10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

Wat betekent "lak mat"?

De term lak verwijst naar verven die het oppervlak van verschillende ondergronden zoals hout, metaal, plastic, enz. af te lakken en te beschermen. Lak mat betekent dat een lak mat wordt als hij opdroogt en geen reflecterend of spiegelend oppervlak vormt. Matte lak heeft een poederachtige, fluweelachtige, zelfs ronduit doffe uitstraling. Het effect is bijzonder hoogwaardig en elegant als meubellak.

De verschillen tussen krijtlakn en andere matte lak

krijtverf staat bekend als een matte lak. Hier ligt het krijt in de lak zacht op alle oppervlakken. De krijtpigmenten nemen het licht echt in zich op en laten, net als fluweel, elke kleur er bijzonder intens uitzien. Je kunt een volledig matte look bereiken met lak op krijtbasis. De geverfde oppervlakken krijgen ook een licht rustiek karakter. Andere matte verven bereiken een soortgelijk effect door in plaats van krijt andere matterende vulmiddelen te gebruiken.

Je vindt deze matte lakvarianten bij MissPompadour

De matte lak is volledig mat. Je werkt op waterbasis, is reukarm en spatvrij. Matte lak is geschikt voor het bewerken van hout, metaal, steen, geverfde en ongeverfde oppervlakken wanneer een glansvrij oppervlak nodig is. Je kunt kiezen uit meer dan 90 kleuren, die ook verkrijgbaar zijn als muurverf. Dit maakt interessante ton sur ton ontwerpen mogelijk. De kleuren van de Matte lak collectie zijn ook afgestemd op de MissPompadour vliesbehang collectie, dus er zijn geen grenzen aan je creativiteit als het gaat om interieurontwerp. Deze lakvariant is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.

In de CosyColours collectie vind je matte, uitstekend dekkende krijtverf. Meer dan 30 meestal pastelkleuren worden aangevuld met een paar warme, donkere inkten. Deze verfkleuren zijn bijzonder geschikt als je meubels met een vintage look wilt ontwerpen of een klassieke landhuisstijl wilt creëren. CosyColours zijn bedoeld voor gebruik binnenshuis en zijn, zoals alle producten van MissPompadour, spatvrij en gemakkelijk aan te brengen. De kleuren zijn geurloos.

De krijtverf in de kindercollectie LittlePomp is ook absoluut mat. De 15 kindvriendelijke kleuren, die volledig onschadelijk zijn voor de gezondheid, zijn bijzonder geschikt voor baby- en kinderkamers. Maar ook volwassenen zullen dol zijn op de zachte, subtiele kleuren.

Mattlak: wat je ermee mee verft

Matt lak is een perfecte meubelverf. Je kunt het niet alleen op hout gebruiken, maar ook op veel verschillende oppervlakken. Natuurlijk kun je gelakt of onbehandeld hout mee verven met meubelvernis. Matter lak is ook geschikt voor het schilderen van metalen, kunststof of stenen oppervlakken. Je kunt ook met matte lak werken op stoffen, hoogglanzende oppervlakken, zelfs op glas en wandtegels die aan weinig slijtage onderhevig zijn. Gebruik lak mat alleen binnenshuis.

Als oppervlakken die met matte lak zijn gelakt bijzonder slijtvast moeten zijn, raden we je aan om ze extra te stabiliseren met onze kleurloze was of met MissPompadour om af te lakken. Zo behouden de oppervlakken nog steeds je matte afwerking en blijft je kleur onveranderd.

Matte meubellak voor de vintage look

Matte meubellak heeft veel voordelen, vooral als je een authentieke vintage look wilt bereiken. Door hun lage of geen glansgraad creëren matte lakken een look die doet denken aan meubels van vroeger. In combinatie met zachte inkten kun je je meubels een echte shabby chic flair geven met matte meubellak.

De rijke, gedempte tinten van de CosyColours collectie zijn bijzonder geschikt voor vintage meubelen. Als je houdt van de heldere pasteltinten uit de jaren 50, dan vind je wat je zoekt in de LittlePomp collectie. Schuur de kleurlaag na de tweede laag een beetje mee om de randen en pilasterlijsten te benadrukken en een geweldige used look op je meubels te creëren

Lak Mat voor de kinderkamer

Als je een wieg of ledikant hebt geërfd en je wilt dat je kind je weer gebruikt, zoals gebruikelijk is in de familie, dan wil je de oude schat misschien een nieuwe kleur geven. Je kunt ook de kledingkast of commode in de kinderkamer mee verven met deze houtverf op krijtbasis. De 15 tinten van LittlePomp krijtverf zijn ontwikkeld door kinderpsychologen. De krijtverf is volledig onschadelijk voor de gezondheid, dus zelfs zwangere vrouwen kunnen je gebruiken. Deze water- en oplosmiddelvrije meubelverf is zo duurzaam en milieuvriendelijk dat je er zelfs speekselvrij mee kunt schilderen. Je kunt er zelfs zonder problemen kinderspeelgoed mee mee verven.

