10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

Muurontwerpen voor kinderkamers: Schitterende ideeën voor kinderen en baby's

In Kleurwerelden & inspiratie · 12 Min leestijd

Ben je op zoek naar de beste producten om de kamer van je kind te verven? In ons product-set vind je alles wat je nodig hebt!

Het maakt niet uit of je de babykamer voorbereidt of de kinderkamer wilt veranderen in een tienerkamer – de werkwijze voor het muur ontwerp en het verven van de kinderkamer blijft altijd hetzelfde, alleen de kleurnuances veranderen.

Kinderkamer muur design: ideeën vanuit onze community

Waarom moet je de kinderkamer verven? Stralende kinderogen zijn reden genoeg! Met een beetje moeite en de juiste kleur tover je een gezellige schuilplaats en een glimlach op het gezicht van je kind. Onze community heeft al wat voorwerk gedaan en geeft je ideeën voor het schilderwerk in de kinderkamer.

De juiste kleuren in de kinderkamer

Of het nu gaat om een baby, peuter of tiener – de kamers zijn het thuis voor de jeugd, waar ze zich veilig en op hun gemak moeten voelen, waar ze zich kunnen terugtrekken en waar ze veel tijd doorbrengen. Daarom is het belangrijk de juiste kleurnuance en een goede verfkwaliteit te kiezen. Er zijn geen grenzen ten aanzien van verfideeën, maar één ding is uiterst belangrijk: de verven voor de kinderkamer mogen geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Deze kleuren bevorderen de creativiteit van je kind

Kinderen zijn creatief. Dit begint bij de kleinsten, meestal zelfs zonder onze steun. Voor de kleintjes zijn heldere muren een uitnodiging tot creatief schilderen. Deze versieren ze snel - wat voor ouders niet altijd een pretje is.
Om je kind creatief zijn gang te laten gaan met behoud van je mooie muurkleuren, is het raadzaam bepaalde delen als "creatieve zones" aan te wijzen. In concreto betekent dit dat MissPompadour Schoolbord- en Magneetverf verf een deel van de muur, natuurlijk op werkhoogte voor je kind. Deze oppervlakten kunnen dan worden beschilderd met krijt en met magneten worden versierd.
Maar niet alleen vastgelegde werkplekjes stimuleren de creativiteit van je kind, ook het meubilair, de muurkleur, kleuraccenten en de kleuren van de meubels in de kinderkamer.
Er zijn speciale artikelen over kleurenpsychologie waarin staat welke kleur voor wat staat. Je kunt je het beste laten leiden door de voorkeuren van je kind. Kleurkeuze en ideeën wat je verft zijn de perfecte manier om je kind bij het ontwerp mee te betrekken en ruimte te geven om zelf te beslissen. Laat hen een paar gekozen kleuren zien en laat hen zelf beslissen. Onze kleurkaartjes helpen met de keuze.
Doordat onze muurverven gemakkelijk kunnen worden bijgeverfd is een verandering van kleur altijd mogelijk mocht de smaak van je kind na verloop van tijd veranderen.

Deze kleuren zorgen voor een rustige slaap

In principe zijn rustige, gedempte kleuren en pastelkleuren perfect voor een slaapkamer of slaapgedeelte. Een mooi voorbeeld is het zachte Beige met Warm. Volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten zijn kleuren die de kleine laten terugdenken aan de kleur in de moederschoot bijzonder geschikt voor babykamers. Wanneer de kinderen al wat ouder zijn, kan de kinderkamer in verschillende zones worden verdeeld. In het speelgedeelte en het slaapgedeelte kunnen verschillende kleuren worden gebruikt die bij elkaar passen.
Hier is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de voorkeuren van het kind. Sommige kinderen houden van licht en hebben een nachtlampje nodig om te slapen – voor hen moet het slaapgedeelte ook vrij licht zijn. Andere kinderen houden van sterretjes of figuurtjes als ze vanuit het bed naar het plafond kijken.
Bij pubers verandert alles weer, want ze slapen niet alleen in hun bed, maar gebruiken het ook als bank. Hun kamer wordt een feel-good ruimte waar ze ook soms tijd doorbrengen met hun vrienden. Belangrijk is hier vooral de wensen van de jeugd te volgen – ook al komt de kleurkeuze misschien niet overeen met je eigen smaak.

