• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina
Een verhoogd bed heeft veel voordelen, vooral in kleine tuinen. Of het nu is dat je niet hoeft te bukken bij het tuinieren of dat de slakken niet zo gemakkelijk toegang hebben tot de sla. Maar verhoogde bedden zijn vaak gemaakt van ruw hout en kunnen erg rustiek en opvallend zijn. Er is eigenlijk maar één ding dat helpt: schilderen.
Trouw aan ons motto #simplypaint kun je van elke saaie houten bak een blikvanger maken. Het is echt heel eenvoudig.

Een houten verhoogd bed schilderen: Ideeën uit onze gemeenschap

Er zijn veel verschillende manieren om de elementen in je tuin naar je smaak te veranderen. Ook onze gemeenschapsleden hebben hun creativiteit losgelaten en hun tuinen opgeknapt! Laat je inspireren door hun creatieve werken en Vóór en Na foto's.

Hoe een verhoogd bed om-te-schilderen

Op het eerste gezicht lijkt het misschien ingewikkeld, maar met onze kleuren en stapsgewijze instructies heb je je verhoogde bed in een mum van tijd geschilderd!

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat het hout droog en schoon is. Als het oppervlak van de buitenkant erg ruw en oneffen is, schuur het dan gewoon glad. Dit bespaart niet alleen verf, maar zorgt er ook voor dat het beter hecht. Als je verhoogde bed eerder geschilderd is of het hout oude verfresten heeft, moet je ook oude verfresten voor-af-te-slijpen en verwijderen.

Stap 2: Het hout voorstrijken

Het materiaal voor verhoogde bedden is vaak gemaakt van douglasspar, robinia en soortgelijke tropische houtsoorten. Het is daarom essentieel om het hout voor te gronden met om mee te gronden - MissPompadour grondverf. Dit voorkomt niet alleen dat het hout uitloopt in je kleur, maar creëert ook een bijzonder stabiel, egaal oppervlak voor de eindlaag.

Stap 3: Verf

Breng nu de door jou gekozen kleurnuance aan. De beste kwaliteit hiervoor is Eggshell lak. Die is weerbestendig, stabiel en vergeelt niet. Houd er echter rekening mee dat deze lak ook geen stilstaand water verdraagt.

Stap 4: Breng beschermende folie aan

Bekleed nu de binnenkant van het verhoogde bed met folie. Maak een paar gaten in de bodem van de folie, zodat het regenwater of water zich niet in de bodem kan ophopen, maar via de bodem wegloopt. De folie beschermt ook het hout tegen nat worden en voorkomt dat het hout gaat rotten, zodat je langer van je verhoogde bed kunt genieten.

Met deze selectie zal je project slagen

Hier vind je alles wat je nodig hebt om je bed te upcyclen!

Niet-giftige MissPompadour verf voor je verhoogde bed

Als je je eigen kruiden kweekt, verse sla oogst en je zelfgekweekte tomaten plukt, eet je echt, gezond biologisch voedsel. Chemicaliën uit conventioneel lazuur om het hout te beschermen kunnen echter via het hout in de grond lekken.
Daarom is het zo belangrijk dat je je verhoogde bed behandelt met niet-giftige verf. Zowel de grondverf als de lak van MissPompadour zijn gecertificeerd laag in oplosmiddelen en VOS. Onze kleuren zijn daarom perfect om je verhoogde bed mee te verven.

FAQ: Veelgestelde vragen over het zelf bouwen van een verhoogd bed

Als je je verhoogde tuinbed zelf bouwt en schildert, heb je vast en zeker een of twee vragen. De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier.

Waarom moet een verhoogd bed bekleed worden met folie?

De film voorkomt dat vocht van binnenuit in het hout wordt getrokken. Bovendien kunnen wortels zich niet door verbindingen in het hout boren. Het is alleen belangrijk dat de folie aan de onderkant voorzien is van enkele openingen om wateroverlast te voorkomen.

Wanneer moet ik mijn verhoogde bed verven?

Idealiter schilder je het verhoogde bed voordat je het vult met folie en grond. Maar als je het uiterlijk van je bestaande verhoogde bed niet mooi vindt en het wilt afwerken, kun je het later schilderen. Belangrijk is dat het hout droog is en de weersverwachting geen regen voorspelt.

Moet ik ook de binnenkant van mijn verhoogde bed verven?

Nee. Omdat het verhoogde bed aan de binnenkant bekleed is met folie, hoeft het alleen aan de buitenkant geverfd te worden.

Welke kleur gebruik ik voor mijn verhoogde bed

Kleurnuances die goed in de natuur passen zijn altijd mooi.
Maar misschien heb je al een tuinhuisje of een schutting die een kleur dicteert. Lees onze instructies voor het schilderen van je tuinhuisje. Je kunt ook de kleur van je tuinmeubelen als leidraad gebruiken. We raden niet aan die te kleurrijk te schilderen, want je wilt bloemen en planten de kans geven hun effect te ontvouwen.

Materialen en toebehoren voor het schilderen van je verhoogde bed

  • Schuurpapier of een schuurblok: Verwijder de oude verf en oneffenheden van het hout om een frisse en stabiele laag te krijgen.
  • Verfbakje: Gebruik een verfbakje waarin je eenvoudig de benodigde hoeveelheid kunt gieten. Zo kun je de verf en kwasten gemakkelijk afvegen zonder het zware verfblik te hoeven hanteren. Het verfbakje is hierbij een waardevol hulpmiddel.
  • Kwast of verfroller: Vooral voor het gronden loont het om snel te werken - gebruik gewoon een kleine verfroller. Die kun je naderhand ook gebruiken voor de kleurvernis. Je kunt ook onze kwasten gebruiken om alle hoeken en kieren te bereiken. Dit werkt perfect met onze afgeschuinde Om te schilderen - Fijne MissPompadour penseel.