10% op onze lak* met code GOLACK10

Naar de startpagina

Vensterbank schilderen: tips en instructies

In Verven - Zo doe je dat · 10 Min leestijd

De juiste producten om de vensterbanken te schilderen op een rijtje?

Vensterbanken zijn zowel binnen als buiten belangrijke stijlelementen van een woning. Binnen bieden ze vaak ruimte voor leuke accessoires of planten. Aan de buitenkant van het huis kan je de raamkozijnen netjes schilderen, maar de vensterbanken moeten er ook onderhouden uitzien. Alleen die twee samen, in combinatie met een mooi afgewerkte voordeur, zorgen ervoor dat een huis er uitnodigend bij staat. Als de vensterbanken niet meer netjes of mooi ogen, kun je ze prachtig schilderen. Hier laten we zien hoe dat moet.

Meer inspirerende foto's kijken en je eigen resultaat delen?

Vensterbank schilderen: welke verf is goed voor welke vensterbank?

De vensterbanken overschilderen is altijd een goed idee. Hiervoor raden we de robuuste en slijtvaste eggshell lak aan. Afhankelijk van het materiaal waar de vensterbank van is, moet je deze voorstrijken met een primer. De volgende materialen hebben altijd primer nodig: marmer, steen, graniet, beton, metaal en aluminium . Lees meer over de verschillende materialen.

Aluminium is een speciaal geval. Hier is het belangrijk dat je eerst uitzoekt of het geanodiseerd of niet-geanodiseerd aluminium is. Als het niet-geanodiseerd is of al geverfd is, kun je er na een laagje grondverf gewoon overheen schilderen. Op geanodiseerd aluminium blijft verf op termijn helaas niet goed zitten.

Je kunt testen of je geanodiseerd of niet-geanodiseerd aluminium hebt, door op een onopvallende plek een kras te proberen te maken met een koperen muntje. Als dit niet lukt, is het geanodiseerd aluminium.

Omdat vensterbanken vaak kleinere oppervlakken zijn, is het een ideale kans om restjes lak van je vorige project te gebruiken. Zo kun je de vensterbanken bij je meubels laten passen. Voor een vensterbank die niet veel gebruikt wordt, kun je ook restjes matte lak gebruiken . Heb je in de kinderkamer vensterbanken die je bij de meubels of muur wilt laten passen, dan kun je ook LittlePomp krijtlak gebruiken. Deze is verkrijgbaar in 15 zachte tinten die passen bij de LittlePomp krijtverf op de muren.

Simpel stappenplan: vensterbank lakken

Stap 1: schoonmaken

Maak allereerst de vensterbank zorgvuldig schoon. Dit gaat altijd goed met ons milde schoonmaakmiddel MissPompadour ReinigenMaar!. Neem af met schoon water en laat alles goed drogen. Vergeet niet goed af te plaken!

Stap 2: grondverf

Afhankelijk van de staat en het materiaal van de vensterbank moet het oppervlak een beetje worden opgeschuurd (aluminium) en worden gegrond met de hechtprimer en stainblock HechtblockenMaar!(voor gladde oppervlakken of echt hout). Als je de primer als stainblock gebruikt op onbehandeld hout, moet deze ongeveer 8 uur of een nachtje drogen. Als hechtgrond op gladde oppervlakken zoals kunststof is 3 uur droogtijd voldoende.

Stap 3: schilderen

Breng nu minstens 2 lagen van je gekozen kleur aan. Geef de verf na elke laag 4 uur de tijd om te drogen.

Stap 4: verzegelen

Tot slot kun je binnenshuis de nieuwe laklaag extra slijtvast maken met MissPompadour VerzegelenMaar!.

Benodigdheden om een vensterbank te schilderen

Je hebt nodig:

  • Schilderstape om alle stukken te beschermen waar geen verf op mag komen
  • Schoonmaakmiddel, poetsdoek en water om het oppervlak mee schoon te maken
  • Afhankelijk van het materiaal, grondverf + extra roller of kwast daarvoor
  • Schuurvezel om aluminium op te schuren
  • MissPompadour Matglans Robuust lakverf in de kleur van je keuze
  • In sommige gevallen MissPompadour Verzegelen Maar als finish binnenshuis
  • Verfbakje
  • Verfroller
  • Kwast

Met onze projecttool kun je alles wat je nodig hebt als bundel samenstellen.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Welk materiaal ga je verven?

Het maakt uit of je vensterbank van steen, hout, kunststof of een ander materiaal is. Dit is waar je rekening mee moet houden:

Stenen vensterbanken van marmer

Marmeren vensterbanken vind je vaak binnen in huizen. Dit materiaal is robuust, slijtvast en heeft een luxueuze uitstraling. Maar marmer is ook poreus en kan in de loop der jaren vlekken krijgen die niet meer weg te krijgen zijn. Dan kan het zijn dat deze vensterbanken niet meer zo mooi zijn. Of soms passen ze gewoon niet bij je woonsmaak. Dan zit er niets anders op dan verf en een kwast erbij te pakken.