Radiatoren mee te verven met matte lak

Om een storende radiator optisch te laten verdwijnen, verft je hem lekker mee in dezelfde kleur als de muur erachter. De meer dan 90 muurkleuren van MissPompadour zijn ook verkrijgbaar in matte lakkwaliteit. Dit betekent dat je de radiator toon-op-toon kunt ontwerpen met de muurverf. Het matte oppervlak van de lak is vergelijkbaar met het matte oppervlak van de muurverf Duurzame eco muurverf en je radiator wordt vrijwel "weggeschilderd". Overigens is er geen probleem met verwarmen. Let alleen op de temperatuur die de leidingen bereiken. Je kunt al onze lak gebruiken tot 80 °C. De matte lak zet elastisch uit bij verwarming en krimpt ook weer zonder te barsten.

De juiste voorbereiding voor een laag matte lak

Het maakt niet uit wat je wilt verven en welke matlakkwaliteit je kiest, of het nu krijtverf of matlak is, de voorbereidende werkzaamheden zijn altijd hetzelfde en verschillen alleen afhankelijk van het materiaal dat je gaat verven.

Het is belangrijk om altijd te beginnen met het grondig mee te reinigen van je werkstuk. Al het vuil, stof, oude meubelwas en dergelijke moet worden verwijderd voordat je lak aanbrengt. Je kunt het beste het milde maar uiterst effectieve reinigingsmiddel MissPompadour om mee te reinigen bestellen.

Als je hout wilt om mee te verven, moet je eerst controleren of er een risico is dat je hout gaat bloeden. Looizuren kunnen jaren later nog ontsnappen en je verf vernietigen. Bloedend hout en hout dat is gebeitst moet altijd worden voorbehandeld met een primer. MissPompadour om te gronden vormt een barrière tussen je hout en de meubelverf. Het oppervlak wordt egaal gekleurd, de poriën van het hout worden gesloten, eventuele vlekken worden bedekt en je gekozen tint komt echt tot zijn recht. Vervolgens kun je de matte lak in 2 kleurlagen aanbrengen.

Koop matte lak bij MissPompadour

MissPompadour biedt 3 verschillende varianten matte lak. Ten eerste de matte lakkwaliteit, die je in meer dan 90 verschillende kleuren kunt kopen. Dan de matte krijtlak van CosyColours. Hier vind je meer dan 30 uitgebalanceerde zachte, overwegend pastelkleuren. En last but not least, de 15 kindvriendelijke kleuren van de matte krijtlak uit de LittlePomp collectie.

Als je niet zeker weet welke kleur je moet kiezen, kan onze deskundige klantenadvies je helpen via e-mail, telefoon of WhatsApp. Je moet echter altijd eerst kleurkaartjesn bestellen. De Matte lak kleurkaartjesn zijn in briefkaartformaat en kunnen afzonderlijk worden verwijderd, zodat je de verschillende inkten gemakkelijk kunt vergelijken. De kleurstalen bij CosyColours en LittlePomp zijn zelfs met de hand beschilderd, zodat je ook de tactiele eigenschappen van de krijtverf kunt voelen.

Als je dan de verf bestelt, bestel dan tegelijkertijd de bordspoelen zoals kwasten en verfrollers. Dit bespaart verzendkosten of een ritje naar de bouwmarkt.

Veelgestelde vragen & antwoorden over lak Matt

  • Hoe onderhoud je een matte lak? Matte lakoppervlakken kunnen worden afgenomen met een vochtige doek en om mee te reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Als oppervlakken onderhevig zijn aan zware slijtage, kun je krijtlak bovendien stabiliseren met kleurloze meubelwas. Matte lak kan ook worden gestabiliseerd met MissPompadour om af te lakken voor een zeer robuust, gemakkelijk te onderhouden oppervlak.
  • Is matte lak gevoelig? Het minst gevoelig is zeker de lakvariant MissPompadour Eggshell lak. Je krijgt er echter geen volledig mat oppervlak mee. Je zou het glansniveau van Eggshell lak kunnen omschrijven als zijdeachtig mat. Volledig matte lak is iets gevoeliger, maar kan extra worden gestabiliseerd.