• Gratis verzending vanaf 100€
 • Betaal met iDEAL
 • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

De populaire retrostijl is onmiddellijk herkenbaar - door expressieve patronen en sterke kleuren als oranje, rood en groen, die overtuigen door expressief karakter. Voeg fluwelen of pluche fauteuils toe en opvallende kort- of langpolige tapijten. Als je zin hebt om je interieurstijl wat meer retro te maken, hebben we hier een paar belangrijke tips voor je.

Retro interieur ideeën: Vóór/Na beelden van onze grappengemeenschap

Heb je zin om je huis in retro of vintage stijl in te richten en ben je op zoek naar ideeën en inspiratie? Onze MissPompadour prank community heeft hier al het een en ander uitgeprobeerd en voorziet je van spannende retro woonideeën

Wat is retro - en wat is het verschil met vintage?

De term retro komt uit het Latijn en betekent "achteruit". Retrostijl is dus een stijl van inrichten die gericht is op uitingen van vroegere tijden. Er is een breed scala aan stijlen.
De retro woonstijl omvat

 • de Frans-Noordse stijl, die ook wel romantische vintage stijl wordt genoemd, en
 • de Industriële Stijl of de Mid-Century Stijl, die geïnspireerd is op de vormen en kleuren van de jaren vijftig en zestig.

Het verschil tussen retro en vintage
Retroontwerpen, retro woon- en inrichtingsstijlen en vooral retro meubels zijn - ondanks het vergelijkbare uiterlijk - niet hetzelfde als vintage.

 • Vintage meubels zien er niet alleen "oud" uit, ze zijn het ook echt, want de meubelstukken komen echt uit vroegere tijden.
 • Retro verwijst naar nieuwe meubels die visueel gebaseerd zijn op oude ontwerpen

Retro inrichting: ontwerptips en doe-het-zelf projecten

De keuze van het meubilair en de kleurstelling van de binnenmuren hangt af van het gewenste tijdperk of de gewenste interieurstijl. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende stijlen:

 • Frans-Noordse stijl:
  Nostalgie en romantiek zijn in deze stijl aan de orde van de dag. Gebruik klassieke Franse stoffen en materialen en accentueer ze met koude Scandinavische kleuren - wit, grijs, blauw. In elk geval overheerst wit deze stijl. Het doel is om een rustige, licht verouderde, romantische sfeer te creëren die sereniteit en welzijn uitstraalt.
  De meubels mogen gebruikt zijn - gebruikssporen zijn niet alleen gewenst, maar vaak zelfs speciaal vervaardigd.
  Als decoratie passen oude vaten van zink en emaille er goed bij, maar ook geurkaarsen en zeepjes - want geuren spelen een belangrijke rol in deze inrichtingsstijl.
  Kleurrijke, grafische patronen zoals ruiten, strepen, grote stippen in zwart-wit of pasteltinten en motieven uit de natuur zijn klassiek voor deze woonstijl.

  DIY-idee: Geef je bestaande meubels de juiste shabby look met een nieuwe laag witte of blauwe verf.

 • Industriële stijl:
  Zoals de naam al aangeeft, staat deze inrichtingsstijl in het teken van het gebruik van oude industriële meubels zoals die aan het eind van de 19e eeuw in gebruik waren. Deze stijl ziet er ruw en onafgewerkt uit. Materialen als onbehandeld hout - bijvoorbeeld oude werkbanken en bureaustoelen - en roestig metaal spelen een grote rol. De industriële stijl past bijzonder goed in een loft, maar ook een gewone flat kan op deze manier individueel worden ingericht.
  Upcycling is hier het sleutelwoord voor de inrichting, die onlosmakelijk verbonden is met de industriële stijl. Door oude en nieuwe ontwerpen te combineren, passen een gebruikte houten tafel, verschillende oude fauteuils of een oude leren bank perfect. Je kunt ook meubels en bijzettafels bouwen van gebruikte voorwerpen zoals houten pallets of wijnkisten.
  Omdat de industriële stijl heel sober is, moet je het gebruik van te veel speelse patronen vermijden. Grafische patronen daarentegen passen goed bij de industriële stijl.

  DIY-idee: Geef oude meubels van de rommelmarkt een nieuwe stijl met een nieuw laagje verf. Je kunt metalen meubels gemakkelijk opnieuw verven met onze metaalverven.

 • Mid-Century Stijl:
  Deze stijl begon in de jaren veertig en bleef zich ontwikkelen tot eind jaren zestig. Het wordt gekenmerkt door rechtlijnige, eenvoudige vormgeving die in de jaren '50 vaak gestroomlijnde, gebogen vormen aannam. Later werd het gebruik van tropische houtsoorten die toen nieuw waren, zoals teak en palissander, kenmerkend voor deze stijl.
  Strakke lijnen gecombineerd met zachte organische rondingen en patronen zijn typerend voor de Mid-Century stijl.

  DIY ideeën: Je kunt bestaande meubels gemakkelijk aan deze stijl aanpassen door ze opnieuw te schilderen en de poten en handgrepen te vervangen.

