10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

Plafond verven - dat doe je zo

In Verven - Zo doe je dat · 8 Min leestijd

Ideeën en tips voor je plafond

Iedereen heeft inmiddels genoeg van saaie, spierwitte muren. Langzaam maar zeker durven steeds meer mensen kleur in huis te halen. Maar geldt dat ook voor boven ons hoofd? Is het een goed idee om het plafond van een kamer ook in een kleur te verven? Lees hier verder voor creatieve ideeën die geen "plafond" kennen. Met onze verftips hoef je geen professional te zijn om de zoldering op te knappen. En het resultaat mag er zeker zijn.

Plafond in kleur verven - ideeën uit onze community

In onze grote verfcommunity delen bevriende klanten prachtige voor-/na-foto's. Je vindt hier ook foto's van plafond-verf-projectjes. Heel wat mensen met lef durfden het al aan. Laat je inspireren door hun tips en tricks!

Wil je een houten plafond schilderen, dan vind je nog meer inspiratie in onze blog over houten plafonds schilderen.

Wil je meer inspirerende afbeeldingen zien en je eigen foto's delen?

De juiste verf kiezen voor het plafond

Plafond wit schilderen

Natuurlijk kun je het plafond wit schilderen. Witte verf kan het plafond optisch verhogen en de kamer lichter maken. Wil je het écht licht hebben, ga dan voor MissPompadour Wit met Wit.Little Pomp Wit & Stralend is ook een heel lichte tint wit.

Maar andere, iets gekleurde wittinten hebben ook een prachtig effect. Het mooie Wit met Marmer creëert bijvoorbeeld een warme sfeer in de kamer. Wit met Karakter is ook heel geschikt als plafondkleur, omdat hij prachtig past bij elke muurkleur.

Het kan ook subtiel zijn om een wittint te kiezen die pigmenten van de muurverf bevat. Zo creëer je perfecte harmonie. Je kunt Wit met Lindengroen bijvoorbeeld combineren met een groene muur of Wit met Poeder met een roodachtige muurkleur. Blauw met Sneeuw past bijzonder goed bij blauwtinten en Wit met Vanille past bij alle bruin- en beigetinten.

Zet een mooi accent met een donkerder plafond

Een donkere kleur kan het plafond van een kamer ook juist accentueren. Een donkere plafondkleur is altijd een goed idee als het plafond erg hoog is, zoals in oude gebouwen vaak. Dan is het zelfs mooi om de plafondkleur 20-30 cm op de muur door te laten lopen.

Maar zelfs met een normale kamerhoogte, in nieuwere gebouwen ongeveer 2,5 meter, kan een donker plafond een sfeervolle ambiance creëren. Dit past vooral goed in een slaapkamer of badkamer.

Monochroom design: plafonds en muren in dezelfde kleur schilderen

Je kunt natuurlijk ook het plafond en de muren dezelfde kleur geven. Dit creëert een heerlijke feel-good sfeer en een heel nieuw gevoel in de kamer. Het schilderen van het plafond heeft een verzachtend effect in de hele kamer.

Hoewel mensen vroeger (min of meer) gezellig in grotten leefden, kun je beter oppassen met donkere kleuren in een monochrome kamer - om het grot-effect te voorkomen.

Stappenplan: lekker het plafond verven

De makkelijkste manier om een plafond te verven is met een verfspuit. Het maakt niet uit of het plafond van hout is of gestuct. De licht verdunde verf wordt dun op het oppervlak gespoten. Bij een monochroom kleurontwerp hoeven alleen de vloer en de raam- en deuropeningen goed afgeschermd te worden. Als je alleen het plafond spuit, moet je de muren bedekken. Het is altijd beter om het plafond eerst aan te pakken en daarna de muren. Als je het plafond old skool met een roller wilt verven, werkt dat als volgt:

Stap 1:

Goede voorbereiding is belangrijk. Verwijder stof en spinnenwebben zorgvuldig met een antistatische stofdoek. Haal als dat kan de lampen weg.


Stap 2:

 • Verleng je verfroller met een lange steel. En gebruik een kleinere verfroller, die minder zwaar wordt, zodat het werk niet zo vermoeiend is.
 • Ga je direct aansluitend de muren verven? Dan is het voldoende om de vloer (en eventueel meubels) af te dekken. Zo voorkom je verfspatten op de vloer.
 • Plak het plafond af met schilderstape op de muur. Plak dit op de hoogte tot waar je het plafond optisch omlaag wilt brengen. Voor lage kamers kan dit de bovenkant van de muur zijn; voor hoge kamers 20 of 30 cm onder de bovenkant.

Stap 3:

Verf het plafond minstens twee keer in de gewenste kleur. Verwijder na elke laag het afplaktape terwijl de verf nog nat is. Zo krijg je mooie, scherpe randen.


Stap 1:

Goede voorbereiding is belangrijk. Verwijder stof en spinnenwebben zorgvuldig met een antistatische stofdoek. Haal als het kan de lampen weg.

Stap 2:

 • Verleng je verfroller met een lange steel. En gebruik een kleinere verfroller, die minder zwaar wordt, zodat het werk niet zo vermoeiend is.
 • Ga je direct aansluitend de muren verven? Dan is het voldoende om de vloer (en eventueel meubels) af te dekken. Zo voorkom je verfspatten op de vloer.
 • Plak het plafond af met schilderstape op de muur. Plak dit op de hoogte tot waar je het plafond optisch omlaag wilt brengen. Voor lage kamers kan dit de bovenkant van de muur zijn; voor hoge kamers 20 of 30 cm onder de bovenkant.

Stap 3:

Verf het plafond minstens twee keer in de gewenste kleur. Verwijder na elke laag het afplaktape terwijl de verf nog nat is. Zo krijg je mooie, scherpe randen.

Stap 4:

Verf vervolgens de muren.

Dit heb je nodig om het plafond te verven

 • Plumeau
 • Schilderstape
 • Afdekzeil, afplakfolie of afdekpapier
 • Verfblik en verfbakje
 • Verfroller
 • Lange stok om de verfroller te verlengen

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

FAQ's: veelgestelde vragen over plafonds verven

Kun je een plafond in een kleur verven?

Natuurlijk kun je het plafond in een kleur verven. Wel belangrijk is dat de plafondkleur matcht met de muurverf of het behang.

Welke verf gebruik je voor het plafond?

Elke wandverf is geschikt voor plafonds. Een plafond is niet aan slijtage onderhevig is en hoeft dus niet afwasbaar te zijn. Daarom is de ecologische verf of lak, of de krijtverf van MissPompadour een goede keuze.

Welke verfroller neem je voor het plafond?

De gewone verfroller voor de muur is ook geschikt voor het plafond. Twee tips: het is slim om het handvat te verlengen met een lange stok en om een kleinere verfroller te kiezen - de verf maakt de roller behoorlijk zwaar!

Wat is het effect van een donker plafond?

Een donkere kleur laat het plafond lager lijken. In kamers met erg hoge plafonds kan dat mooi zijn. Je kunt het effect versterken door het bovenste deel van de muur dezelfde kleur te geven als het plafond.

Kun je de muur en het plafond dezelfde kleur verven?

Een monochroom ontwerp kan heel mooi zijn. De kleur laat alles een beetje in elkaar vervagen. Vooral in slaapkamers, badkamers en wellnessruimtes geeft dit een prachtig effect.

Eerst de muur of eerst het plafond verven?

Verf altijd eerst het plafond. Als je het plafond en de muur dezelfde kleur geeft, maakt het niet uit waar je begint. Dan hoef je alleen de ramen en deuren af te plakken en de vloer te bedekken.