• Gratis verzending vanaf 100€
  • Betaal met iDEAL
  • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Als je al veel muren hebt geverfd, weet je hoe het moet en ken je alle trucjes uit het boek. Maar zelf behangen? Daar heb je misschien wat respect voor. Maar als je met een paar dingen rekening houdt, is het helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je hebt gekozen voor een vliesbehang van MissPompadour. Vliesbehang maakt behangen heel gemakkelijk.

Voorbereiding voor het behangen

Zoals bij al het handwerk is voorbereiding het halve werk. Bij behangen begint dit al voordat je het behang koopt: Meet je kamer/muur precies op en bereken hoe lang een behangstrook moet zijn en hoeveel stroken en rollen je in totaal nodig hebt voor je project. Je kunt onze behangcalculator gebruiken om precies uit te rekenen hoe je dit moet doen. Kies hiervoor eerst je favoriete behang uit ons assortiment vliesbehang en klik dan op "Bereken oppervlakte" op de productpagina.

Als vuistregel kun je aanhouden dat één verfroller behang meestal genoeg is voor 3 panelen. Toch is het beter om precies te berekenen wat je nodig hebt!

Je hebt natuurlijk ook ruimte nodig om de rol behang uit te rollen voor het snijden. Misschien heb je een tafel die hier lang genoeg voor is. Anders zet je de meubels aan de kant en snij je het behang op maat op de vloer.

Oud behang verwijderen

Zit er al behang op de muur? Als ze niet meer goed plakken, golven of kapot zijn, moeten ze er zeker af. Maak de muur goed nat en gebruik een om mee te plamuren om alles eraf te schrapen. Daarna moet de muur drogen voordat je verder kunt. Als je muur niet behangen is, is deze stap natuurlijk niet nodig.

Muur voorbereiden

Kijk goed naar je muur. Een goed oppervlak om te behangen is een oppervlak dat egaal en glad is, zoals glad pleisterwerk of een mooi opgevuld oppervlak. Test een plek om te zien hoe absorberend het oppervlak is. Als het oppervlak erg absorberend is, gebruik dan een primer. MissPompadour om muren mee te primen is hiervoor het juiste product. Laat de primer een dag drogen voordat je begint met behangen. Als je gipsplaten op de muren hebt en ze zien er zanderig of brokkelig uit, dan moet je ze zeker eerst voorstrijken. Als je een muur hebt met ruw pleisterwerk of structuurpleister, dan is behangen niet aan te raden. Gaten, grote scheuren en oneffenheden in de muur moeten worden gladgestreken met MissPompadour om mee te plamuren. Vergeet niet dat de plamuur goed droog moet zijn voordat je de pasta op de muur aanbrengt.

Stap voor stap naar het optimale behangresultaat

Als je deze stap-voor-stap gids volgt, kan er niets misgaan en krijg je wat je je had voorgesteld - een geweldige muur.

Stap 1:

Meet eerst je eerste strook behang uit zoals je die tijdens de voorbereiding hebt berekend. Leg hem in de lengte op een grote tafel of op de vloer. (Maak je geen zorgen, er is geen rommel, want het plaksel wordt alleen op de muur aangebracht) Snijd nu de andere stroken behang. Als je behang een herhalend patroon heeft, een herhaling, leg dan de andere stroken bovenop de eerste strook met een bijpassend patroon. Duw de stroken aan de rand uit elkaar als een trap, zodat je alle stroken kunt zien en kunt controleren of de patronen bij elkaar passen.

Stap 2:

Gebruik de waterpas om de exacte verticaal te bepalen en trek met een potlood een rechte lijn langs de muur. Gebruik het midden van de muur als startlijn. Hoeken zijn hier niet geschikt voor omdat je die vaak niet perfect recht hebt. Sluit ramen en deuren om tocht te voorkomen. Breng nu je eerder gemengde vliesbehangplaksel aan op de muur met behulp van de roller die je met een lange steel uitstrekt. Wees niet te zuinig, je moet een hart kunnen tekenen in het plakvlak. Plak een gebied dat iets breder is dan je eerste strook.

