Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

Heb je ooit het probleem gehad dat je bij het schilderen van muren of kozijnen plekken tegenkwam die niet zo gemakkelijk over te schilderen waren? Welnu, dit zou een verbinding van acryl of siliconen kunnen zijn. We laten zien hoe je zelf met acryl kunt werken en hoe je later over de acryl heen kunt schilderen.

Mogelijke toepassingen van acryl

Acryl is een kunststof die vooral bekend is als plexiglas. Veel meubels, maar ook badkuipen, zijn van acryl. Omdat acryl echter ook een uitzetbare kit is, wordt het, net als siliconen, ook gebruikt als voegmiddel voor beweegbare delen zoals deur- of raamkozijnen of als verbinding voor het repareren van scheuren en gaten in muren
Vloervoegen worden soms ook gemaakt met acryl. Maar omdat het materiaal door zijn oppervlak met grove poriën pluisjes en stof bijzonder goed aantrekt, is er meer pleisterwerk nodig

Acryl of siliconen? Hoe acryl te herkennen

Acryl en siliconen lijken op het eerste gezicht erg op elkaar. Beide stoffen zijn pasteus als ze nat zijn en verharden dan tot een rubberachtige consistentie. Het is soms zelfs voor een vakman moeilijk om ze droog van elkaar te onderscheiden.
We hebben echter twee tips voor je hoe je acryl duidelijk kunt herkennen:

  • Nat: Acryl laat zich tot rolletjes vormen, terwijl siliconen aan je vingers blijven plakken.
  • Als het droog is: snij een stuk uit de voeg. Als het stuk niet uitrekt als een rubberen slang, maar na korte tijd scheurt, is het vrijwel zeker acryl.

Schilderen over acryl: Waar je rekening mee moet houden!

Vergeleken met siliconen heeft acryl het grote voordeel dat het relatief gemakkelijk overschilderbaar is. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je later echt tevreden bent met het resultaat.

Let op de droogtijd

Acrylvoegen moeten goed drogen voordat ze volledig belast en overschilderd kunnen worden. Als vuistregel geldt: 24 uur voor 1 mm acryldikte. De droogtijd kan echter per fabrikant verschillen. Voor de zekerheid moet je 28 dagen wachten voordat je de acrylvoeg overschildert.

Niet gebruiken in natte ruimtes

Acryl is niet geschikt voor voegen in de badkamer of keuken, omdat het bij verhoogde vochtigheid waterdoorlatend wordt. Daardoor kan water achter de voeg komen, het metselwerk binnendringen en leiden tot schimmelgroei. Bovendien is de acrylvoeg op lange termijn niet bestand tegen veelvuldig grondig schoonmaken met schoonmaakmiddelen, zoals die in de keuken en badkamer worden gebruikt, en scheurt hij sneller. Je moet daarom altijd siliconen gebruiken in natte ruimtes

De juiste verf voor acryl

Omdat acryl de neiging heeft stof aan te trekken, is het zorgvuldig verwijderen van vet en stof bijzonder belangrijk. De beste manier om dit te doen is met onze milieuvriendelijke Om schoon te maken - MissPompadour schoonmaker.
Nu kun je aan de slag, of je nu een muur wilt schilderen of kozijnen wilt lakken. Al onze Lak en Muurverf hechten aan de acrylvoeg. Maar afhankelijk van de kleurnuance kan de voeg na de eerste laag nog doorschijnen. Na de tweede laag acryl zou er echter geen kleurverschil zichtbaar moeten zijn.
Natuurlijk kun je ook acrylmeubels schilderen. Hier geldt hetzelfde als voor de voeg: maak het oppervlak vooraf goed schoon, zodat het vrij is van stof en vet en de verf echt goed hecht. Als het oppervlak erg glad is, kun je voorstrijken met onze Om te houden - MissPompadour hechtgrond. Qua kleuren zijn vooral de bijzonder slijtvaste MissPompadour Eggshell lakken en de heerlijk matte MissPompadour Matte lak aan te bevelen.

Correct tekenen van de acrylvoeg: 5 stappen naar een perfect resultaat

Een netjes getekende acrylvoeg - bijvoorbeeld tussen het raam- of deurkozijn en de muur - voorkomt dat de verf later juist bij de overgang naar het kozijn barst en afbladdert of lelijke scheuren veroorzaakt. Acryl is eigenlijk gemakkelijker aan te brengen dan siliconen. Met onze instructies is het heel eenvoudig om een perfecte acrylverbinding te maken.

