Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

IKEA-hack: van broodtrommel naar nachtkastje – Uitleg, instructies & tips

5 Min leestijd

Zin in een creatief werkje met verbluffend resultaat? Dan is deze les van Lekker verven 101 wat je zoekt. Behalve twee IKEA Magasin-brooddozen, een beetje verf en wat materiaal, heb je niet veel nodig om een stijlvol nachtkastje tevoorschijn te toveren.
Het is supersimpel om met twee brooddozen en sierlijke poten een leuk bijzettafeltje te bouwen. De finishing touch van je nieuwe meubelstuk is natuurlijk het juiste kleurtje.

Duidelijke instructie: IKEA broodtrommel-nachtkastje hack

Eerst begin je met de MissPompadour reiniger. Omdat de brooddozen geverfd gaan worden, moeten ze vrij van stof en vet zijn. Hierdoor hecht de verf beter.

Lijm vervolgens de twee brooddozen met de onderkanten aan elkaar. De handvatten moeten parallel aan elkaar staan. Je kunt het beste houtlijm express gebruiken, die droogt binnen vijf minuten en plakt muurvast. Perfectionisten kunnen bij de bouwmarkt meteen plankjes op maat laten zagen en die ook in de brooddozen lijmen - maar het kan natuurlijk ook zonder.
De volgende stap is de verf aanbrengen. Combineer twee mooie tinten voor een extra elegant effect.
Plak het gedeelte af dat je in de tweede kleur wilt verven en verf dat deel als laatst. Je kunt de verf het beste in twee lagen aanbrengen en ongeveer 5 uur tussen de lagen laten drogen.
Het best is om het schilderstape te verwijderen terwijl de verf nog nat is.
Heb je de poten ook geschilderd, dan kun je ze hierna vastschroeven aan de onderkant van je tafel.
Zet ten slotte de aan elkaar gelijmde brooddozen rechtop op de vastgeschroefde of -gelijmde poten. De roldeuren gaan nu open door ze opzij te schuiven.

IKEA Magasin als stijlvolle bijzettafel - voor elk interieur


Nu is het tijd om te stylen: je kunt het kastje natuurlijk aan de muur hangen. In dat geval heb geen poten nodig. Maar als je wilt dat hij rechtop staat, is het tijd om pootjes te kiezen. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor simpele, compacte poten.
Maar niet alleen korte, stevige tafelpootjes zijn geschikt. Met lange, metalen haarspeldpoten past je bijzettafel zo in een mid-century inrichting. Met je keuze voor de poten past het tafeltje zich aan aan zijn omgeving en past zo in elke interieurstijl.
Tot slot het belangrijkste: het kleurenschema.
De bijzettafel ziet er extra leuk uit als je de boven- en onderrand in contrast met de romp verft. Ook handgrepen kan je een contrasterende kleur geven.

Als je het type zijdeglans lak gebruikt, krijg je een licht glanzend, elegant oppervlak. De bijzettafel ziet er ook heel stijlvol uit in een matte afwerking. Kies hiervoor de matte lak. Laat je creativiteit de vrije loop bij het kiezen van de kleuren!
Pro tip: als je twee nachtkastjes aan de muur links en rechts van het bed hangt, krijg je een bijzonder verfijnd effect als je ze ton sur ton met de muur schildert.

Ontdek nog meer IKEA-hacks bij MissPompadour

Met deze eenvoudige IKEA-hack heb je een schitterend resultaat tevoorschijn getoverd.
Wil je meer? Bekijk dan de andere IKEA-hacks van MissPompadour! Zie hier een tutorial voor de Kallax-kast, of maak superleuke unieke meubels met Hemnes.

Kleurideeën