Stap 3:

Plak de eerste strook behang op de muur langs de linkerkant van de gemarkeerde lijn. In het begin is het makkelijk om het heen en weer te schuiven tot het op de juiste plek zit. Plaats alle andere stroken aan de rechterkant van de eerste strook. Druk elke strook op de muur met de roller, beginnend vanuit het midden. Druk alleen stevig genoeg zodat luchtbellen kunnen ontsnappen, maar het plaksel onder het behang blijft en er niet aan de zijkanten wordt uitgeduwd. Als er een beetje plaksel uit komt, veeg dit dan meteen weg met een vochtige, zachte doek. Perfectioneer de plek waar je behangbanen samenkomen met de kleine nadenroller. Gebruik de rand van de behangspatel om het behang goed tegen het plafond en de plint aan te drukken en snijd de strook op de juiste lengte langs de rand met het stanleymes

Stap 4: Raam- en deuropeningen

Als je een deuropening wilt weglaten, bevestig je je stroken zoals gewoonlijk verticaal aan de naastgelegen strook en snij je de overbodige lengte af. Dit is afval. Voor raamopeningen meet je het raam op, begin je met je strook bij het plafond en ga je onder het raam door, waarbij je de herhaling in de gaten houdt. Het tussenliggende stuk is dan afval. Als je klaar bent met behangen, om de ramen en deuren nog 24 uur dicht te hechten. Zo kan het behang goed drogen en blijven de naden dicht.

Het weggooien van behangresten en -plaksel - met milieuvriendelijke verwijderingsopties

Je kunt veel doen met restjes vliesbehang. Gebruik ze om een kast een nieuw interieur te geven of fleur de binnenkant van een vitrinekast op met een aantrekkelijk patroon. Alle doe-het-zelvers en hobbyisten hebben vast leuke ideeën. Maar wat als er nog restjes over zijn? Eén ding is zeker: vliesbehang hoort niet bij het papierafval, maar bij het restafval.

Het gemengde plaksel is 1 tot 2 weken houdbaar als het goed afgesloten wordt bewaard. Daarna begint het te stinken, omdat het uit organische stoffen bestaat. De gedroogde pasta moet ook bij het restafval, omdat het rioolbuizen kan verstoppen. Je kunt trouwens geweldig papier-maché maken met de overgebleven pasta.

Wat je nodig hebt om te behangen

Je hebt speciaal vliesbehangplaksel nodig. Je hebt ook een kortpolige roller nodig om het behangplaksel aan te brengen. Omdat dit alleen op de muur wordt aangebracht en niet op het behang, is een stang om je roller uit te schuiven handig. Een aandrukroller en misschien ook een nadenroller zijn aan te raden. Hiermee kun je lichte druk uitoefenen om je behangpanelen aan de muur te bevestigen nadat je ze op hun plaats hebt geduwd.

Een behangspaan is ook handig. Gebruik dit platte, licht trapeziumvormige gereedschap om het behang op het plafond en de plint te drukken en snijd het daar af. Hiervoor heb je een stanleymes met scherpe messen nodig. Je hebt ook een duimstok, waterpas en een potlood nodig om te markeren. En bij het behangen is een natte doek handig om het uitgelopen behangplaksel meteen af te vegen.

Het materiaal voor jouw project

Hier vind je alles wat je nodig hebt om te behangen

Wij zijn er voor je

Heb je ondersteuning nodig bij het project of heb je een andere vraag? Neem dan graag contact op met onze klantenservice!

Onze klantenservice helpt je graag op elk moment- per WhatsApp , Email of rechtstreeks via ons contactformulier (ma-vr 09-18, za tot 16 uur).

Vragen & antwoorden over behangen met vliesbehang

De meest gestelde vragen bij het behangen kunnen snel beantwoord worden.

Waar moet je op letten bij het behangen met vliesbehang?

Voor vliesbehang is een speciaal behangplaksel nodig. Vliesbehang wordt niet geplakt, maar het plaksel wordt alleen op de muur aangebracht. Vliesbehang wordt met een stuikverbinding verlijmd. Om mee te verven en gedurende 24 uur daarna, ramen en deuren gesloten houden. Voorkom tocht zodat de naden dicht blijven.

Welke pasta heb ik nodig?

