Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina
Veel van onze klanten weten dit:
Niet eerder hebben ze het over hun strekenproject, dan komen er vele stemmen op die hen afraden. Is dit jou ook overkomen? Of je nu een meubelstuk wilt verfraaien of de muren van een hele kamer wilt schilderen. Onmiddellijk komen de zogenaamde schildermythen als argumenten in beeld. We zullen ze hier nader bekijken en bekijken!

Wat is een mythe eigenlijk?

De term mythe komt uit het Oudgrieks. Je staat voor een verhaal, een legendarisch verhaal of een sprookje. Een mythe beweert altijd de waarheid te zijn. Maar sinds de Verlichting zijn de meeste mythen verbannen naar waar ze thuishoren: Naar het rijk van de fantasie. We doen nu hetzelfde met de mythen die rond de schilderkunst zijn ontstaan.

Gewoon schilderen - zonder mythen

Je kunt gemakkelijk schilderen zonder te vallen voor alle schildermythes. Nu kun je ontdekken waarom je deze mythes niet langer hoeft te geloven.

Schildersmythe #1: Je moet altijd schuren voordat je gaat schilderen

Geen enkele verf blijft goed zonder te schuren - zo luidt het gezegde. Maar gaat lak mee zonder te schuren?
Als een meubelstuk een intact oppervlak heeft, hoef je het meestal niet te schuren. Je kunt gewoon over een natuurlijk houten oppervlak heen lakken. De enige uitzondering is dat je misschien eerst een grondlaag moet aanbrengen.
Als je houten oppervlak gebeitst hout is of eiken en soortgelijke houtsoorten die harsen afgeven, breng dan een grondverflaag aan met onze om te gronden - MissPompadour grondverf.
Als je werkstuk een intacte lak heeft, hoef je deze niet te schuren, maar breng je gewoon de nieuwe laklaag aan. Alleen als de oude lak beschadigd isen afbladdert, moet je de losse delen eraf schuren. Ook bijzonder gladde oppervlakken zoals kunststof fineer hoef je niet te schuren. Maak in plaats daarvan een grondlaag met om te gronden. Je lak zal dan perfect hechten.

Schilderen mythe #2: Er is een agressieve reiniger nodig voordat je gaat schilderen

Chloor, alcohol of uitloogmiddelen - je krijgt het oppervlak niet schoon zonder een sterk reinigingsmiddel! Of toch wel?
Het is waar dat je het oppervlak grondig moet reinigen voordat je gaat schilderen. Stof, fijne vuildeeltjes en vet verhinderen dat je verf hecht.
We raden je echter sterk af om een agressief schoonmaakmiddel te gebruiken. Het heeft geen zin om met milieuvriendelijke, ongevaarlijke verf te schilderen als je voordien een chemische reiniger hebt gebruikt. Het is zelfs voorgekomen dat een te agressieve reiniger de volgende verflaag heeft beschadigd.

Reinig alle oppervlakken met onze milde maar effectieve om mee te reiniger. Je verwijdert vuil en vet zonder daarna de kleur aan te tasten. Spoel daarna af met helder water. Nu kun je aan de slag met de verf of primer.

Penseelmythe #3: Je ziet zeker penseelstreken op grote oppervlakken

Als je lak schildert met een kwast, laat de kwast dan sporen achter? Dat hoeft niet het geval te zijn, maar het is wel noodzakelijk om de juiste kwast voor je kleur te gebruiken.
Kwasten van synthetisch haar zijn het meest geschikt voor lak op waterbasis, zoals je in onze winkel kunt vinden.
Zelfs grote oppervlakken gelijkmatig schilderen is geen probleem met onze kwasten. De haren van deze kwasten zijn gemaakt van zulk fijn synthetisch haar dat ze geen zichtbare sporen achterlaten. Dus als je liever met een kwast werkt dan met een verfroller, grijp dan naar dit perfecte gereedschap. Met je afgeschuinde snijrand kun je ook gemakkelijk alle hoeken en kanten bereiken.

mythe over het verven #4: Verf is niet duurzaam of afwasbaar zonder topcoat

Lakken gaan alleen lang mee wanneer er een extra beschermlaag opkomt en zijn alleen dan goed schoon te maken? Niet waar! Alle lakken van MissPompadour zijn extreem duurzaam en afwasbaar.
Je hoeft ze niet extra met en topcoat te voorzien. De matte lakken zijn iets minder bestendig dan de stabiele Eggshell lak of de afwasbare muurverf.
Echter, onze topcoat - Om te verzegelen beschermt tegen hogere mechanische krachten, mocht je toch een extra beschermingslaag willen. Hij is geschikt voor vloeren, trappen, tegels, keukenmeubelen enz.

