Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

In veel flats of huizen is de gang de eerste kamer waar je binnenkomt. Het geeft een eerste indruk van je huis - voor jou en je gasten. Het is ook vaak de kamer waar de kledingkast en de schoenenrekken staan. Met een nieuwe verflaag geef je je gang in een handomdraai een moderne, vriendelijke en uitnodigende flair.

Het schilderen van een gang: Ideeën van onze gemeenschap

Als je je gang wilt schilderen of renoveren, vind je veel ideeën voor verschillende ontwerpmogelijkheden in de voorbeelden van onze MissPompadour schildergemeenschap. Ideeën van klassiek tot modern, verschillende kleurencombinaties of patronen, voor de kleurrijke inrichting van smalle of donkere gangen.

Voorbereiding: Hoe kies je de juiste kleur & Hoeveelheid kleuren voor je hal?

Gangen zijn in vergelijking met andere ruimten aan veel slijtage onderhevig - dit geldt ook voor de muren. Daarom moet je voor het schilderen slijtvaste verf gebruiken, of je kunt in de laatste stap een "beschermlaag" aan de verf toevoegen. In het volgende hebben we samengevat welke kleuren bijzonder geschikt zijn voor het schilderen van de gang:

Kleurkwaliteit

Grondlaag

Als je muren vervuild zijn met oude olie-, roet- en inktvlekken, is het verstandig om een grondlaag van stainblock aan te brengen. Dit geldt ook als je sterk zuigende muren wilt schilderen, zoals gipsplaat of vers pleisterwerk, of als je over behang heen schildert.

De volgende producten zijn ideaal om voor te strijken

Hoeveelheid kleuren

Voor elke kleur vind je in de winkel een Verf Calculator. Het laat je precies zien hoeveel verf je nodig hebt voor hoeveel oppervlak. Je hoeft alleen maar in te voeren hoeveel vierkante meter je wilt schilderen en het juiste oppervlak uit de lijst te kiezen. Je vindt de Verf Calculator altijd direct naast of onder de kleurnuance. De aangegeven hoeveelheid kan echter variëren afhankelijk van de ondergrond. Je moet er ook rekening mee houden dat je meer verf nodig hebt voor meerdere lagen.

Welkom! De juiste kleuren om de gang optisch op te fleuren en te vergroten

Meestal zijn gangen niet erg ruim. Vooral in nieuwere huizen en flats wordt hier ruimte bespaard. Daarom is het des te belangrijker om bewust na te denken over het wandontwerp van de gang. Aan de ene kant kun je visuele grandeur bereiken door het juiste kleurenschema te gebruiken, en aan de andere kant door de entree netjes te houden. Als er ook schoenenrekken en kledingkasten in de gang staan, is inbouwmeubilair aan te raden

Bij het ontwerpen van de gang is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deuren naar aangrenzende kamers vaak open staan. Daarom moet de muurverf harmoniëren met alle aangrenzende kamers en met het trappenhuis. Als deze muurverf vrij neutraal is, kun je een intensieve kleur kiezen voor de muren van de gang. De gang is tenslotte geen ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Over het algemeen raden we aan om voor het ontwerp van de muurverf in alle kamers een concept te maken waarin ook de gang of het trappenhuis is opgenomen. Optische accenten kunnen ook heel specifiek worden gezet met ons behang MissPompadour.

Gangen worden versterkt door de kleur van de vloer en het plafond, maar ook door tapijten of details zoals vazen en schilderijen. Grote spiegels kunnen de ruimte ook vergroten, net als goede verlichting. Je kunt elementen zoals radiatoren eenvoudig "wegschilderen" door voor deze items dezelfde kleur te gebruiken als voor de muren.

Een smalle gang schilderen

Je kunt eenlange en smalle gang gemakkelijk visueel vergroten door hem in twee kleuren te schilderen, waarbij je de eindmuur donkerder schildert dan de zijmuren. Horizontale strepen doen de kamer ook groter lijken. Voor het kleurenschema kun je lichte, vriendelijke kleuren gebruiken of subtiele, zoals groen, die op hun beurt de houten meubels in vintage of landhuisstijl accentueren

Vaak is het raadzaam om een smalle gang in meer ingetogen witte of grijze tinten te ontwerpen (inclusief de meubels en de vloer) en deze bovendien in te richten met decoratieve accenten en accessoires. Het plafond schilderen in een lichte kleur kan je gang ook visueel vergroten.

Een ander idee is om de gang in twee kleuren te schilderen - verander de kleur halverwege of benadruk afzonderlijke gebieden in een andere kleur. Hoe dit precies werkt leggen we hieronder uit.

Een donkere gang schilderen

Lichte kleuren zijn bijzonder geschikt voor donkere gangen. Je moet de kamer ook opfleuren met goede verlichting - warm wit licht is hier een goede keuze. Een licht, warm grijs en tinten gebroken wit zijn in dit geval bijzonder geschikt.

Muren op de juiste manier afplakken voor verschillende effecten

Het schilderen van een gang: Ideeën voor patronen

Welke kleur je kiest voor je gang hangt af van de vorm en oriëntatie van de gang, en van je bereidheid om te experimenteren.
Vooral als de gang gescheiden is van de andere kamers en niet openlijk met het huis verbonden is door een trap, kun je een beetje experimenteren - er zijn geen grenzen aan ideeën en patronen.
Kies Kleurnuances die de rest van de stijl van je flat of huis aanvullen. Afhankelijk van de kleur waarmee je werkt, kun je een mediterrane flair creëren in de entree of een nette landhuisstijl. Door natuurlijke tinten te gebruiken, zoals beige en grijs, kan je gang overgaan in een aangrenzend natuurlijk interieur. Met onze stencils kun je gemakkelijk patronen maken op meubels, muren of zelfs de vloer.

