Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

Je bent klaar met je werk, maar de kleur was overvloediger dan verwacht - nu heb je restjes.
Maar wat moet je ermee doen? De verf is te goed om weg te gooien, maar niet genoeg voor een heel project.
Wat kun je doen met de restjes verf? Dat leggen we uit in deze blogpost!

Hoe kan ik mijn verfresten het beste bewaren?

Krijtverf, muuremulsies op waterbasis en lak kun je lang bewaren. Het is belangrijk dat je de verf luchtdicht afsluit, zodat je niet uitdroogt.
Giet je verf hiervoor in een weckpot of een vergelijkbaar afsluitbaar bakje.
Deze kunnen gemakkelijk worden afgesloten en roesten, in tegenstelling tot verfblikken, niet. Een bijkomend voordeel is dat je de kleur en de hoeveelheid op het eerste gezicht kunt zien.

Gebruik verfresten om gebreken, vlekken en krassen te repareren

Soms kan het gebeuren dat er schade ontstaat aan je muur of geverfde meubels, een trap of een vensterbank. Dit zijn vaak kleine plekjes, maar ze kunnen de algehele indruk behoorlijk bederven. Daarom is het een goed idee om wat verf bij de hand te hebben om de schade te herstellen. Het mooie van al onze verf en lakn is dat je ze zelfs na lange tijd nog kunt bijwerken zonder dat het je opvalt. De kleur wordt gladder als hij droogt.

Restjes verf gebruiken voor creatieve ideeën

In principe kun je je restjes verf gebruiken voor elk idee dat in je opkomt. Het is dus bijna onmogelijk om alle mogelijkheden op te noemen.
We hebben hier de meest voorkomende ideeën op een rijtje gezet.

Vazen beschilderen

Je kunt glazen of porseleinen vazen ook omtoveren met MissPompadour en Little Pomp kleuren.
Een grondverf van MissPompadour om te gronden is hier wel aan te raden, zodat de verf zich kan hechten aan het gladde oppervlak. Als het geverfde oppervlak echter alleen decoratie is en niet gebruikt zal worden, is deze primer niet absoluut noodzakelijk. Als je een restje grondverf hebt, kun je die natuurlijk gebruiken.

Bloempotten beschilderen

Vooral bloempotten van klei, met hun enigszins poreuze oppervlak, kun je heel goed binnenshuis bewerken met kleuren van MissPompadour. MissPompadour Eggshell lak en matte lak zijn hiervoor geschikt, net als restjes muurverf van Der Nützliche en Der Wertvolle of LittlePomp krijtverf en krijtlak.
Je kunt ook metalen of plastic balkonbakken verfraaien met restjes kleur. Gebruik onze Eggshell-lak voor buiten. Vergeet niet dat je gladde oppervlakken moet gronden met MissPompadour om te gronden als je een zo stabiel mogelijk oppervlak wilt creëren.

Lampenkappen verven

Het is ook erg populair om lampenkappen een nieuwe kleur te geven. Of je lampenkap nu van papier, riet of stof is, je kunt je lampenkap altijd een andere kleur geven met een restje verf.
pro tip: Als je op stof verft, voeg dan een beetje olie toe aan je verf.

Stoffen verven

Wil je een stoffen stoelzitting ontwerpen die past bij de nieuwe muurverf? Heb je toevallig nog wat muurverf over? Voeg dan wat olie toe aan de verf en schilder eenvoudig het zitkussen!
Wil je je restjes verf voor meer stoffen gebruiken en ben je op zoek naar instructies? Je vindt ze in ons artikel over "Stoffen verven"!


Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om restjes verf te gebruiken. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Opgedroogde verfresten in het blik

Als de verf is opgedroogd, kun je het niet meer gebruiken, maar opgedroogde MissPompadour verf kun je bij het normale huisvuil doen.


FAQ's: Veelgestelde vragen

Lees meer over hoe je omgaat met verfresten.

Wat is de beste manier om restjes verf te bewaren?

Giet de resterende verf in een potje met schroefdop. Dit komt omdat er geen lucht in de pot kan komen en hij niet kan roesten. Je kunt de potten het beste uit de buurt van licht en op kamertemperatuur bewaren.

Hoe lang duren verfresten?

Als de verf vooraf goed is afgesloten en niet vervuild, kun je hem ongeveer 1-2 jaar bewaren.

Waar kan ik ideeën en inspiratie opdoen voor het recyclen van verfresten?

Op onze inspiratiepagina vind je veel mooie schildervoorbeelden. Als je op zoek bent naar kleine geschilderde ruimtes, let dan op veelkleurige meubels en muren.
Je kunt gemakkelijk meer voorbeelden vinden op andere fotodatabases buiten onze site.

Wat moet ik doen als de verf in een slecht afgesloten blik is opgedroogd? Hoe kan ik me van de verf ontdoen?

Open het deksel van het blik en laat de verf volledig drogen.
Daarna kun je de MissPompadour-verf bij het restafval gooien.