• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Wat kan je schilderen met krijtverf?

Krijtverf is in principe verkrijgbaar in 2 varianten: ten eerste als lakverf voor het behandelen van houten oppervlakken, bijvoorbeeld meubels of deuren. Ook metalen of kunststof meubels kunnen met krijtlak worden afgewerkt. Krijtlak beschermt de oppervlakken van beschilderde voorwerpen met een dun, niet-doorlatend laagje lak.

En dan is er nog krijtverf als muurverf, die vooral wordt gebruikt voor wanddecoratie. Krijtverf sluit de poriën van een oppervlak niet af, maar laat de muren ademen. Alle krijtverf en lak van MissPompadour is veganistisch, op waterbasis, geurarm en veilig voor de gezondheid.

Wat is krijtlak?

Krijtlak is een lak op waterbasis van hoge kwaliteit waaraan krijt is toegevoegd om het zijn ongeëvenaarde uiterlijk te geven. Het is een heel milieuvriendelijke optie. Krijtlak wordt gebruikt om houten of metalen meubels en glazen of plastic oppervlakken te lakken en te beschermen met een dun laagje kleur. Het creëert een krijtachtig, mat oppervlak dat er elegant en hoogwaardig uitziet. Het is bijvoorbeeld heel geschikt voor een romantische shabby chic of vintage look.

Het verschil tussen krijtlak en krijtverf

Krijtverf is de overkoepelende term voor alle verf op basis van krijt. Onder krijtverf vallen krijtlak en krijtmuurverf. Krijtmuurverf is de muurverf met krijt als ingrediënt. Deze muurverven zijn op waterbasis, bevatten weinig tot geen oplosmiddelen en zijn vrij van vluchtige organische stoffen (VOS). Je kunt ze daarom het beste aanbrengen op poreuze oppervlakken zoals pleisterwerk of blootgesteld hout - ze zijn niet zo slijtvast als krijtlak op gladde oppervlakken.

Krijtlak heeft daarentegen een hoger bindmiddelgehalte, waardoor het robuuster is. Het hecht zich sterker aan het oppervlak en je kunt het daarom ook op gladde oppervlakken aanbrengen. Dit is waarom je krijtlak op vrijwel elk oppervlak kunt aanbrengen.

3 goede redenen voor krijtlak

Ten eerste is er een esthetische reden om krijtlak te gebruiken. Een oppervlak dat behandeld is met krijtlak herken je meteen aan zijn bijzondere uitstraling. Door het krijt komen alle kleuren goed uit, doordat ze het licht op het oppervlak op een heel speciale manier weerkaatsen. Krijtlak zorgt voor een matte, elegante afwerking met een licht rustiek tintje. Daarom is krijtlak ook bijzonder geschikt voor meubels met een vintage look. Het fluweelzachte, matte effect van krijtlak staat mooi op elk meubelstuk, of het nu een handgemaakt dressoir of een IKEA-ladekast is. Van steen tot hout, papier, plastic, metaal, zelfs stof en slijtvaste tegels, elk materiaal kan worden behandeld met krijtlak.

Een andere reden om krijtlak te gebruiken is de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Krijtlak heeft praktisch geen waarneembare geur, zelfs niet tijdens het aanbrengen, omdat het op waterbasis is en bijna geen oplosmiddelen bevat. De VOS-waarde, d. w. z. de hoeveelheid vluchtige stoffen die een lak zelfs na het verven in het milieu afgeeft, is extreem laag. De verf mag zich officieel zelfs vrij van vluchtige organische stoffen noemen. Dat zijn de dingen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast is krijtlak schrobvast, stootvast en slijtvast. Dit betekent dat een laag krijtlak een zeer lange levensduur heeft, wat ook onderdeel is van de duurzaamheid van de verf.

En last but not least is krijtlak gemakkelijk en veilig aan te brengen met een kwast of verfroller, zelfs voor "beginnende ververs". De verf druipt of spettert niet, droogt snel en dekt al perfect met de tweede laag. Je kunt dus gemakkelijk al je creatieve ideeën realiseren.