De gang in twee kleuren schilderen

Door meerdere kleuren te gebruiken of in twee kleuren te schilderen, kun je de verhoudingen van de kamer visueel veranderen en hem beter laten uitkomen

  • Een donkere kleur laat een muur dichterbij lijken dan hij in werkelijkheid is - dit is vooral geschikt voor korte muren. Omgekeerd kun je de parallelle zijmuren in de gang in een lichtere tint grijs schilderen, waardoor het lijkt alsof ze verder weg staan.
  • Een andere optie is om de raam- of deurkozijnen te integreren in het kleurenschema en bijvoorbeeld de muren in een lichtgrijs te schilderen en de kozijnen in een mooi wit.
  • Door het plafond in een heldere, gedurfde toon te schilderen wordt de gang opnieuw vergroot.
  • Of je kunt strepen toevoegen. Horizontale strepen verminderen visueel de hoogte van de muur, creëren een gevoel van diepte en laten de kamer breder lijken. Ze zijn dus een goede keuze voor een smalle gang met een hoog plafond.
  • Verticale strepen worden aanbevolen voor lage plafonds omdat ze de binnenruimte visueel vergroten. Kleurverlopen kunnen ook mooie accenten leggen op de gangmuren. Er zijn geen grenzen aan de mogelijkheden van tweekleurige halontwerpen.

De gang op halve hoogte schilderen

De hal halverwege schilderen is trendy en brengt een vintage stijl over. Het is ook een goed idee, vooral in huishoudens met kinderen, om het onderste deel donkerder te schilderen en zo vlekken of vuilvlekken minder zichtbaar te maken. In kamers waar de vloer contrasteert met de kleur van het plafond, kun je een goede overgang creëren.
Als vuistregel geldt: schilder het onderste derde deel van de muur in een donkerder kleur. Welke kleuren en kleurencombinaties je wilt gebruiken is aan je creativiteit. Omdat onze Muurverf zonder problemen kan worden overgeschilderd, kun je hem op elk moment gemakkelijk opnieuw inrichten als je smaak na verloop van tijd verandert.

Een gang op de juiste manier schilderen: Instructies van MissPompadour

Schilder zelf je gangmuren. We hebben een gedetailleerde stap-voor-stap handleiding voor je:

Stap 1: Voorbereiding

Maak de muren grondig schoon van stof en spinnenwebben. Bedek de vloer met karton, kranten of folie. Je moet ook de deur- of raamkozijnen afplakken, zodat je de verf netjes kunt neerzetten. Als je je gang tweekleurig of halfsteens schildert, moet je ook tussen de afzonderlijke tegels afplakken. Zorg ervoor dat de tape overal goed plakt, zodat er geen verfdruppels onder de tape kunnen komen. Zo krijg je schone overgangen.

Stap 2: Breng de stainblock aan

Als je een stainblock gebruikt zoals onze om mee te primen, is het belangrijk om deze dekkend aan te brengen. Dit kan vooral nodig zijn bij het renoveren van een gang, als vuil en vieze vlekken moeten worden overgeschilderd. Zorg er altijd voor dat je schoon gereedschap gebruikt en laat de primer een nacht drogen.

Stap 3: Breng de verf aan

Nu kun je beginnen met het aanbrengen van de verf. Pas op dat je niet te veel verf op de roller of kwast gebruikt
Het is aan jou of je een verfroller, een kwast of een verfspuit gebruikt - het aanbrengen van de verf werkt met alle drie. Laat de verf goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt.

FAQ: Veelgestelde vragen

Welke kleur is volgens Feng Shui geschikt voor de entree?

Volgens Feng Shui moet je de kleur van de gang rustig, uitnodigend en helder vormgeven - vooral belangrijk bij het kiezen van kleuren voor smalle of donkere gangen. Accessoires als spiegels en goed ontworpen verlichting geven een gevoel van ruimtelijkheid. Evenzo moet de energiestroom zich verspreiden naar de andere kamers en afgeremd worden door (ronde) onopvallende meubelstukken
Een geordende kledingkast, of een in de muur geïntegreerde, helpt de gang natuurlijk ook rust uit te stralen
Welke kleuren uiteindelijk geschikt zijn voor het ontwerp van je gang hangt af van de aard van de gang, de rest van de inrichting van je huis en natuurlijk je eigen persoonlijke smaak

Moet ik speciale kleuren gebruiken voor de gang?

Omdat de entree meer aan slijtage wordt blootgesteld dan andere ruimten, kun je die het beste schilderen met een afwasbare Muurverf. Als je meer inspiratie nodig hebt, hebben we hieronder een selectie van Kleurnuancesn en kleurkwaliteiten voor je.

Materiaal en toebehoren voor het schilderen van de gang

  • Afdekfolie of krant: Om de vloer te beschermen tegen verfspatten kun je ons schilderszeil gebruiken.
  • Sjablonen voor muurontwerp.

Je nieuwe favoriete kleur

Een selectie van onze populairste kleuren

Voor jouw perfecte project

Schildersgereedschap en accessoires voor het schilderen van je gang