• Gratis verzending vanaf 100€
 • Betaal met iDEAL
 • Gratis kleuradvies
Naar de startpagina

Niet alleen met verf kunnen de oppervlakken van meubels aantrekkelijk worden veranderd. Je kunt je meubels ook een compleet nieuw uiterlijk geven met wassen, of ze nu kleurloos of gekleurd zijn. Het maakt niet uit of je het onbehandelde tafelblad van je houten tafel wilt behouden of een reeds gelakt oppervlak meer stabiliteit wilt geven. Wassen opent geheel nieuwe ontwerpmogelijkheden

Meubels gemakkelijk gemaakt

Het aanbrengen vanhoutwas is heel eenvoudig. In het volgende laten we je zien waar je rekening mee moet houden, zodat je gemakkelijk het perfecte resultaat kunt bereiken. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit bij het opknappen van oude meubels.

Welke meubels zijn geschikt om in de was te zetten?

Iedereen denkt bij was onmiddellijk aan een natuurlijk houten tafelblad. Een onbehandelde houten tafel is prachtig om in de was te zetten. Maar je kunt elk natuurlijk hout behandelen met meubelwas om het beter bestand te maken tegen slijtage
Zelfs een vergeeld plafond kan een frisse uitstraling krijgen met een laagje witte was. Natuurlijk zijn wassen ook ideaal voor meubels die al gelakt zijn. Geef je meubels de begeerde gebruikte look in shabby stijl door ze te behandelen met antiekwas, of benadruk afzonderlijke delen van een meubelstuk met gekleurde was.

Varianten van meubelwas en hun voordelen

Verschillende wassen hebben verschillende kwaliteiten. Je kunt hier vinden wat de verschillen zijn tussen meubelwasvarianten.

Bijenwas versus carnaubawas

De meeste houtwas bestaat uit bijenwas of carnaubawas. Ook kunnen plantaardige harsen of oliën worden toegevoegd.
 • Bijenwas is waarschijnlijk de meest gebruikelijke methode om hout in de was te zetten. Het conserveert en onderhoudt de houten oppervlakken. Bijenwas houdt het behandelde hout ademend en geeft het oppervlak een mooie glans. Bijenwas is ook een hernieuwbare grondstof en is, zolang het niet met schadelijke stoffen wordt gemengd, milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gezondheid. Bijenwas is geschikt voor alle houten oppervlakken binnenshuis die weinig aan slijtage onderhevig zijn. Het beschermt tegen vocht, krassen en vuil
 • In tegenstelling tot bijenwas is carnaubawasveganistisch. Het wordt gebruikt voor zowel verzorging als reiniging. Carnaubawas wordt gewonnen uit de bladeren van de carnaubapalm. Het stoot vuil en water af en geeft het hout een fijne, natuurlijke glans. Carnaubawas is bijzonder geschikt voor het afwerken en verzorgen van houten oppervlakken met open poriën binnenshuis.

Kleur en tinten

Kleurloze was is zeker de meest gebruikte optie.
 • Ondanks de transparantie verandert de kleur van het hout als je kleurloze was aanbrengt op natuurlijk hout. De houtkleurtoon wordt sterker en stralender door de houtwas. Men zegt dat het "ontslagen" is. Dit prachtige effect is vooral effectief op lichte houtsoorten.
 • Bovendien verzorgt de kleurloze was het houtoppervlak en maakt het slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. Vooral bij houten tafels helpt regelmatig in de was zetten om de schoonheid van het oppervlak te behouden en het blijvend bestand te maken tegen vocht en vuil
 • De kleurloze was is ook geschikt voor het stabiliseren van matte verflagen. Ook hier worden de kleuren van het oppervlak intenser en helderder.
Maar ook met gekleurde was kun je geweldige effecten bereiken:
 • Vergeeld hout wordt weer fris met witte was en verliest zijn gele tint
 • Meubels kunnen een interessante, stoere uitstraling krijgen met grijze was. Versier antieke meubels fantasierijk met metaaltinten als goud- en zilverwas
 • Zwarte was zorgt ook voor een spannende uitstraling
 • Om een meubelstuk een shabby stijl te geven, ga je voor antiekwas. Met zijn donkere, rijke bruine tint kun je elk meubelstuk een prachtige gebruikte afwerking geven.

