokken of over een handdoek. De trap moet pakweg 14 dagen drogen en uitharden voordat hij weer normaal belastbaar is.

Hoeveel lak heb ik nodig?

Er zijn zoveel verschillende trapconstructies. Hoeveel verf je nodig hebt, hangt natuurlijk af van hoeveel vierkante meter je trap is. Het beste is om bij benadering het oppervlak van één trede te bepalen en daarna het aantal treden te tellen. Naast elk van onze kleuren verf vind je de praktische verf-rekenmachine, waar je kan invullen hoeveel m2 je gaat verven. De berekende hoeveelheid verf houdt rekening twee verflagen. Vaak is dat al voldoende. Maar het kan altijd zijn dat je extra verflagen nodig hebt.

Hoe kan ik pas geverfde oppervlakken afplakken, als ik de trap in twee kleuren schilder?

Als je de trap in twee kleuren schildert, moet je, indien mogelijk, pas na 14 dagen afplakken en beginnen met de tweede kleur. Dan is de eerste verflaag volledig opgedroogd. Je kunt hier ons schilderstape goed voor gebruiken. Plak het tape eerst even op je broek of shirt, zodat er wat stof aan blijft plakken en het tape niet meer zo sterk plakt. Plak het daarna voorzichtig waar je wilt. Trek bij het losmaken niet recht naar je toe, maar voorzichtig naar de zijkant zodat er zo min mogelijk spanning ontstaat en de verf niet beschadigd wordt. Het is belangrijk om het tape altijd te verwijderen terwijl de verf nog nat is, zodat de nieuwe verflaag niet scheurt. Het beste is om voor elke laag opnieuw af te plakken.

2. Vragen over: houten trappen lakken

De oude lak op mijn trap bladdert af, wat moet ik daarmee?

Begint de oude lak al los te laten, dan moet je stukken waar het loslaat even schuren. Schuur de randen van de oude lak zorgvuldig bij, zodat de ondergrond weer vlak is. Lak die niet loslaat, kan gewoon blijven zitten.

Moet ik de houten trap gronden?

Nadat je trap volledig is opgeschuurd of de lak is verwijderd, prime je de trap met onze grondverf MissPompadour "Hechtblocken maar!". Een laagje grondverf is ook aan te raden op al gelakt hout als je de trap in een lichte kleur gaat schilderen.

Is het nodig om de trap af te lakken met topcoat?

Nadat je de traptreden hebt geverfd, moet je altijd een topcoat aanbrengen. Het intensief gebruikte oppervlak heeft die extra bescherming gewoon nodig. Hetzelfde geldt voor de trapleuning. De stootborden en trapbomen daarentegen zijn ook zonder verzegeling sterk genoeg, mits ze met een robuuste lak zijn geschilderd.

3. Vragen over het schilderen van tegel- en steentrappen

Kan ik alle stenen en tegels verven?

Voor tegels op een trap geldt hetzelfde als voor andere tegels: de overgrote meerderheid van de tegel- en natuurstenen trappen kun je verven. Een uitzondering zijn gecoate terracotta tegels en andere waterafstotende gecoate ondergronden.

Moet ik de tegeltrap/stenen trap in de grondverf zetten?

Een trap van steen, tegels en/of beton moet vóór het verven met een dun laagje grondverf "Hechtblocken maar!" worden behandeld. Dit bereidt het gladde oppervlak bijzonder goed voor op de verflaag. Is het beton poreus, dan kun je de verf voor de eerste laag ook iets verdunnen, of het oppervlak extra verstevigen met een speciale betonsealer.

Heeft een betegelde of stenen trap een topcoat nodig?

De traptreden hebben een topcoat nodig, tegels, steen of hout allemaal – behalve als je er vloerbedekking overheen legt. Je kunt het beste onze topcoat MissPompadour – Verzegelen maar! toepassen voor een stevige extra beschermingslaag.

Hoe makkelijk is een geverfde trap van tegels, steen of beton te onderhouden?

Een geverfde trap zal nooit zo onderhoudsarm zijn als je oude betegelde, terrazzo of stenen trap. Die materialen zijn bijna onverwoestbaar. Baart dit zorgen, omdat het er bij jullie thuis soms wat turbulent aantoe gaat? Overweeg dan eens om alleen de trapleuning, zijkant en stootborden te verven, en de treden in het oorspronkelijke, ongeliefde steen te laten! Naast zijn robuustheid maakt het onregelmatige oppervlak van steen elke schoenveeg onopvallend, terwijl die bij een strakke, zwarte look juist wel direct te zien zou zijn.

4. Vragen over het verven van de trapleuning.

Mijn trapleuning is van hout – hoe moet ik die voorbehandelen?

Ga je de trapleuning verven, ontstof en ontvet hem dan eerst met een milde reiniger, bijvoorbeeld onze MissPompadour – Reinigen maar!. Onbehandeld hout moet je vervolgens nog even voorstrijken met MissPompadour – Hechtblocken maar!.

Mijn trapleuning is van metaal - hoe kan ik die het best voorbehandelen?

Als de trapleuning al eens geverfd is, kun je deze of primen met MissPompadour – Hechtblocker, of compleet zonder grondverf oververven. Reinig de leuning gewoon heel grondig met MissPompadour – Reinigen maar!, of een andere milde reiniger, en je bent er klaar voor. Als je reling roest, of de neiging heeft om te roesten, verwijder dan de losse roest en bereid de ontroeste plekken voor met de grondverf "MissPompadour - Hechtblocken maar!" om verdere roestvorming te voorkomen.

Kan ik mijn kunststof trapleuning ook schilderen?

Ja, ook een kunststof trapleuning is geen probleem. Je kunt hem in de grondverf zetten met MissPompadour Hechtblocker en daarna verven met de hierboven genoemde lak.

Moet je de trapleuning een topcoat geven?

Net als de traptreden moet ook de leuning worden beschermd met een extra topcoat. "Verzegelen maar!" beschermt de lak tegen slijtage van alle (plak-) handen die erlangs komen.

Tip:
vaak krijgen we de vraag: hoe kan je ooit een trap verven die de enige weg is naar boven, naar de kelder, naar de voordeur, enz.?

De oplossing is een beetje extra werk, maar werkt uitstekend: verf gewoon eerst elke 2e trede van de trap. Wanneer die klaar en droog zijn, pak je de rest aan.

Wat je verder nodig hebt: materiaal en andere verfspullen vind je in de MissPompadour webshop

Natuurlijk moet je voor het verven nog wat dingen bij de hand hebben!
 • Schuurpapier of schuurvezel: voor alle plekken waar oude verf is afgebladderd. Deze moeten eerst worden opgeschuurd.
 • Poetslap en emmer om de trap eerst grondig schoon te maken: het oppervlak moet stof- en vetvrij zijn, zodat de lak goed hecht.
 • Afplaktape:verwijder het afplakband altijd wanneer de verf nog niet droog is, zodat je een nette rand krijgt.
 • Afdekfolie of krantenpapier: om de onderdelen te beschermen die je niet wilt verven.
 • Kwast, verfroller en verfbak: het is beter om de verf uit het blik in een verfbakje te schenken. Gebruik een kwast om hoeken en randen te schilderen, en een verfroller om vlakken te verven.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Jouw nieuwe lievelingskleur voor de trap

Een selectie van onze populairste kleuren

Voor het perfecte project

Ons materiaal voor het schilderen van trappen