Dit moet je in overweging nemen bij het kiezen van kleuren voor de kinderkamer

Het is belangrijk om voor de kinderkamer kleuren te kiezen die het omgeving niet vervuilen met schadelijke stoffen. Traditionele verven ruiken sterk wanneer ze worden aangebracht en blijven maandenlang vluchtige stoffen afgeven aan de omgeving. Dit is anders met verf van MissPompadour. Onze verven zijn op basis van natuurlijk krijt en hernieuwbare grondstoffen uit de natuur. Hierdoor kunnen de muren en vooral je kinderen ademen. Of je nu kiest voor onze LittlePomp krijtverf of onze MissPompadour muurverf – je maakt altijd een goede, duurzame keuze.
Ons verfassortiment omvat de volgende muurverven die ideaal zijn voor het schilderwerk in de kamer van je kind:

Ideeën om de kinder- en babykamer te schilderen

Met kleuren, kleuraccenten en motieven op de muur kun je de baby- of kinderkamer een compleet andere uitstraling geven. Aan de ene kant heb je de basismuurkleur, d. w. z. de verfkleur waarmee je het grootste deel van de kinderkamer verft. Aan de andere kant heb je accentkleuren waarmee je meer kleur aanbrengt of specifieke dingen extra eruit laat springen. Niet alleen muren kunnen kleurrijke accenten worden, maar ook meubels. Voor je verfideeën zijn er geen grenzen.

Schoolbordenverf voor creatief speelplezier

Creëer met schoolbordverf afgegrensde zones waar je kind creatiever kan zijn. Verf een vlak – het kan ook een geometrische vorm zijn – met de schoolbordverf en zet er een doosje bij voor de krijtjes.
De MissPompadour schoolbordverf is kleurloos en wordt over de muurverf aangebracht, maar verandert de kleur ervan niet. Daarop kunnen kinderen met witte en gekleurde krijtjes schilderen en alles kan gemakkelijk weer worden verwijderd met water en een doek.

Makkelijke & mooie DIY motieven

Met motieven, sjablonen, sierranden of wanddecoraties kun je de kamer van je kind snel en individueel verfraaien – net als met het verven van verschillende oppervlakken. Vooral kinderen hebben altijd hun favoriete motieven of figuren die ze graag op de muur willen zien. Je kunt deze heel gemakkelijk toepassen:
Druk het motief in de juiste maat af, knip het uit, plak het op de muur, neem de contouren over en kleur het in.
Een andere optie zijn muurtattoos, muurstickers of muurdecoraties om op te plakken. Ook de motieven van de MissPompadour creatief sjablonen zijn uitstekend geschikt om de muren van de kinderkamer te decoreren.

Kleur voor de kinderkamer: ideeën per leeftijd

Afhankelijk van de leeftijd van je kind worden er andere eisen gesteld aan de muurkleuren en zijn er natuurlijk andere wensen bij de kleurkeuze. Terwijl zachte pastelkleuren de babykamer verfraaien, kunnen tieners de voorkeur geven aan een kleurrijker schema. Hieronder tonen we je tips en welke kleurkwaliteiten geschikt zijn voor welke leeftijd.

Ideeën voor het muurdesign van de babykamer

Het verschil tussen een babykamer en een kinderkamer is dat je als ouders zelf veel tijd doorbrengt in een babykamer. Vooral aan het begin van de nieuwe levensfase is het bijzonder belangrijk dat niet alleen je kind, maar ook jij je op je gemak en veilig voelt. Daarom zijn vriendelijke kleuren met weinig impulsen, zoals een lichtgroen of een gevoelig geel, en vooral een zacht, licht oranje, geschikt voor het muurdesign. Ook hier geldt: creëer aparte zones met verschillende accenten. Je kunt bijvoorbeeld sterren schilderen boven het babybedje en motieven naast de luiertafel, zodat de kleintjes iets hebben om naar te kijken. Het gebied rond de borstvoedingsstoel moet worden geverfd met een muurkleur die je een gevoel van veiligheid en rust geeft.