Wassen of oliën?

Als je antieke meubels of zelfs je geliefde houten tafel wilt verzorgen, heb je je waarschijnlijk al afgevraagd: wat of olie? Zowel was als olie helpen om het hout beter bestand te maken tegen vocht en vuil.
 • Oliën hebben een vloeibare consistentie en zijn daarom gemakkelijker aan te brengen dan wassen
 • Wassen versterken de nerf van het hout iets minder dan houtoliën en zijn minder glanzend. Bovendien bieden ze een betere bescherming tegen vocht en zorgen ze voor een duurzamere afwerking. Merk echter op dat wassen gevoelig zijn voor hoge temperaturen
Als je beide wilt combineren, gebruik dan was op reeds geoliede oppervlakken. Oliën kunnen niet worden aangebracht op met was behandelde oppervlakken. Harde wasoliën doen er meestal langer over om volledig te drogen.

Meubels wat : uitgelegd in zes eenvoudige stappen

Wil je je meubels een nieuwe glans geven, maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Hier leggen we stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden!

Stap 1: Verwijder resten van het hout en schuur het op

Als er resten van oude was of verf op je werk zitten, moet je die met schuurpapier wegschuren. Bij MissPompadour vind je het juiste schuurvlies.

Stap 2: Schuurstof en vuil verwijderen

Net als voor het schilderen moet je je meubels zorgvuldig schoonmaken voordat je ze met was behandelt. De resten van oude verf, een oude waslaag en schuurstof moeten worden verwijderd. De beste manier om dit te doen is met MissPompadour Om schoon te maken.

Stap 3: Breng de was aan

Er zijn verschillende manieren om de was aan te brengen. In elk geval is het belangrijk om slechts een dunne laag per keer aan te brengen en het goed te laten drogen voor de volgende toepassing
Onze wasborstel is vooral geschikt voor grotere oppervlakken. Laat de was wat zachter worden door hem voorzichtig op te warmen. Dit geeft het de juiste consistentie voor toepassing. Maar meubels in de was zetten lukt ook goed met een zachte doek of spons. Zorg ervoor dat je altijd in de richting van de houtnerf werkt
Als je meubels gelakt zijn, begin dan pas met het in de was zetten als de lak helemaal droog is. Als je je meubels eerst wilt schilderen, bekijk dan ons artikel over het schilderen van houten meubels.

Stap 4: Laat de was drogen

Laat het oppervlak na het aanbrengen van een dunne laag was een paar uur drogen.

Stap 5: Was opnieuw en laat drogen

Als de kleur niet intens genoeg is, breng dan nog een laag was aan en laat het opnieuw drogen. Herhaal dit proces zo vaak als je wilt tot je echt tevreden bent met het resultaat. Het enige belangrijke is dat je de was altijd goed laat drogen na elke toepassing.

Stap 6: Polijst het hout na het in de was zetten

Poets ten slotte het oppervlak met een zachte doek. Dit verwijdert overtollige was en geeft het hout een subtiele glans. Geef de was 3 tot 4 dagen om volledig uit te harden.

Meubels wat : Alle tips in het overzicht

 • Maak grondig schoon: Schuur oude was en verf weg, verwijder schuurstof en vuil
 • Breng een dunne laag was aan met een kwast of doek en laat het drogen
 • Breng na het drogen een tweede dunne laag was aan
 • Eindelijk poetsen
 • laat 3 tot 4 dagen uitharden

Video: Astrid stellt Euch unsere MissPompadour Wachse vor!

Voor jouw perfecte project

Onze accessoires voor meubels