10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

Monochroom interieur: meubels, plafond en muren in dezelfde kleur

In Kleurwerelden & inspiratie · 7 Min leestijd

Op interieurblogs en in tijdschriften kom je af en toe de term "monochroom schilderen" tegen. Maar wat is dat eigenlijk? "Monochroom" is niets meer dan een andere term voor één kleur. Het betekent dus dat je muren en plafonds, en eventueel ook meubels en radiatoren, in één en dezelfde kleur of kleurenfamilie hebt. Een monochroom kleurconcept opent veel nieuwe mogelijkheden qua interieurontwerp.

Ideeën voor monochrome interieurs uit onze community

In onze grote verfcommunity delen klanten de mooiste voor-/na-foto's. Je vindt er ook foto's van monochrome inrichtingen. Heel wat mensen hebben het al aangedurfd. Laat je inspireren door hun tips en trucs!

Meer inspirerende foto's kijken en je eigen resultaat delen?

Welk effect een monochrome inrichting op een kamer?

Een ton-sur-ton design kan bijvoorbeeld de combi van een plafond en een muur in dezelfde kleur zijn. Maar monochroom is ook een meubelstuk in dezelfde tint als de muur schilderen. Natuurlijk kan ook alles in een kamer dezelfde kleur hebben: plafond, muren, meubels en gordijnen. Bij al deze ontwerpopties moet je wel rekening houden met het effect op de kamer.

In principe zorgen een plafond en muren in dezelfde kleur ervoor dat een kamer er rustig en samenhangend uitziet. Maar wees voorzichtig! Als de plafonds niet erg hoog zijn en je kiest voor een donkere kleur, kan een kamer er al snel uitzien als een grot.

Een leuke optie voor een monochroom interieurontwerp zijn meubels in dezelfde kleur als de muur. Als je een meubelstuk in de muurkleur schildert en voor de muur plaatst, vormt het een optische verbinding met de achtergrond. Het ziet er minder massief en relatief onopvallend uit. Als je in kleine kamers zowel plafond als muren en meubels ton-sur-ton schildert met een lichte kleur, oogt de kamer ruimer.

Ideeën en inspiratie voor ton-sur-ton kleuren

Om kleine kamers optisch te vergroten, raden we alle gebroken witten en lichte pasteltinten aan. De zachte kleuren van de LittlePomp krijtverf zijn bijzonder geschikt.

In kamers met hoge plafonds kan een donkerder tint het plafond optisch naar beneden trekken en het gemoedelijker maken. Je kunt het beste een muurkleur kiezen die een of twee tinten lichter is. Zo blijf je bij dezelfde kleurenfamilie en verandert alleen de helderheid. Een goed voorbeeld van zo'n combinatie is Blauw met Wolk en Blauw met Nacht, of Groen met Gletsjer en Groen met Jade.

Je kan radiatoren het best altijd in dezelfde kleur verven als de muur. Zo gaan ze op in de achtergrond en ogen ze minder storend. Schilder je met onze Duurzame eco muurverf, gebruik dan de bijpassende matte lak voor de radiatoren. Je kunt trouwens ook deuren en deurkozijnen opnemen in je monochrome kleurenschema. Dit creëert nog meer rust in de kamer.

Wil je helemaal consequent zijn, schilder dan ook de vloer in dezelfde kleur. Kies daarvoor de stevige laksoort MissPompadour Eggshell lak en versterk de gekleurde lak vervolgens met MissPompadour topcoat. Of je kunt natuurlijk ook gewoon tapijt in dezelfde kleur leggen.

Eenvoudige instructies om meubels, plafond en muur in dezelfde kleur te schilderen

Stap 1: begin met het plafond, verf dat twee keer.

Stap 2: verf vervolgens de muren. Voor een rijke verflaag raden we twee lagen aan.

Stap 3: als je weinig belaste meubels in dezelfde tint wilt lakken, gebruik dan de muurverf zelf, of MissPompadour matte lak in dezelfde tint. Eggshell lak oogt namelijk wat lichter, omdat het het licht anders weerkaatst. Als je de muurverf gebruikt, is het verstandig om het te verstevigen met MissPompadour topcoat.

Duidelijke instructie vind je in onze blogs over het verven van plafonds en muren.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Veelgestelde vragen over een monochroom interieur

Wat eerst schilderen: plafond of muur?

Begin bij het verven altijd met het plafond. Dan kunnen eventuele spetters die op de muur terechtkomen later makkelijk worden overgeverfd. Vergeet niet om voor je begint de lampen te verwijderen en de lichtknopjes en stopcontacten af te plakken. Verf de muren dus na het plafond.

Kun je meubels verven met muurverf?

Hout en metaal kun je in principe ook verven met muurverf. Omdat de hechting op gladde oppervlakken lager is dan die van lak, raden we het alleen aan op weinig belaste meubels of onbehandeld hout.

Gebruik in andere gevallen de Eggshell lak, Matte lak of de LittlePomp krijtlak. Gladde, bijvoorbeeld gelakte, ondergronden kun je, als je toch de muurverf wilt gebruiken, voorstrijken met MissPompadour primer. Omdat muurverf niet dezelfde stevigheid heeft als lak, raden we een topcoat aan om af te lakken.

Welke kleuren zijn geschikt voor ton-sur-ton inrichtingen?

In principe kun je alle kleuren gebruiken. Voor kleinere kamers kun je het beste lichtere tinten kiezen, zodat de kamer niet te benauwd wordt. Grotere kamers en kamers waar je wilt ontspannen, kun je rustig donkerder schilderen.

Welke wittinten en pastelkleuren voor een ton-sur-ton interieur?

Gebroken wit en zachte pastelkleuren, zoals die van LittlePomp, passen bijzonder goed bij een monochroom interieur. Kleuren als Wit met Marmer, Wit met Zonnetje of Wit met Vanille maken een bijzondere indruk. Blauw & Kalm of Roze & Onverschrokken kunnen ook een mooi effect creëren in elke ruimte.

Welke natuurlijke kleuren voor een monochrome inrichting?

Je kunt ook gaan voor lichte tinten uit de natuur, of het nu beige, subtiel groen en blauw of een ingetogen geel is. Kies voor het delicate Groen met Salie, het luchtige Blauw met Wolk of - in een helder verlichte kamer - Geel met Zon. Beige met Kashmir en Beige met Perzik voegen een just right vleugje kleur toe aan elke kamer.

Donkere kleuren voor een ton-sur-ton interieur?

Het vergt wat lef om een donkere kleur te nemen. In de slaapkamer kan een ton-sur-ton kleurenschema een rustgevend en ingetogen effect hebben. Gebruik een rijke, donkere tint oranje, zoals Oranje met Roest of Oranje met Kastanje. Rood met Koraal en Bruin met Terracotta geven je slaapkamer ook een warme en ontspannen uitstraling.

Met een mysterieuze, intense kleur groen of blauw kun je een donkerder, meer besloten ruimte creëren. Schilder ons Blauw met Inkt of Groen met Bos - beide hebben een warm effect en bevorderen een ontspannen slaap.

Al het materiaal voor jouw project

Bij MissPompadour vind je alles wat je nodig hebt om je project tot een succes te maken.