Nieuwsbrief vol tips & inspiratie - Meld je nu aan en krijg 10% korting cadeau! Schrijf je in!

Naar de startpagina

Houtwas voor kleur en als verzegeling

Houtwas kan worden gebruikt om een stabiliserend oppervlak op natuurlijk hout te creëren. Hij is verkrijgbaar als kleurloze was, als antiekwas in donkerbruin en als gekleurde was in vele tinten grijs en wit. Wassen kan worden gebruikt om vergeelde houttinten op te frissen, natuurlijk hout "op te stoken" en kleur toe te voegen aan houten oppervlakken. Alle wassen behalve de kleurloze wassen bevatten natuurlijk krijt en pigmenten.

Houtwas in plaats van verf

Wassen zijn bijzonder geschikt als je bijvoorbeeld de nerf niet wilt bedekken.
In tegenstelling tot verf zijn wax niet dekkend, maar behouden ze de houtstructuur. En dat is vaak wenselijk, vooral bij houten plafonds. Je moet er wel rekening mee houden dat de oorspronkelijke houtkleur altijd doorschemert en daarmee ook de kleurnuance bepaalt. Het is daarom niet mogelijk de uiteindelijke kleurnuance vooraf precies te bepalen.

De was kun je het beste zo dun mogelijk aanbrengen met een wasborstel. Als de gewenste kleurintensiteit nog niet is bereikt, breng dan na het drogen een tweede of eventueel zelfs een derde laag aan.

Kleurloze houtwas

De kleurloze was bieden je de mogelijkheid om matte lagen extra te stabiliseren en af te werken met muuremulsie of matte lak.

Houtwas als patinawas

Je hebt altijd patina wax in donkerbruin nodig als je meubels in vintage-stijl wilt maken. In dit geval worden de meubels eerst mat geschilderd in de gewenste kleur. Daarna zet je donkere accenten met de antiekwas. De was moet voorzichtig en met gevoel worden aangebracht, zodat de geschilderde kleur niet volledig wordt veranderd. Poets ten slotte met een droge, zachte doek.

Je hebt ook de mogelijkheid om donkere natuurlijke houtsoorten zoals walnoot of mahonie te behandelen en af te werken met antiekwas. Deze behandeling kan af en toe ververst worden, net als een meubelpoetsmiddel