Mythe #5 over penseelstreken: je kunt meteen zien dat iets door jezelf is geschilderd

We hebben de mythe over penseelstreken al ontkracht. Maar hoe zit het met deze? Kun je echt altijd zien dat je je meubels zelf hebt geschilderd?
Als je met onze lakn werkt, krijg je een vlekkeloos resultaat. Kijk maar eens naar de vele resultaten die onze klanten hebben geüpload! Je zult niet kunnen zien dat je veel van deze meubels thuis hebt geschilderd. Deze klussen zien er absoluut professioneel uit. Kijk zelf maar op onze vele klantenfoto's.

Verfmythe #6: verf hecht niet op gladde oppervlakken zoals tegels, metaal, glas of kunststof

Gladde oppervlakken verdragen geen verf - maar is dit echt waar? Zelfs oppervlakken die op het eerste gezicht glad lijken, kunnen worden geverfd.
Op voorwaarde dat je je goed voorbereidt. In dat geval raden we je onze primer om te gronden aan. Deze primer zorgt ervoor dat de verf perfect hecht aan zelfs de meest gladde oppervlakken.
Als het oppervlak niet onderhevig is aan zware slijtage, is schilderen met de stabiele Eggshell-lak voldoende.

Prank mythe #7: Ik kan de lak eraf schrapen, dus je houdt het niet vast

Deze mythe - of eigenlijk de ervaring van veel ongeduldige stringers - wordt vaker beleefd dan nodig is. Vooral de ongeduldigen onder jullie kennen deze ervaring.
Je hebt gelakt, doet na 4 uur de krastest en de lak zit onder je nagel.
Dan slaat de paniek toe en moet je diep ademhalen. Want het is niet zo erg als het lijkt: onze lak op waterbasis blijft uitharden. Hoewel je lak er aan de buitenkant al droog uitziet, heeft de onderlaag zich nog niet aan je werkstuk gehecht. Lak kan na 4 uur worden overgeschilderd, maar is pas na ongeveer 14 dagen slijtvast. In de industrie wordt de duurzaamheid pas na 30 dagen getest, pas dan worden de kleuren als uitgehard beschouwd.
Dit geldt voor zowel lak als muurverf, dus laat je niet ontmoedigen door de krastest! Je haalt de taart tenslotte ook niet al na vijf minuten uit de oven.

Schildermythe #8: Je kunt niet in de woonkamer schilderen omdat de verf stinkt

lak stinkt - dat is waar. Maar geldt dat ook voor onze lak en kleuren?
Want alle verven van MissPompadour zijn vrij van vluchtige organische stoffen (VOS). Dit betekent dat je geen vluchtige stoffen afgeeft aan het milieu. Daarom hebben je verven geen intense geur. Geuren worden natuurlijk verschillend waargenomen en daarom kunnen we nooit zeggen dat ze helemaal niet ruiken.
In tegenstelling tot conventionele kleuren kun je ze echter zonder problemen binnenshuis gebruiken, zelfs in slaapkamers en kinderkamers.

Schildersmythe #9: Muren worden zelden geschilderd

Als een muur een paar maanden geleden is geverfd, hoef je hem niet opnieuw te verven zolang de kleur in orde is - dat is de algemene aanname. Maar wat als je de kleur van de lente in de herfst niet meer mooi vindt?
Deze mythe is geen reden om je huis niet te decoreren! Je hoeft alleen maar je meubels van de muur te halen, een beetje afplaktape aan te brengen en je bent klaar om opnieuw te schilderen. Omdat onze muurverf nauwelijks spat, kunnen je meubels in de kamer blijven staan.
Je hebt alleen een hoes nodig in geval van nood en je kunt je muren zo vaak als je wilt opnieuw verven !

Dit ontkracht de belangrijkste grappenmythes

De eeuwige herhaling van deze "prank myths" maakt ze niet meer waar, want ze behoren echt tot het rijk der fabelen.
Laat je niet afsch rikken door zulke verhalen en je creativiteit afremmen! Als je ooit twijfelt, staat onze competente en vriendelijke klantenservice altijd klaar om je te helpen.