Vintage look voor in huis: de meubelklassiekers

Mooie en functionele vintage meubels zijn niet gemakkelijk te krijgen. Op relevante online platforms, op analoge tweedehands markten of op rommelmarkten kun je een lucky strike landen, bijvoorbeeld een originele niertafel. Als je deze unieke stukken nog meer wilt aanpassen, of als ze een beetje liefde nodig hebben, hebben we een gids voor je over hoe je je meubels een shabby stijl afwerking kunt geven.

Retro kleuren: De juiste kleuren vinden

Als je je huis in een bepaalde retrostijl wilt inrichten, is het kiezen van de juiste kleur essentieel. Je kunt het hele interieur in een bepaalde retrokleur schilderen of alleen een deel van de muren. Je meubels opnieuw schilderen is een gemakkelijke manier om ze te accentueren en een nieuw uiterlijk te geven. Wij hebben voor alle stijlen het juiste retro kleurenpalet:

 • Franse Scandinavische stijl:
  Het kleurenspectrum voor deze stijl is zacht en gedempt en omvat vele tinten wit. Beige, lichtgrijs en, spaarzaam gebruikt, pastelgroen, roze en zacht paars zijn de hoofdtinten.
  Bekijk onze LittlePomp kleurselectie - je vindt er veel kleuren die gedempt zijn met een beetje grijs en perfect zijn voor retro muurkleuren.

 • Industriële stijl:
  Voor de industriële stijl kun je het beste koele wittinten gebruiken en grijs in alle tinten van intensiteit - van heel licht tot een bijna zwart antraciet, dat ook geschikt is als muurverf.
  Grijstinten zoals het donkere Grijs met Zwart of het bijna zwarte Zwart met Leisteen zijn ook geschikt voor het schilderen van metalen meubels. Ons huismerk MissPompadour - Zwart met Fluweel is een kleine nuance voor je meubels die perfect past bij deze woonstijl.

 • Mid-century stijl:
  Off-white tinten zijn geschikt als retro muurkleuren voor de mid-century stijl en sterke kleuren voor het ontwerp van individuele muren of als accentkleuren voor meubels - gebruik hier het kleurenschema van petrol, blauw tot donkergroen. Honingkleurige houtsoorten, die typisch zijn voor de Mid-Century stijl, steken hier bijzonder goed tegen af.

Trouwe vintage looks met krijtverf

Om je huis een vintage retrostijl te geven, raden we aan om je muren en meubels een matte look te geven.
Vooral de fluweelachtige matte krijtverfkleuren, zoals onze LittlePomp krijtverf, zijn perfect voor muren in retrostijl. Je krijgt door je krijtachtige look een nostalgische sfeer waarin je heerlijk kunt ontspannen.

Om je meubels mee te verven kun je onze matte lakken gebruiken. De krijtlak van LittlePomp en CosyColours zijn hier natuurlijk ideaal voor. Maar de poederige matte lak weerkaatst ook geen licht en doet denken aan elegante vervlogen tijden. Als je een gladdere look wilt, raden we onze Eggshell-lak aan. Ondanks je volledig fluweelachtige oppervlak behoudt deze lak een gladde textuur die gemakkelijk schoon te vegen is. Onze lak is bijzonder stabiel en overtuigt niet alleen door zijn toekomstgerichte productie, maar ook door zijn ondoorzichtigheid en helderheid.

FAQ: Veelgestelde vragen

Om ervoor te zorgen dat er geen vragen onbeantwoord blijven, hebben we hier de meest gestelde vragen voor je verzameld

Welke Muurverf past goed bij donkerhouten meubels?

Donkerhouten meubels passen vaak goed bij een roodachtige tint. Het is ook mooi om het te combineren met koelere kleuren als grijs of mint. In elk geval hangen de kleuren die je met hout combineert af van de retrostijl die je wilt

Wit is natuurlijk de klassieker - maar als het je te saai is of als combinatie te hard lijkt, gebruik dan een zachte, warme crèmetint, beige, camel of zand. Deze tinten werken heel harmonieus met donkere meubels en elke soort hout. Dit geeft je kamer een rustgevend totaaleffect waarbij je niet veel kleuraccenten nodig hebt.

Welke Muurverf past bij vintage meubels?

Wil je je vintage meubels een zo mooi mogelijke setting geven, ga dan voor gedempte kleuren zoals roomwit of zachte aardetinten. Dit zorgt ervoor dat je geliefde meubelstuk de absolute ster van de kamer is. Als je besluit te gaan voor een sterkere, vagere kleur, moet die natuurlijk passen bij de kleur van het meubelstuk.

Hoe schilder ik hout met een vintage uitstraling?

Hier volgt een korte handleiding om je meubels mee te verven met een vintage look:

 • Om mee te reinigen - je moet stof- en vetvrij zijn
 • Indien nodig voorstrijken met MissPompadour - Om te gronden
 • Laat drogen en breng de gewenste kleur meerdere keren aan
 • schuur de gewenste plekken met schuurpapier (medium korrel) om gebruikssporen na te bootsen
 • Als je zin hebt, breng dan extra gekleurde meubelwas aan om bepaalde gebieden te benadrukken

Hoe oud moet vintage zijn?

Vintage verwijst naar echt oude meubelstukken die meestal tussen 1920 en 1980 zijn gemaakt.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Kleurkeuze