Voor het behangen van vliesbehang wordt alleen speciaal vliesbehangplaksel gebruikt. Vliesbehang heeft een hoger eigen gewicht en heeft daarom een speciale pasta nodig. Meng het behangplaksel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het ongeveer 5 minuten opzwellen en roer dan nogmaals.

Wordt bij vliesbehang alleen de muur beplakt?

Ja, het plaksel gaat alleen op de muur, het behang blijft droog.

Kan vliesbehang worden overgeschilderd?

Bestaand vliesbehang kan over het algemeen worden overschilderd. Het behang moet droog zijn.

Welk vliesbehang is geschikt voor het plafond?

Elk vliesbehang kan worden gebruikt voor het plafond.

Vliesbehang behangen - waar begin ik?

In principe moet je altijd beginnen met de eerste gang in het midden van de muur. De hoeken van de kamer zijn zelden verticaal. Je kunt het beste in het midden van de muur beginnen nadat je de verticaal hebt bepaald met een waterpas.

Hoe worden restanten vliesbehang verwijderd?

Restanten van vliesbehang horen bij het restafval.

Waar moet de rest van de pasta?

Laat overgebleven pasta drogen en gooi het bij het restafval.

Kan ik rechtstreeks op houtsnippers behangen?

Nee, houtsnippers zijn zelf behang en hebben ook een oneffen oppervlak. De houtsnippers moeten worden verwijderd zonder resten achter te laten voordat je kunt behangen.

Moet het oude behang worden verwijderd voordat ik ga behangen?

Voor het beste resultaat verwijder je oude lagen behang.

Wordt vliesbehang tegen elkaar of overlappend gelijmd?

Vliesbehang wordt kont tegen kont gelijmd, omdat het niet krimpt tijdens het drogen.

Waarin verschilt vliesbehang van papierbehang?

Vliesbehang en papierbehang verschillen alleen in hun verschillende rugmaterialen. Vliesbehang bestaat uit een mengsel van textielvezels en cellulose. De vliesrug maakt het behang bijzonder stabiel en scheurvast. Papieren behang is voornamelijk gemaakt van papier en kan bestaan uit dunner, dikker, eenlaags of meerlaags papier.

Verklarende woordenlijst behang: alle termen met betrekking tot vliesbehang uitgelegd

  • Vellen: Van een vel behang is sprake wanneer een stuk behang (rekening houdend met het patroon in het geval van behang met patroon) tot aan het plafond uit een rol wordt gesneden. Deze banen worden naast elkaar op de beplakte muur geperst.
  • Patroon/ herhaling: Het patroon van een behang wordt op regelmatige afstanden herhaald. Deze afstand wordt de herhaling genoemd. Het wordt op elk behang aangegeven in centimeters.
  • Verspringende herhaling: Er zijn behangen waarvan de herhaling wordt vergroot en navenant expressiever is door het patroon met een halve herhalingsmaat te verlengen. Bij het snijden van de panelen wordt het patroon altijd met een halve herhaling verschoven. Of een herhaling verschoven is, staat in centimeters aangegeven op het aanvullingsblad voor verfroller behang.
  • verfroller: Alle MissPompadour behangrollen hebben hetzelfde formaat: de verfroller is 10, 05m lang en 0, 53m breed.
  • Vliesbehang: Alle MissPompadour behangrollen zijn vliesbehang. Dat heeft veel voordelen:
  1. Het behang is buitengewoon stabiel en scheurt niet.
  2. Je hoeft ze niet te plakken, het is voldoende om het plaksel op de muur aan te brengen.
  3. Het basismateriaal van vliesbehang bestaat uit cellulose en textielvezels. Het behoudt altijd zijn vorm tijdens het behangen. Dit betekent dat het behang niet krimpt zoals papierbehang en gemakkelijk kan worden gestuukt.
  4. Bij het vervangen van behang kan vliesbehang gemakkelijk worden verwijderd zonder resten achter te laten, omdat de binding tussen het plaksel en de muur minder stabiel is dan bij vliesbehang. Bovendien vergeeft vliesbehang kleine onregelmatigheden of scheurtjes in het pleisterwerk.
  5. En last but not least is vliesbehang vlamvertragend en diffusieopen. Dit betekent dat ze je muren laten ademen.