Bestel deze matte krijtlak bij MissPompadour

Je vindt 15 verschillende kleuren krijtlak in de LittlePomp collectie. Ze zijn ontwikkeld door kinderpsychologen, en maken indruk met hun zachte pastelkleuren. Je kunt er absoluut robuuste, stoot- en slijtvaste oppervlakken mee creëren op alle meubels - zowel in de kinderkamer als in andere ruimtes. Zelfs kinderspeelgoed kan met LittlePomp worden geverfd, omdat de lakverf speekselbestendig is. Alle LittlePomp tinten zijn ook verkrijgbaar als muurverf op krijtbasis, zodat stijlvolle ton-sur-ton ideeën mogelijk zijn.

Als je op zoek bent naar matte lak, maar een breder kleurenpalet wilt voor je project, kijk dan eens naar onze MissPompadour Lekker Verven-collectie van robuuste, matte lak. Deze heet... Matte lak, verrassing! Hij is verkrijgbaar in meer dan 90 verschillende kleuren. Je kunt deze lakverf ook gebruiken om fluweelzachte oppervlakken te creëren.

Hoe kies ik de juiste kleur?

De beste manier is om de kleurkaarten te bestellen. De lakkleuren van LittlePomp zijn met de hand op de kleurstalen geschilderd, zodat je het speciale gevoel van het krijt kunt voelen. Je kunt de kaarten thuis in elk licht vergelijken, en als je het nog steeds niet zeker weet, helpt onze deskundige en uiterst vriendelijke klantenservice je graag. Je kunt ze bijna elke dag bereiken via telefoon, WhatsApp en e-mail.

Hoe breng ik de lak aan?

Eerst komt de voorbereiding: voordat je gaat verven, moet je elk werkstuk grondig reinigen. We raden aan om het milde en efficiënte MissPompadour Reinigen Maar te gebruiken. Al het stof, vuil en oude meubelwas moet van het oppervlak worden verwijderd.

Hardnekkige vlekken dek je vervolgens af met de MissPompadour grondverf Hechtblocken Maar. Ook voor gladde oppervlakken en bloedend hout adviseren we een grondlaag met deze primer.

Hierna is het tijd om de eerste laag krijtlak aan te brengen. Hoewel de krijtlak een zeer goede dekkracht heeft, moet je altijd twee lagen aanbrengen voor een perfect resultaat.

Als je de verf een extra beschermingslaag wilt geven, raden we aan om alles aan het einde af te lakken met Verzegelen Maar. Een laag kleurloze meubelwas kan de verf ook beschermen. Als je voor shabby chic gaat, kun je de randen en hoeken daarna ook voorzichtig opschuren.

Veelgestelde vragen over krijtlak

  • Waarom zou je krijtlakgebruiken? Omdat krijtlak elke kleur op een speciale manier naar voren laat komen en je met krijt een heel speciale afwerking krijgt. Krijtlak is ook bijzonder geschikt voor een vintage-look.
  • Op welke oppervlakken hecht krijtlak? Krijtlak kan op elk oppervlak worden gebruikt. Van hout en metaal tot plastic meubels, van kinderspeelgoed tot binnenvensterbanken van natuursteen, krijtverf werkt voor vrijwel elk project. Voor zeer gladde oppervlakken, zoals hoogglans keukens van kunststof fineer, raden we wel aan om voor te gronden met MissPompadour Hechtblocken Maar, zodat de krijtverf beter kan hechten.
  • Is krijtlak geschikt voor meubels? Vanzelfsprekend is krijtlak geschikt voor meubels, en wel van de meest uiteenlopende materialen. Niet alleen meubels van hout en kunststof, maar ook meubels van rotan of riet kunnen met een mooie kleur krijtverf een nieuwe look en een mooie finish krijgen.
  • Kan ik tegels verven met matte krijtlak? Ja, wandtegels met weinig slijtage kunnen worden geverfd met krijtlak. We raden aan om de tegels voor te behandelen met MissPompadour Hechtblocken Maar. MissPompadour Verzegelen Maar maakt de laklaag bovendien een stuk steviger.