Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

DIY sfeerhaard bouwen

5 Min leestijd

Droom je van heerlijke avondjes bij de open haard, maar je hebt er helaas geen? Bouw er dan gewoon een! Natuurlijk kun je geen echt vuur aansteken in deze haard, maar je kunt ook best kaarsen gebruiken om op donkere dagen de sfeer omhoog te krikken. Onze stap-voor-stap instructies leggen uit hoe je zelf een DIY-open haard kunt bouwen.

Stap voor stap naar jouw sfeerkachel

Stap 1:

Boor in een van de kastjes-zijpanelen (110 x 20 cm) drie gaten voor - één op ongeveer 2 cm van elke hoek en een in het midden. Breng dan montagelijm aan op één lange kant van een achterpaneel (110 x 48 cm) en lijm het zijpaneel op het achterpaneel. Schroef het daarna vast in de voorgeboorde gaten. Ga op dezelfde manier te werk voor de andere zijwand van het kastje.

Stap 2:

Vervolgens maak je het eerste bodemplankje vast. Trek met potlood en een duimstok een lijn, 4 cm boven de onderste rand van de achterwand, zodat je later een sierlijst eronder kunt aanbrengen. Boor gaten en bevestig het bodemplankje met montagelijm en schroeven.

Stap 3:

Je kunt zelf de hoogte van de andere planken bepalen. Wij hebben de tussenruimte gebaseerd op de hoogte van een boek, omdat de zijkant van de haard perfect als boekenkastje werkt. Veel boeken zijn tussen de 19 en 25 cm hoog. Als je al ideeën hebt over wat je op deze plankjes neer gaat zetten, gebruik dan het grootste voorwerp als maatstaf.

Stap 4:

Bouw het tweede zijkant-kastje van de haard op dezelfde manier. Smeer de hoeken en boorgaten dicht met Plamuren Maar!.

Stap 5:

Plaats de twee rompen met de ruggen naar elkaar en plaats het binnenste bodempaneel (60 x 50 cm) ertussen.

Stap 6:

Door de bodemplaat staan de twee zijpanelen op de juiste afstand van elkaar. Markeer aan beide zijden van je plafondplaat (109 x 54,5 cm) een stuk van 4,5 cm vanaf de rand - zoveel overstek moet de plafondplaat krijgen. Breng nu montagelijm aan op de bovenranden en plaats de plafondplaat zo dat de 4,5-cm-markering op de zijwanden komt te liggen. Zodra alles goed op zijn plaats ligt, kan je het plafondpaneel vastschroeven.

Stap 7:

Draai de haard vervolgens ondersteboven en zet hem op zijn bovenkant neer. Monteer de grote bodemplaat (109 x 54,5 cm) eronder. Vul ook hier de randen netjes met plamuur.

Stap 8:

Draai de schoorsteen weer rechtop. De volgende stap is het opschuren van de plekken waar je plamuur hebt aangebracht.

Stap 9:

Lijm nu stapeltjes van drie van de plankjes voor onder de bodem (10 x 50 cm) op elkaar zodat het pootjes worden. Lijm deze vervolgens in het midden van de grote bodemplaat.

Stap 10:

Lijm hier nu de binnenste bodemplaat (60 x 50 cm) bovenop. De pootjes zorgen er later voor dat deze perfect aansluit op de sierrand. Dicht ook hier alle hoeken af met plamuur.

Stap 11:

Meet vervolgens de sierlijsten op en zaag ze op maat met een figuurzaag in de verstekbak. Lijm ze stevig op hun plaats. Je kan de bovenste sierlijsten het best vastzetten met schilderstape zolang de lijm droogt.

Stap 12:

Vul de laatste kieren met Plamuren Maar! en schuur alles goed op. Daarna hoef je alleen nog maar de achterwand te monteren en je "frame" is klaar!

Stap 13:

Zet de schouw in de grondverf met Zum Halten & Blocken (Hechtblocken Maar!) en laat het ongeveer 6 uur drogen. Schilder hem daarna in je favoriete kleur met twee laagjes. Wij kozen voor Beige met Zand eggshell lak.

Stap 14:

Je open haard is klaar! Vul hem met kaarsen, richt hem leuk in, en de gezellige avondjes bij de open haard kunnen beginnen.

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Dit heb je nodig:

 • MDF- of HDF-houtvezelplaat, dikte 10 mm:
  2 stukken: 109 x 54,5 cm (voor onder- en bovenkant)
  2 stukken: 110 x 48 cm (voor de achterwanden van de kastjes aan de zijkanten)
  4 stukken: 110 x 48 cm (voor de zijkanten van de kastjes)
  8 stukken: 48 x 19 cm (voor de plankjes in de kastjes)
  6 stukken: 10 x 50 cm (voor als steun onder de bodem binnenin)
  1 stuk: 50 x 60 cm (voor de binnenkant-bodem)
 • 1 stuk MDF/HDF-plaat, dikte 3 mm, 70 x 110 cm (voor de achterwand van de haard)
 • Sierlijsten, in totaal ongeveer 450 cm, 40 x 45 mm
 • Duimstok en potlood
 • Montagekit en schuurpapier of schuurvezel
 • Houtschroeven (ca. 20 stuks van 3 cm) en accuschroevendraaier
 • MissPompadour plamuur en spatel
 • Verstekbak (om de lijsten in de juiste hoek te zagen) en figuurzaagje
 • Afplaktape
 • Grondverf zoals Zum Halten & Blocken
 • Eggshell lak in een kleur naar keuze
 • Kwast, verfroller, verfbakje

Bouw je eigen sier-open haard: MissPompadour uitlegvideo (in het Duits)

Alles voor jouw project

Bij MissPompadour vind je een ruim assortiment verfspullen.