  • Onze LittlePomp krijtverf bevelen we aan als muurverf voor de babykamer, omdat deze bijzonder milieuvriendelijk is, van nature geen oplosmiddelen bevat en geen giftige dampen afgeeft aan het milieu.
  • Om kindermeubels zoals de luiertafel, het babybedje of de wieg te verfraaien, kunnen ze met de MissPompadour Eggshell lak worden geverfd. Onze lak is vrij van oplosmiddelen. De hiermee behandelde oppervlakken kunnen worden schoongemaakt met een vochtige doek en zijn bovendien speelgoed bestendig. Het laatste is belangrijk omdat baby's vaak aan de spijlen van hun bedje likken of "knabbelen".

Vanaf wanneer kunnen kinderen kleuren zien?

Al een week na de geboorte kan een baby kleuren zien en onderscheiden. Rood, geel, oranje en groen worden het eerst waargenomen. Blauwe en paarse tonen volgen iets later. Daarom is het belangrijk welke kleuren je kiest voor de babykamer. Houd bij het kiezen van kleuren ook rekening met de grootte en de verlichting van de kamer. Voor de babykamer zul je zeker rustige kleuren willen, zodat iedereen zich er op zijn gemak kan voelen. De ervaring leert dat ouders veel tijd doorbrengen in de babykamer: borstvoeding of luiers verschonen en de baby in slaap brengen.

Welke kleur geeft baby's rust?

In onze MissPompadour LittlePomp collectie vind je veel babyvriendelijke kleuren die niet alleen baby's, maar ook ouders tot rust brengen. Vooral pastelkleuren zoals lichtroze, zacht oranje of lichtblauw hebben een vriendelijk effect. Maar ook een fijne, lichte grijze kleur of een fris, discreet groen zijn bijzonder geschikt voor de babykamer.

Ideeën voor de peuterkamer

Al met al raden we aan niet te veel in de verfpotten te duiken als het gaat om kleuren voor de kinderkamer, omdat het vaak niet lang duurt voordat de kamer vol staat met speelgoed. Deze zijn meestal erg kleurrijk. Het oog- en niet alleen dat van je kind – is blij als de muren van de kinderkamer rust uitstralen.

  • De muurverf van MissPompadour is geschikt als muurverf voor de kinderkamer, omdat hij extreem stoot- en krasbestendig is en vochtig kan worden afgewassen.
  • Nu wordt de schoolbordverf van MissPompadour ook interessant, zodat de kleintjes hun eerste woordjes kunnen opschrijven. Of je verft een deel van de muur met MissPompadour magneetverf.
  • De magneetverf is donkergrijs en moet met de gewone muurverf overgeverfd worden om onzichtbaar te worden. Foto's en kleine kunstwerkjes van de kinderen kunnen dan met magneten op deze onzichtbare magneetmuur worden bevestigd.

Grote kleurnuances voor kinderen op de basisschool

Aan kinderkamers van basisschoolkinderen worden weer andere eisen gesteld. De behoeften van een kind op de basisschool zijn immers niet alleen spelen en creatief zijn, maar ook leren en werken. Een schoolkind ontwikkelt al snel zijn eigen voorkeuren als het gaat om de kleurstelling van zijn of haar kamer. Laat je kind dus zeker aan het woord als het gaat om kleurideeën. Bovendien maakt een nieuw kleurenschema in de kinderkamer duidelijk dat er een nieuwe levensfase aanbreekt. Als er voldoende ruimte is, verf dan de muur achter de werkplek in een rustige kleur die de concentratie bevordert. Frisse blauwnuances direct achter het bureau en een zandkleurig beige in de rest van de kamer zijn hiervoor perfect. Want blauw bevordert ook de creativiteit, terwijl de combinatie de concentratie stimuleert.

Professionele tip: breng onze MissPompadour magneetverf aan onder de eigenlijke muurkleur. Je zult het later niet kunnen zien, maar je schoolkind kan er notitieblokjes, briefjes of een klein kunstwerkje aan de muur bevestigen.