Stap 1: Schoonmaken

Verwijder met een vochtige doek stof, spinnenwebben of andere pluisjes die zich tussen het kozijn en de muur hebben opgehoopt

Stap 2: Goed afplakken

Om ervoor te zorgen dat je verbinding een mooie, rechte lijn vormt en je schone randen krijgt, plak je het frame af met tape. Zorg ervoor dat je ongeveer 5 mm van het frame vrij laat in de richting van de muur

Stap 3: Teken de verbinding

Knip een klein, afgeschuind spuitgat uit het acrylpatroon en plaats het patroon op de bovenrand van het frame. Teken nu - net als bij siliconen - een rechte acrylverbinding van boven naar beneden, in een hoek van ongeveer 45°, zonder zetting

Stap 4: Het gladstrijken van de voeg

Nu zul je merken dat acryl gemakkelijker is om mee te werken dan siliconen, want het enige wat je nodig hebt om de voeg glad te strijken is je vinger, keukenrol en een vochtige doek. Ga met je vinger en lichte druk langs de voeg van boven naar beneden en verwijder overtollig materiaal met keukenpapier. Steek dan je vinger in de vochtige, pluisvrije doek en veeg nogmaals af

Stap 5: Verwijder de tape en laat het drogen

Verwijder tenslotte de tape en laat de voeg goed drogen

FAQ: Veelgestelde vragen over acryl schilderen

We hebben de belangrijkste vragen over acryl schilderen hier voor je verzameld:

Hoe lang moet acryl drogen voor het schilderen?

Acryl heeft vrij veel tijd nodig om goed te drogen. Als vuistregel kun je onthouden dat 1 mm acryl in een volle dag droogt. Verwacht daarom bij een voeg die een kleine holte kan vullen dat het lang duurt voordat het acryl volledig droog is. Ook de droogtijden variëren per fabrikant, maar wij raden aan 28 dagen te wachten.

Kan ik verlopen acryl nog gebruiken?

Theoretisch kan acryl niet verlopen, dus je kunt het na de vervaldatum nog steeds gebruiken. Je moet er wel op letten dat je de cartridge op de juiste manier bewaart, d.w.z. rechtop en vorstvrij. Als het patroon eenmaal geopend is, moet het goed afgesloten worden om het acryl tegen uitdrogen te beschermen. Je kunt het beste een schroef of een geschikte spijker stevig in de spuitpunt steken.

Gebruik je acryl voor of na het schilderen?

Je moet altijd acrylaanbrengen voordat je gaat schilderen. Je wilt immers ofwel een mooie, elastische overgang tussen het raam- of deurkozijn bereiken, ofwel kieren opvullen. Als er een verflaag onder de voeg zit, kan de acryl geen verbinding vormen tussen de muur en het materiaal van het raam- of deurkozijn.

Waarom barst acryl na het schilderen?

Acryl scheurt meestal pas na het schilderen als je het vooraf niet goed hebt laten drogen. Daarom is het beter een dag langer te wachten dan later geïrriteerd te raken.

Kan ik over siliconen heen schilderen?

Op silicone kan geen lak of verf blijven hechten. Wanneer je toch een siliconen voeg wilt schilderen, raden we je aan om van tevoren onze Om siliconen te gronden – grondverf voor siliconen te gebruiken. Dit is een effectieve manier om siliconen voegen te behandelen en je kunt er vervolgens met je wenskleur overheen schilderen.

Deze accessoires heb je nodig om acryl te tekenen & om-te-schilderen

Voor het tekenen van een acrylvoeg:

  • Plakband: Voor af te tapen het raam- of deurkozijn en om te helpen de voeg recht te trekken. Onze restloos composteerbare Voor af te tapen - MissPompadour afplaktape is hiervoor zeer geschikt.
  • Doek en keukenrol: Om schoon te maken de plaats waar de voeg moet komen en om de vinger die je over het acryl trekt schoon te maken. Een gladstrijker, zoals die voor siliconenvoegen, kan nuttig zijn, maar is voor acryl niet absoluut noodzakelijk.

Om te schilderen van acryl:

  • Doek en reinigingsmiddel: Voor te zuiveren der acrylvoeg of acryloppervlak. Onze Om schoon te maken - MissPompadour schoonmaker is milieuvriendelijk, diervrij en vrij van schadelijke chemicaliën
  • Smalle borstel: Voor het borstelen over de acrylvoeg. De smalle, puntige Om te schilderen - MissPompadour Schuine kwast is hiervoor goed geschikt.

Overschilderen van acryl/silicone - Hoe maak je het perfect?

Gereedschap & accessoires voor je project