Aangezien marmer meestal gepolijst is en dus een heel glad oppervlak heeft, kun je het beste een primer zoals MissPompadour HechtblockenMaar! aanbrengen. Daarna kun je lak in de tint van je keuze aanbrengen. Als je verwacht dat je vensterbank aan veel slijtage onderhevig zal zijn, kun je voor de zekerheid je verfklus finishen met de MissPompadour VerzegelenMaar! aflak.

Stenen en granieten vensterbanken

In veel huizen zijn de vensterbanken aan de binnenkant gemaakt van graniet. Graniet is een haast onverwoestbaar materiaal dat heel lang meegaat. Helaas heeft het graniet meestal een patroon en ook vaak een not-so-pretty beige tint, die ook nog eens tot hoogglans is gepolijst. Bij een glanzend granieten oppervlak moet je in ieder geval voorstrijken met de grondverf MissPompadour HechtblockenMaar!, zodat de lakverf goed kan hechten op het gladde oppervlak.

Eternit vensterbanken

Eternit is een soort vezelcement en wordt meestal aan de buitenkant van een huis gevonden. Het is extreem weerbestendig. Sowieso kun je Eternit overschilderen. Houd er dan wel rekening mee dat onze verven weliswaar weerbestendig zijn, maar geen stilstaand water verdragen, zoals iedere lakverf trouwens. Als het water van de Eternit vensterbanken af kan lopen, kun je de vensterbanken dus schilderen. Omdat Eternit een vrij poreus oppervlak heeft, heb je geen grondverf nodig.

Betonnen vensterbanken

Beton zie je ook vaker buiten en alleen in uitzonderlijke gevallen binnen. Je kunt beton heel goed verven. Het is verstandig om een grondlaag van MissPompadour HechtblockenMaar! aan te brengen. Zo krijg je een egaal oppervlak waarop je gewenste kleur goed hecht. Ook buiten kun je onze eggshell lak gebruiken, zolang het water maar goed van de vensterbank weg kan lopen.

Aluminium vensterbanken

Check eerst of het aluminium geanodiseerd of niet-geanodiseerd is. Probeer een kras te maken met een koperen muntje op een onopvallende plek. Als dit niet kan, is het geanodiseerd aluminium. Geanodiseerd aluminium zal op termijn geen verf vasthouden.

Als het niet-geanodiseerd is, of eerder al geverfd, maak de vensterbank dan gewoon goed schoon voordat je ermee gaat werken. Je kunt het beste de reiniger MissPompadour Schoonmaken Maar gebruiken. Daarna kun je het oppervlak een beetje opruwen met fijnkorrelig schuurpapier of schuurvezel. Maak de aluminium vensterbank vervolgens verfklaar met MissPompadour Hechtblocken Maar als grondverf. Nadat de grondlaag een paar uur heeft gedroogd, kun je de uiteindelijke lak aanbrengen.

Houten vensterbanken

Vooral in oude huizen zijn de vensterbanken vaak van hout. Ze zijn dan bijzonder makkelijk te schilderen. Oude lak kan gewoon worden overgeschilderd zolang de laklaag nog heel is. Als de oude verf afbladdert, moet je deze plekken een beetje bijschuren. Onbehandeld hout of gebeitste oppervlakken moeten worden gegrond met onze grondverf als isoleerprimer. Dit voorkomt lelijke verkleuringen in je nieuwe verf. Breng daarna 2 lagen van de kleur van je keuze aan.

Kunststof vensterbanken

In nieuwere huizen worden kunststof vensterbanken vaak gebruikt in combinatie met kunststof raamkozijnen. Helaas zijn ze niet zo duurzaam als je zou denken. Roest van bloempotten en andere stoffen dringen vaak diep door in het plastic en deze vlekken zijn niet te verwijderen. Hier helpt een verfbeurt.

Maak de oppervlakken heel zorgvuldig schoon, want plastic trekt stof nogal sterk aan door de statische lading. Als het oppervlak van de kunststof vensterbank heel glad is, kun je het beste even een laagje MissPompadour grondverf aanbrengen. Daarna kun je de kleur van je keuze aanbrengen en zien je vensterbanken er weer uit als nieuw.

Veelgestelde vragen: veelgestelde vragen over het schilderen van vensterbanken

In welke kleur kun je de vensterbank het best schilderen?

De kleur moet passen bij de andere kleuren in de kamer. Voor een klassieke look schilder je de vensterbank zwart, grijs of wit. Je kunt echter prima een kleuraccent toevoegen dat past bij je muurverf of meubels.

Welke lak is het best voor vensterbanken?

Wij adviseren de slijtvaste en onderhoudsvriendelijke eggshell lak voor binnen en buiten. Voor binnen is ook onze LittlePomp krijtlak geschikt. Op vensterbanken die niet veel zullen slijten, kun je eventueel ook een restje van een matte lak gebruiken.

Welke lak houdt op steen?

Voor gladde stenen ondergronden is een primer MissPompadour HechtblockenMaar! nodig. Dit creëert de juiste basis voor de verf. Daarna houdt een slijtvaste lak zoals eggshell lak goed.

Kunnen marmer en andere soorten natuursteen worden geverfd?

Ja, alle stenen oppervlakken kunnen prima worden geverfd als je een primer gebruikt.

Alle producten voor jouw project