Ideeën voor de tienerkamer

Op deze leeftijd moet je de kleurkeuze overlaten aan de personen in de kamer zelf. Ook al vinden sommige ouders het moeilijk: de smaak van tieners wijkt vaak sterk af van die van hun ouders. Veel tieners geven een tijdje de voorkeur aan sterke, zeer donkere kleuren. Laat ze toch hun eigen keuze maken, zodat ze de kans krijgen hun smaak te ontwikkelen. Onze kleuren kunnen altijd gemakkelijk worden bijgewerkt. Als je kind onze LittlePomp collectie ontgroeid is, bieden onze MissPompadour kleuren een ruime keuze waar je zeker mee uit de voeten kunt. Of het nu gaat om het rijke geel met saffraan, het donkere blauw met middernacht of eerder donkergroen met Petrol – deze kleuren zijn ook ideaal als accentmuren. Door een zachte kleur op de rest van de muren aan te brengen, kun je voorkomen dat je kind te veel gestimuleerd wordt.

Een kinderkamer op de juiste manier verven: Instructies van MissPompadour

Wil je de muren van je kinderkamer fantasierijk en harmonisch inrichten met krijtverf? We helpen je met onze stap-voor-stapinstructies:

Stap 1: Voorbereiding

Bedek de vloer met karton, krantenpapier of afdekfolie. Bescherm kwetsbare onderdelen (zoals ramen, deuren of plinten) met tape. Repareer deuken en gaten met onze Om te plamuren - MissPompadour Planmuur. Na het drogen even glad schuren.

Stap 2: Aanbrengen van stainblock

Als je muren verontreinigd zijn met oude olie-, roet- of inktvlekken, is het zinvol een laagje grondverf aan te brengen. Dit geldt ook als je sterk absorberende muren hebt, zoals gipsplaat, of als je over behang heen verft. De volgende zijn hiervoor geschikt:

Stap 3: Verf aanbrengen

Nu kun je met het aanbrengen van de kinderkamer verf beginnen. Pas op dat je niet te veel verf op de verfroller of kwast gebruikt. De keuze is aan jouw of je een verfroller, kwast of sproeiapparaat gebruikt – de verf is gemakkelijk aan te brengen met deze gereedschappen. Laat de verf altijd goed drogen voordat je de tweede laag toepast.

Video: MissPompadour – Koffercamera: Sean pimpt zijn kinderkamer

FAQ: Veelgestelde vragen over het verven van kinderkamers

Als je nog vragen hebt, hebben we de meest gestelde vragen hier voor je op een rijtje gezet.

Welke muren in de kinderkamer kan ik het beste verven?

Alle muren in de kinderkamer dienen met een lichte, vriendelijke basiskleur te worden geverfd. Als je felle kleuren gebruikt, verf dan alleen enkele delen. Omdat er in de kinderkamers ook veel speelgoed of decoratie aan de muren hangt, kan het anders te onrustig worden.

Wat zijn de juiste kleuren voor kinderkamers?

In de kinderkamer kun je verven met al onze muurkleuren. De volgende hebben in de praktijk hun waarde al bewezen - vooral als slechts een gedeelte van de kamer geverfd hoeft te worden - afwasbare muurverf zoals onze MissPompadour - De Nuttige muurverf, bijvoorbeeld voor sterk gebruikte oppervlakten of als achtergrond voor een garderobe.

Hoe lang moet ik de kinderkamer na het schilderwerk laten luchten?

Hoewel onze verf geen schadelijke chemische stoffen bevat, moet de kinderkamer toch goed gelucht worden. Als richtlijn geldt dat de ruimte na het schilderwerk ongeveer een dag goed gelucht moet worden.

Wanneer is het de beste moment om de kinderkamer te verven?

Aangezien de kinderkamer goed gelucht moet worden, is het natuurlijk het beste om deze in de warme maanden van het jaar te verven.

Dit zijn de toebehoren die je nodig hebt om de kamer van je kind te verven

Onze toebehoren helpen je de kinderkamer om te toveren in een sfeervolle en gezellige ruimte:
  • Kranten of karton: Om de vloer te beschermen tegen verfspatten.
  • plakband Voor het afplakken – MissPompadour afplakband: ter bescherming van ramen, deuren of plinten
  • Verfrol: bijzonder geschikt is de Roller voor muurverf 18 cm.
  • kwast: Kies brede kwasten voor het verven van grote oppervlakten en smalle kwasten voor het aanbrengen van motieven in de kinderkamer. Wij raden aan een afgeschuinde kwast te gebruiken, zodat je ook hoeken en randen gemakkelijk kunt bereiken.
  • Creatieve sjablonen, muurstickers en muurtattoos als muurdecoratie

Kleurenselectie

Werktuigen en toebehoren