Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina


Het is niet zo moeilijk om een oud, misschien zelfs saai meubelstuk om te toveren tot een Shabby Chic blikvanger. Laat allereerst het stuk gewoon op je inwerken. Welke kleur zou het "passen"? Moet het een getint wit zijn? En indien wit, dan eerder romig of krijtachtig, eerder zacht of fris? Of neig je naar een zachte of zelfs sterke tint grijs? Misschien kun je je ook een geweldige pasteltint voorstellen. Neem een kijkje in onze winkel en laat je inspireren. Om een geweldige used look te krijgen, raden we de matte lakkwaliteit van MissPompadour aan. Dit is een prachtige manier om meubels in shabby stijl af te werken. Als de kleur eenmaal gekozen is, kun je je aandacht richten op de conditie van het stuk. Het maakt niet uit of het oppervlak van in de was gezet natuurlijk hout is, of het hout gebeitst is of er een oude vernis op zit. In ieder geval moet het meubelstuk goed schoongemaakt worden. Het moet helemaal vrij zijn van stof en vet voordat je verf aanbrengt. Als de verf in de doeken loslaat als je nat wrijft, heb je te maken met in water oplosbare vlek. In dat geval is het enige wat helpt een grondlaag van Om te blokkeren - MissPompadour Stainblock. De reden hiervoor is dat de vlek in de in water oplosbare verf zou uitlopen en de kleurnuance zou bederven.

Meubels schilderen in shabby stijl - met verf op waterbasis en krijtlak

Als je het meubelstuk hebt schoongemaakt, kun je eigenlijk meteen beginnen met schilderen. Dan kun je beginnen zonder schuren, opruwen en dergelijke. Je schildert het hele stuk gewoon twee keer. Gebruik onze matte Krijtverf of de duurzame Lak Mat. De verf droogt zo snel dat je hem na een half uur kunt aanraken. Geef de meubels nu de gebruikte look.

Neem daarvoor weer een beetje afstand en kijk waar je met het schuurpapier begint. Je kunt het beste een schuurpapier met een gemiddelde korrel gebruiken. Hoe langer de verf gedroogd is, hoe minder gemakkelijk hij geschuurd kan worden. Dus als je vrijwel meteen na het drogen begint te schuren, krijg je een meer rauw uiterlijk. Het beste is om de verf te schuren overal waar een meubel in de loop der jaren uit zichzelf krassen en patina zou hebben ontwikkeld. Je kunt natuurlijk beslag en meubelknoppen vervangen. Vaak is het echter heel charmant om ook gewoon het beslag en de sleutels te schilderen. Schuur ze dan een beetje op om gebruikssporen te simuleren.


Het bewerken en afwerken van meubels in shabby stijl

Nadat je meubel het gewenste vintage uiterlijk heeft bereikt, moet het worden afgewerkt. Hiervoor kun je het beste transparante wax van MissPompadour gebruiken. Met een kleurloze was kun je zelfs op de geschuurde plekken een egaal oppervlak creëren. Bovendien is je meubel gemakkelijk te onderhouden en te beschermen. Bij sommige lichte naaldhoutsoorten zijn de geschuurde randen en pilasterlijsten niet donker genoeg. Ga dan met donkere was over deze plekken heen om ze beter tot hun recht te laten komen. Zoals je ziet is het afwerken van meubels in Shabby stijl helemaal niet ingewikkeld. Mits je de juiste kleur hebt! Wees creatief!